GlobeTrotter GTMax na Windows 7 (Blueconnect) - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
usn
Początkujący użytkownik forum

GlobeTrotter GTMax na Windows 7 (Blueconnect) - problem

Post autor: usn »

Witam,

Proszę o pomoc bardziej doświadczonych, bo sam sobie z tym nie poradzę.
Mam internet za pośrednictwem blueconnect, modem GlobeTrotter GTMax.
Dotychczas funkcjonowałem na WinXP, z oprogramowaniem GlobeTrotter Mobility Manager w wersji 4.5 i wszystko grało. Program dostałem z Ery, przy starcie jest zresztą logo.
Aktualnie potrzebuję korzystać z netu na innym komputerze, z zainstalowanym Windowsem 7.
Co zrobiłem?
Zainstalowałem GT Mobility Manager w wersji 5.1.
W trakcie instalacji wywala błąd: brakuje sterownika karty inteligentnej. Pozostałe sterowniki instalują się bez problemu.
Jaki jest efekt?
Po uruchomieniu GT 5.1 program rejestruje się w Erze (po wpisaniu PIN-u). Niestety nie łączy się: od razu wywala błąd 711.
Podejrzewam, że jest to błąd związany z kartą SIM - bez niej problemu braku sterownika nie ma, ale netu tez nie;))
Nie mam niestety płyty Ery z GT 4.5, dostałem kompa z XP z zainstalowanym softem.
Co robić?
Oczywiście po przełożeniu karty do kompa z XP wszystko gra.
Dodam, że nie mogę nic kombinować z modem (służbowy).

Pozdrawiam,
M.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: GlobeTrotter GTMax na Windows 7 (Blueconnect) - problem

Post autor: Jaco »

usn
Początkujący użytkownik forum

Post autor: usn »

Przeczytałem ten wątek. Jedna osoba miała na forum ten sam problem, ale rozwiązania nie znalazłem.
Zainstalowałem chyba wszystkie możliwe sterowniki i nadal mam to samo, brak sterownika do karty inteligentnej i błąd połączenia.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Karty inteligentej można się pozbyć, nie jest do niczego potrzebna. Jak? Komendą at_oifc=a,b,c,(0, ewentualnie 2,3,5)
Najpierw odczytujemy pozycje a,b,c komendą at_oifc? Potem możesz sobie sprawdzić co znaczą komendą at_oifc=? i na koniec wpisujesz to co wyżej napisałem, na miejscach a,b,c to co było wcześniej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ