Antenka do Huawei E169 iplus

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Antenka do Huawei E169 iplus

Post autor: Brylant19 »

Witam:P

Na poczatku przepraszam za zalozenie tematu bo pewnie zaraz bedzie ze dubluje;)

Wiec Tak... Mieszkam na wsi i korzystam z Iplusa.. W mojej miejscowosci (Gzów woj łódzkie) jest tylko zasieg EDGE innego nie da sie zlapac.. ale nie o tym...

Wiec zastanawiam sie nad kupnem anteny, wiem ze powinienem najpierw przeczytac pozostale tematy tak tez uczynilem, ale tam nie ma konkretow... Chce aby ktos kto sie na Tym zna badz ma jakies doswiadczenie polecil Mi antenke do Huawei e169.. Do BTSa w lini prostej mam jakies 4-5 (Jeżów) km tylko ze moja miejscowosc jest troche w dolku... z Top net info mam tak w tej chwili bez antenki -80dbm 55% CSQ 19.. i mam pytanie czy i orirntacyjnie o ile moze wzrosnac szybkosc internetu bo teraz mam ok 0.06mb czyli pobiera srednio 4-5 kb na sekunde..
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Antenka do Huawei E169 iplus

Post autor: Jaco »

Brylant19 pisze:z Top net info mam tak w tej chwili bez antenki -80dbm 55% CSQ 19..
Ale czego ma ? GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA ?
Brylant19 pisze:Wiec zastanawiam sie nad kupnem anteny, wiem ze powinienem najpierw przeczytac pozostale tematy tak tez uczynilem, ale tam nie ma konkretow...
Coś chyba pobieżnie czytałeś gdyż są tam naprawdę dopracowane odpowiedzi.
Brylant19 pisze:i mam pytanie czy i orirntacyjnie o ile moze wzrosnac szybkosc internetu bo teraz mam ok 0.06mb czyli pobiera srednio 4-5 kb na sekunde..
Na to 100% odpowiedzi nie dostaniesz.

Jakąś optyczną widoczność z BTS masz?
Awatar użytkownika
Brylant19

Jaco pisze:
Brylant19 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ale czego ma ? GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA ?
No napisalem na poczatku ze innego niz EDGE nie zlapie wiec chyba raczej proste ze EDGE;)

No wlasnie nie mam optycznej widocznosci BTSa poniewaz moja miejscowosc jes nizej niz miejscowosc w ktorej stoi BTS...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-04, 20:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-04, 19:17 przez Brylant19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

W najbliższej okolicy masz 2 BTS-y Plusa. Jeden znajduje się w Jeżowie, drugi zaś w Godzianowie, do obu jest podobna odległość ~4,8 km. Więc jak kupiłbyś zewnętrzną antenę kierunkową, to miałbyś możliwość wybierania pomiędzy stacjami. Widoczność powinna być zachowana przy UMTS'ie, ale przy EDGE'u już nie koniecznie, więc nie ma co się martwić. Kup sobie TAKĄ antenę zewnętrzną, i do tego TAKI konektor.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Brylant19 pisze:No napisalem na poczatku ze innego niz EDGE nie zlapie wiec chyba raczej proste ze EDGE;)
:ups: Tak to jest jak czyta i odpowiada się w kilkunastu postach na raz.
Brylant19 pisze:No wlasnie nie mam optycznej widocznosci BTSa poniewaz moja miejscowosc jes nizej niz miejscowosc w ktorej stoi BTS...
Możesz sprawdzić dokąd możesz złapać sygnał 3G?
Awatar użytkownika
Brylant19

Dzieki sp6huk wlasnie o Taka porade mi chodzilo:)

Jaco ja sie bardzo nie orirntuje ale chyba z Tych BTSow obok mnie nie mozna zlapac 3g... Komorka nie lapie 3g w najblizszej okolicy niestety...
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Brylant19 pisze:chyba z Tych BTSow obok mnie nie mozna zlapac 3g... Komorka nie lapie 3g w najblizszej okolicy niestety...
Najbliższy node B, z którego mógłbyś mieć 3G Plusa, znajduje się w Skierniewicach, przy ul. Św. Faustyny Kowalskiej - jest to odległość rzędu ~13,5 km, a więc sporo jak na technologię UMTS. Ale jeżeli mówisz, że nie łapiesz sygnału UMTS na telefonie. Może powiedz jaki to model ? Próbowałeś wymusić UMTS ? Wiesz w ogóle jak tego dokonać ?
Awatar użytkownika
Brylant19

Próbowałeś wymusić UMTS ? Wiesz w ogóle jak tego dokonać ?
No w Topnetinfo probowalem ale nic z tego wiec raczej nie bedzie. Jeszcze jutro sprawdze na zewnatrz ale watpie z racji uksztaltowania terenu, bo nawet Wiimax i Cyfrowy polsat konczy sie 3km ode mnie tam gdzie zaczyna sie zjezdzanie w dolek:(

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-05-04, 21:37 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-04, 20:37 przez Brylant19, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Brylant19 pisze:No w Topnetinfo probowalem ale nic z tego wiec raczej nie bedzie.
Jak wyjdziesz jeszcze na zewnątrz z telefonem, to też spróbuj wymusić 3G. Zasięg może być, ale do sieci nie zalogować. Znajdź w telefonie coś takiego jak ręczne wybieranie sieci, i jeżeli będziesz w zasięgu 3G Ery to będą dwa "profile" do wyboru. Jeden to zwykły "EDGE", a drugi właśnie "UMTS/HSxPA" - wtedy wybierasz 3G, jeżeli będzie - może coś z tego wyjdzie.

PS. Jaki to telefon ?
ODPOWIEDZ