SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Powinno wystarczyć wklepanie loginu/hasła=sferia/sferia i wybranie połączenia CDMA w ustawieniach modemu 3G.
Warunek jeden. Masz wgrany firmware co najmniej 2.14c.
A tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... eb366addbd byłeś?
Ja mam modem Sferii ADU-BAT-100 i mi nie działa. Nie wiem jak wgrać frimware (próbowałem wgrać 2.16a, było napisane, że gotowe, jednak nie działa. Chyba coś źle zrobiłem). Prosiłbym o pomoc w tym jak zainstalować frimware i ogólnie zrobić, żeby działało przez router.
tomek.jkbsk pisze:Ja mam modem Sferii ADU-BAT-100 i mi nie działa.
Takiego modemu nie masz , jest to bowiem symbol akumulatora. Twój modem to pewnie ADU-530C.
Jeśli na stronie www routera masz informację, o nowym nr. firmware to możesz przyjąć, że masz poprawnie wgrany soft. To co powinieneś zrobić to koniecznie zresetować router guzikiem, modem zasilić zasilaczem i od nowa skonfigurować router.
Powinno być OK.
Takiego modemu nie masz , jest to bowiem symbol akumulatora. Twój modem to pewnie ADU-530C.
Dokładnie Przepraszam, mój błąd.
al-czerniawski pisze:
Jeśli na stronie www routera masz informację, o nowym nr. firmware to możesz przyjąć, że masz poprawnie wgrany soft. To co powinieneś zrobić to koniecznie zresetować router guzikiem, modem zasilić zasilaczem i od nowa skonfigurować router.
Czy masz na pasku numer wersji softu, który wgrywałeś?
Czy modem jest widziany w zakładce Status modemu?
Czy masz dobry sygnał na modemie? Możesz to ustalić odpalając modem bezpośrednio na komputerze.
Czy dałeś routerowi dość czasu by ustanowił połączenie? Normalnie to trochę trwa. Po prawidłowym połączeniu miga niebieska dioda na routerze.
Czy w zakładce Status połączenia internetowego nie masz danych ściągniętych od providera? Czyli IP, DNS-y, brama.
Dodatkowa istotna uwaga: modem odsuń jak najdalej od routera jeśli masz włączone WiFi. Dobrze jest zdjąć akumulator z modemu i w razie potrzeby resetować oba urządzenia odcinając od nich zasilanie.
Ok, już wszystko śmiga Dziękuję za pomoc. Chciałem jeszcze zapytać czy jeśli korzystam z laptopa lub telefonu przez wifi to czy np na komputerze do którego podłączony jest router można odczytać historie przeglądania? Chodzi o to czy jeśli wejdę na stronę A to czy na komputerze stacjonarnym da się sprawdzić, że tą stronę odwiedziłem?