Wzmocnienie sygnału - czy się opłaca
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wzmocnienie sygnału - czy się opłaca
Witam
Własnie co kupiłem iPlusa. Modem to Huawei E 1750.
Na razie podłączony do laptopa przez USB.
Po odczycie programem netinfo mam:
1. BTS ID 22165 (Plus); Pomiechowo, ul. Rolnicza 10. CID 46873,3 - W, LAC: 176136
2. Moc sygnału -107dBm, 9%, CSQ3
Ponadto:
3. W linii prostej do BTS mam 4,2 km
4. Transfery bardzo zróżnicowane - netspeed od 0,9 Mb do czasami 1,8 Mb.
5. Spore pingi rzedu 150 ms.
6. Mieszkam w domu rodzinnym, grube stropy. Ale dotychczas korzystalem z neostrady i routera Edimax (stary model) z dodatkową anteną i nie było problemu.
Mam kilka pytan:
1. Czy to szybki BTS (pojdzie HSPA+)?
2. Czy sygnał, który mam jest silny czy nie?
3. Jeśli nie to czy dodatkową anteną da się poprawić jego jakość (zależy mi zwłaszcza na pingach - bo jak domniemuje, są odpowiedzialne za czasy odpowiedzi/reakcji)
Z góry serdecznie dziękuje
Jeśli coś pominąłem to prosze o sprostowanie
[ Dodano: 2010-05-06, 20:53 ]
W uzupełnieniu informacji chcialem się jeszcze zapytać czy istnieje urządzenie lub software (np. router), który jest w stanie z dwóch łączy (neostrada 512 i iPlus - tu roznie) optymalizować mi połączenie.
Przez optymalizacje rozumiem:
1. Skracanie pinga
2. Maksymalizacje DL i UL
Ogolnie chodzi o to, iż:
1. Na nestradzie mam krotkie pingi, ale niską przepustowość
2. Na iPlusie mam długie pingi i większą przepustowość
No i docelowo chciałbym poprzez router udostepniać połączenie dla żony i córki.
Do tej pory korzystałem z neo 512, ale jak chodziły 3 laptopy jednocześnie to była żenada, a nie internet
Własnie co kupiłem iPlusa. Modem to Huawei E 1750.
Na razie podłączony do laptopa przez USB.
Po odczycie programem netinfo mam:
1. BTS ID 22165 (Plus); Pomiechowo, ul. Rolnicza 10. CID 46873,3 - W, LAC: 176136
2. Moc sygnału -107dBm, 9%, CSQ3
Ponadto:
3. W linii prostej do BTS mam 4,2 km
4. Transfery bardzo zróżnicowane - netspeed od 0,9 Mb do czasami 1,8 Mb.
5. Spore pingi rzedu 150 ms.
6. Mieszkam w domu rodzinnym, grube stropy. Ale dotychczas korzystalem z neostrady i routera Edimax (stary model) z dodatkową anteną i nie było problemu.
Mam kilka pytan:
1. Czy to szybki BTS (pojdzie HSPA+)?
2. Czy sygnał, który mam jest silny czy nie?
3. Jeśli nie to czy dodatkową anteną da się poprawić jego jakość (zależy mi zwłaszcza na pingach - bo jak domniemuje, są odpowiedzialne za czasy odpowiedzi/reakcji)
Z góry serdecznie dziękuje
Jeśli coś pominąłem to prosze o sprostowanie
[ Dodano: 2010-05-06, 20:53 ]
W uzupełnieniu informacji chcialem się jeszcze zapytać czy istnieje urządzenie lub software (np. router), który jest w stanie z dwóch łączy (neostrada 512 i iPlus - tu roznie) optymalizować mi połączenie.
Przez optymalizacje rozumiem:
1. Skracanie pinga
2. Maksymalizacje DL i UL
Ogolnie chodzi o to, iż:
1. Na nestradzie mam krotkie pingi, ale niską przepustowość
2. Na iPlusie mam długie pingi i większą przepustowość
No i docelowo chciałbym poprzez router udostepniać połączenie dla żony i córki.
Do tej pory korzystałem z neo 512, ale jak chodziły 3 laptopy jednocześnie to była żenada, a nie internet
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Wzmocnienie sygnału - czy się opłaca
Nie wiem czy to szybki node B, sam musisz to sprawdzić. Masz tam HSDPA, co najwyżej HSUPAgermi pisze:1. Czy to szybki BTS (pojdzie HSPA+)?

Bardzo słaby,germi pisze:2. Czy sygnał, który mam jest silny czy nie?
W mobilnym internecie to całkiem normalne, przy lepszym sygnale może byś miał mniejsze opóźnienia, o ile ta stacja bazowa obsługuje HSUPA, bo jeżeli tylko HSDPA to za wiele nie da rady zmniejszyć opóźnień,germi pisze:5. Spore pingi rzedu 150 ms
To po co zmieniałeś NEO, na iPlus'a ?,germi pisze:6. Mieszkam w domu rodzinnym, grube stropy. Ale dotychczas korzystalem z neostrady i routera Edimax (stary model) z dodatkową anteną i nie było problemu.
Podjedź z laptopem niedaleko stacji bazowej, gdzie będziesz miał mocny sygnał, i zobacz jaki masz wtedy transfer i opóźnienia. Twój modem nie ma złącza, na antenę zewnętrzną, a konektory indukcyjne do UMTS się nie nadają.germi pisze:3. Jeśli nie to czy dodatkową anteną da się poprawić jego jakość
W jaki sposób sprawdzałeś opóźnienia ?germi pisze:zależy mi zwłaszcza na pingach
-
Kolego Sp6huk WIELKIE dzięki (a nawet Bóg zapłać:)
Swoją drogą skąd pomysł na taki nick.
Dzięki za info.
Też myślałem, że to słaby sygnał - np. teraz działa mi w EDGE.
Wiesz może jak sprawdzić tego nodaB?
W zasadzie jeszcze nie pozbylem się neostrady.
Sęk w tym, że TPSA nie chce ulepszyć linii, a na chwile obecną (trwa już kilka lat) jest w stanie świadczyć łącze max 512.
Można rzec, iż iPlusa mam za darmo.
Ogólnie chciałbym połączyć (i optymallizować) te dwa łącza już na poziomie routera. Czy są takie urządzenia.
Przez optymalizacje rozumiem, ze jeśli chce np. ściagać to router (lub inne urządzenie) połączy mi dwa łącza (neostradę i iPlusa).
Wydaje mi się, iż mostkowanie połączeń w Win7 64B Pro nie działa (a działało chyba kiedyś w WinXP).
No i najwazniejsze - czy zewnętrzną anteną (wystawię ją na dach - domek mam na górce)
poprawię jakość łacza iPlusa czy nie bardzo? Z ciekawości taką zewnętrzną antenę montuje się do ściany/dachu, a jak w domu - kablem do modemu/routera czy jakoś inaczej?
Swoją drogą skąd pomysł na taki nick.
Dzięki za info.
Też myślałem, że to słaby sygnał - np. teraz działa mi w EDGE.
Wiesz może jak sprawdzić tego nodaB?
W zasadzie jeszcze nie pozbylem się neostrady.
Sęk w tym, że TPSA nie chce ulepszyć linii, a na chwile obecną (trwa już kilka lat) jest w stanie świadczyć łącze max 512.
Można rzec, iż iPlusa mam za darmo.
Ogólnie chciałbym połączyć (i optymallizować) te dwa łącza już na poziomie routera. Czy są takie urządzenia.
Przez optymalizacje rozumiem, ze jeśli chce np. ściagać to router (lub inne urządzenie) połączy mi dwa łącza (neostradę i iPlusa).
Wydaje mi się, iż mostkowanie połączeń w Win7 64B Pro nie działa (a działało chyba kiedyś w WinXP).
No i najwazniejsze - czy zewnętrzną anteną (wystawię ją na dach - domek mam na górce)
poprawię jakość łacza iPlusa czy nie bardzo? Z ciekawości taką zewnętrzną antenę montuje się do ściany/dachu, a jak w domu - kablem do modemu/routera czy jakoś inaczej?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Znak krótkofalarski ?germi pisze:Swoją drogą skąd pomysł na taki nick.

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Proszę bardzogermi pisze:Kolego Sp6huk WIELKIE dzięki (a nawet Bóg zapłać:)

Ma to pewne powiązanie ze szkołą,germi pisze:Swoją drogą skąd pomysł na taki nick
W jakim sensie, "sprawdzić" ?germi pisze:Wiesz może jak sprawdzić tego nodaB?
To lepiej ją trzymaj, w końcu to opcja bez limitowa, chyba, że mało pobierasz, i nie korzystałbyś z iPlus'a w 2G, tylko w 3G,germi pisze:W zasadzie jeszcze nie pozbylem się neostrady
Akurat w tym kierunku to ja nic zrobić nie mogę. TP robi teraz modernizację sieci, możesz zobaczyć czy robi to w twoim rejonie http://www.uke.gov.pl/_gAllery/28/25/28 ... omione.pdfgermi pisze:Sęk w tym, że TPSA nie chce ulepszyć linii, a na chwile obecną (trwa już kilka lat) jest w stanie świadczyć łącze max 512
Jak już to puścić jednym łączem download, a drugim upload - tylko to nie ma sensu,germi pisze:Przez optymalizacje rozumiem, ze jeśli chce np. ściagać to router (lub inne urządzenie) połączy mi dwa łącza (neostradę i iPlusa)
W co sobie wepniesz tą antenę ? Nowy modem ?,germi pisze:No i najwazniejsze - czy zewnętrzną anteną (wystawię ją na dach - domek mam na górce)
Jak mówiłem wcześniej - podjedź w okolice tego node B i sprawdź jakie masz osiągi, wtedy będzie można powiedzieć więcej,germi pisze:poprawię jakość łacza iPlusa czy nie bardzo?
Tam, gdzie nie ma przeszkód na drodze do stacji bazowej,germi pisze:Z ciekawości taką zewnętrzną antenę montuje się do ściany/dachu
Do domu kablem, który podłączasz do konektora, a konektor do modemu ze złączem na antenę zewnętrzną,germi pisze: a jak w domu - kablem do modemu/routera czy jakoś inaczej?
Akurat nie w moim przypadkuPatryk pisze:Znak krótkofalarski ?

-
A więc podaje parametry za top netinfo będąc w samochodzie ok 300-500 m od nodaB:
1. Moc sygnału -75dBm, 61%, CSQ19
2. Downlink rzędu 2400-3200 kB/s
3. Uplinki słabe rzędu 400 kB/s
Modem to Huawei E1750 wpiety do laptopa po USB (na krótkim kabelku)
Pytanie jakie mam to czy w domu, który jest oddalony od nodaB o 4,2 km mogę poprawić jakość sygnału poprzez antenę zewnętrzną wystawioną na dach skierowaną w stronę masztu,
W domu na modemie mam raczej słaby sygnal (-107dBm, 9%, CSQ 3). pewnie głównie dzięki odległości i bardzo grubym ścianom.
Z góry serdeczne Bog zapłać za sugestie.
1. Moc sygnału -75dBm, 61%, CSQ19
2. Downlink rzędu 2400-3200 kB/s
3. Uplinki słabe rzędu 400 kB/s
Modem to Huawei E1750 wpiety do laptopa po USB (na krótkim kabelku)
Pytanie jakie mam to czy w domu, który jest oddalony od nodaB o 4,2 km mogę poprawić jakość sygnału poprzez antenę zewnętrzną wystawioną na dach skierowaną w stronę masztu,
W domu na modemie mam raczej słaby sygnal (-107dBm, 9%, CSQ 3). pewnie głównie dzięki odległości i bardzo grubym ścianom.
Z góry serdeczne Bog zapłać za sugestie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Jeśli będzie jakaś widoczność optyczna to tak. Jeśli nie różnie to może być.germi pisze:Pytanie jakie mam to czy w domu, który jest oddalony od nodaB o 4,2 km mogę poprawić jakość sygnału poprzez antenę zewnętrzną wystawioną na dach skierowaną w stronę masztu,
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Podstawa to zmienić modem na taki z wejściem na antenę zewnętrzną. Antena na pewno w jakimś stopniu pomoże, ale jakim to dowiesz się jak ją podłączysz.
-
Wróciłem do domu, zrestarowałem kompa, siedze na poddaszu i w zasadzie nie moge uwierzyc - mam teraz transfer rzedu 1600-2400 kB/s.
Top netinfo podaje mi:
1. Moc sygnału -99dBm, 22%, CSQ 7 w HSDPA
W zasadzie to juz zbaranialem. 4,2 km od nodaB mam jakość sygnału zauwazalnie gorszą, ale transfery niewiele gorsze.
Zresztą mam pytanie - czemu pod samym nodeB w samochodzie mialem takie słabe transfery? Duże obciążenie? Słaby nodeB? Słaba radiolinia?
Top netinfo podaje mi:
1. Moc sygnału -99dBm, 22%, CSQ 7 w HSDPA
W zasadzie to juz zbaranialem. 4,2 km od nodaB mam jakość sygnału zauwazalnie gorszą, ale transfery niewiele gorsze.
Zresztą mam pytanie - czemu pod samym nodeB w samochodzie mialem takie słabe transfery? Duże obciążenie? Słaby nodeB? Słaba radiolinia?