Play online - router, antena, modem.

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rawilson
Początkujący użytkownik forum

Play online - router, antena, modem.

Post autor: rawilson »

Witam!

Niestety w nowym miejscu zamieszkania nie ma możliwości podłączenia Internetu po kablu. Z rozwiązań mobilnych działa w miarę przyzwoicie tylko Play - na modemie huawei e156g na parterze są 2 - 3 kreski zasięgu HSDPA ale tylko w jednym pomieszczeniu. Na poddaszu sytuacja ma się trochę lepiej - zasięg taki sam lecz na większej powierzchni. W reszcie domu nie ma wcale zasięgu. Najbliższy nadajnik bts - http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.62107 ... 23047/z/13 - znajduje się w Radziejowie, moja lokalizacja - Światniki, około 6 km. Przedkość pobierania w zasiegu hsdp wynosi nawet 100 - 120 kb/s - wiec zadowalająco.

Ponad to Internet ma być podzielony na 3 komputery przez WiFi.
  • Posiadam na chwile obecna pożyczony modem - huawei e156g - czy to dobry wybór aby pozostał już u mnie? Czekam na propozycje.
    Router - 3G Edimax 3G-6200n - znajdę cos lepszego w tej cenie?
    Antena - zapewne kierunkowa, tylko nie mam pojecia jaka - prosze o propozycje w rozsadnej cenie - mysle ze za 150 - 200 zł dostane odpowiednia antene.
Co wy na to? Jakies inne propozycje?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Play online - router, antena, modem.

Post autor: sp6huk »

Witaj.
rawilson pisze:Z rozwiązań mobilnych działa w miarę przyzwoicie tylko Play
Bo tylko Play ma 3G na tym terenie :),
rawilson pisze:Posiadam na chwile obecna pożyczony modem - huawei e156g - czy to dobry wybór aby pozostał już u mnie? Czekam na propozycje
W Play'u i tak nic lepszego Ci nie potrzeba,
rawilson pisze:Router - 3G Edimax 3G-6200n - znajdę cos lepszego w tej cenie?
W takiej cenie nic lepszego nie znajdziesz,
rawilson pisze:ntena - zapewne kierunkowa, tylko nie mam pojecia jaka - prosze o propozycje w rozsadnej cenie - mysle ze za 150 - 200 zł dostane odpowiednia antene
TAKA antena będzie OK.
rawilson pisze:Co wy na to? Jakies inne propozycje?
Dobrze jest. Ja bym nic nie zmieniał.
rawilson

sp6huk, dzięki za odpowiedź - pojawiła się nowa alternatywa - znajomy mieszkający około 1.5 km dalej w linii prostej zgodził się udostępnić mi swoje łącze - posiada on łacze TP.

W takiej sytuacji czego bym potrzebował?
Anteny - zapewne 5GHz - z teg co wiem te na 2,4GHz nie spisują sie zbyt dobrze w trydnych warunkach. Taka Bedzie dawać rade?
Routery - sam posiadam pentagrama p6331-4a - da rade przy stacji nadawczej? co natomiast ze stacja odbiorcza? Prosze o informacje także o tym na jakiej wysokości będzie trzeba zamontować ewentualnie anteny? No i co z opłacalnością takiego rozwiązania?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

rawilson pisze:zapewne 5GHz
Do takich anten musi być sprzęt na 5GHz a nie zwykły na 2.4GHz. Warunkiem podstawowym jest widoczność optyczna przewidywanego miejsca anten.
Nie pomagam na PW!
rawilson

tak własnie myslałem - duża droższy jest sprzet pod GHz?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

rawilson pisze:posiada on łacze TP
Jeżeli to Neostrada to nie można udostępniać tego łącza poza lokal, gdzie jest świadczona usługa,
rawilson pisze:z teg co wiem te na 2,4GHz nie spisują sie zbyt dobrze w trydnych warunkach
Zależy co kryje się pod pojęciem "trudne warunki". Jeżeli masz w okolicy syf na 2,4 GHz, to rzeczywiście lepiej 5 GHz,
rawilson pisze:Taka Bedzie dawać rade?
Nie kupiłbym nic od tego sprzedawcy.

Może od razu zapytam. Jest widoczność pomiędzy punktem A i B ?
rawilson

Widocznosc jest calkeim ok - glownie pola, moga sie zdarzyć nieliczne, przydrożne drzewa - tego ewentualnie sie boje.

Co do syfu sieciowego - punkt A i B znajdują sie raczej w strefie ciszy - calosć ogrodzona jest drzewami, przez co zadne ISP nie zdecydował sie nam sprzedać swojej usługi. Trudne warunki - wiatr, deszcz, śnieg. Ogólnie panuje taka opinia - czy jest ona prawdziwa?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

rawilson pisze:Widocznosc jest calkeim ok - glownie pola, moga sie zdarzyć nieliczne, przydrożne drzewa - tego ewentualnie sie boje
Trzeba wejść na dach domu, i zobaczyć z dachu czy nie ma przeszkód. Czy te przydrożne drzewa nie stoją bezpośrednio na przeszkodzie,
rawilson pisze:Co do syfu sieciowego - punkt A i B znajdują sie raczej w strefie ciszy
No to jak uważasz - robisz to na 2,4 lub 5 GHz,
rawilson pisze:calosć ogrodzona jest drzewami, przez co zadne ISP nie zdecydował sie nam sprzedać swojej usługi. Trudne warunki - wiatr, deszcz, śnieg. Ogólnie panuje taka opinia - czy jest ona prawdziwa?
Drzewa to poważna przeszkoda, ale deszcz, a tym bardziej wiatr nie powinien zbytnio przeszkadzać. Chyba, że antenę źle przymocujesz i będzie się bujała. Ze śniegiem to bywa różnie, bo jak oblodzi Ci anteny, to może trochę sygnał się pogorszyć, ale są anteny, których śnieg się nie trzyma np. TetraAnt, produkcji Elboxrf.
rawilson pisze:sam posiadam pentagrama p6331-4a - da rade przy stacji nadawczej?
A jaki jest modem u kolegi, gdzie jest Neostrada ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

rawilson pisze:Ogólnie panuje taka opinia - czy jest ona prawdziwa?
Im wyższa częstotliwość tym większa podatność na tłumienie i zakłócenia. Także IMO lepiej na 2,4GHz jeśli nie ma problemu z zasyfionym eterem.
ODPOWIEDZ