DELL 5520 - no to przedobrzyłem...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mossberg
Początkujący użytkownik forum

DELL 5520 - no to przedobrzyłem...

Post autor: mossberg »

Witam wszystkich!
A więc od początku.
Był sobie modem wewnętrzny Dell 5520(dokładnie to sprowadzony z USA brandowany przez Dell-a Novatel EU860D odpowiednik europejskiej wersji EU870D).
Po prawie dwóch latach użytkowania postanowiłem wgrać mu firmware, które rozszerzy go do 7.2Mbps.
Znalazłem najnowszy firmware, dokładnie to 103.7.00 i dokonałem upgreadu.
Wszystko po tej operacji działało ale niestety modem przestał być już widziany przez system jako Dell5520 etc tylko pojawił się jako Expedite Novatel EU860D. Niby nic nie powinno mi to przeszkadzal ale przestał działać oryginalny manager od Dell-a. Dokładnie to nawet nie chciał się zainstalować bo pokazywał informacje, że "brak urządzenia lub niewłaściwe urządzenie". Próbowałem z managerem Vodafona, AT&T, Cingular itd.
Bez problemu natomiast instalował się i działał menager Mobilink od Novatela.
Internet śmigał bardzo ładnie.

Niby wszystko OK ale jak to napisałem w temacie "chciałem przedobrzyć. Nie podobał mi się wizualnie ten menager novatel mobilin, do tego posiadał obsługę WiFi i LAN co było mi w jego przypadku niepotrzebne, a wręcz nie wskazane.

Nie wiem co mnie podkusiło ale postanowiełem spróbować rozwiązać problem używając opcji "software download" w aplikacji Qualcomm PST 2.7

Przy jej pomocy załadowałem do modemu plik .QNC pochodzący z modelu EU870D. Plik ten był zamieszczony w tym poście:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... d&start=30

No i modem przestał działać. Jest normalnie rozpoznawany przez system ale juz jako EU870D. Przy próbie instalacji sterowników, po tej operacji wysyskuje komunikat, że "to urzadzenie nie działa poprawnie".

Próbowałem załadować z powrotem firmware od DELL-a ale nie widzi modemu.

Tak to wyglada....
Jest tu co reanimować czy już nie bardzo?

Pozdrawiam
Michał
hedm
Użytkownik forum

Re: DELL 5520 - no to przedobrzyłem...

Post autor: hedm »

Spróbuj zdobyć plik .QNC z EU860D, swoją drogą zawsze jak działasz z QPST zawsze rób wcześniej kopię zapasową .QNC zanim wgrywasz nowy obraz.
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

Jak ci się nie podoba menager novatela to ściągnij Top_netinfo :D (link do tematu o TNI u dołu.Nie zkopiuje gdyż w ocenęł chwili korzytam z telefonu)

[ Dodano: 2010-05-08, 18:08 ]
*obecnej
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

KubąK pisze:link do tematu o TNI u dołu.Nie zkopiuje gdyż w ocenęł chwili korzytam z telefonu)
To ja podam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
KubąK
Obserwowany

Post autor: KubąK »

Jeszcze pozostaje konfiguracja TNI...Ten modem tworzy połączenia dial-up?Czy to modem NDIS(tworzy kartę sieciową a nie modem)?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jest również przygotowana konfiguracja niektórych modemów ndis wystarczy wybrać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
mossberg
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mossberg »

Dziękuję, ale na razie to mi modem leży :(
Zamówiłem sobie drugi, tym razem EU870D, a tymczasem muszę poszukać oryginalnego pliku .QNC od EU860D.
Może któryś z kolegów mógłby udostępnić?
ODPOWIEDZ