Potrzebny router do Wi-Fi
Moderator: Moderatorzy
-
Rolf18
- Stały użytkownik forum
Potrzebny router do Wi-Fi
Witam, potrzebuję router Wi-Fi taki żebym mógł odebrać sygnał Wi-Fi od sąsiada (wzmocnić go jakąś dokręcaną do routera anteną i zrobić sieć wi-fi w swoim domu z mojego routera).
Najlepiej żeby ten router miał możliwość zmianny jego adresu MAC (jak coś takiego w ogóle jest).
Jeśli możecie to polećcie mi jakiś niedrogi router i może jakąś antenę do tego... może jakąś kierunkową...
Najlepiej żeby ten router miał możliwość zmianny jego adresu MAC (jak coś takiego w ogóle jest).
Jeśli możecie to polećcie mi jakiś niedrogi router i może jakąś antenę do tego... może jakąś kierunkową...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Potrzebny router do Wi-Fi
Po co?Rolf18 pisze:Najlepiej żeby ten router miał możliwość zmienienie jego adresu MAC (jak coś takiego w ogóle jest).
Jedyne urządzenie, które spełnia twoje wymagania to Ovislink G.duo.
Antenkę dobiera się do konkretnych warunków, więc ciężko ci coś powiedzieć konkretniejszego.
-
Rolf18
- Stały użytkownik forum
-niektórzy dostawcy internetu przy podpinaniu jakiegoś komputera do swojej sieci spisują sobie jego adres mac tak żeby nie można było rozdzielić sieci na inne komputery ani żeby nie było można podpiąć też żadnego innego komputera, więc fajnie było by to oszukaćJo_gurt pisze:Po co?
Jedyne urządzenie, które spełnia twoje wymagania to Ovislink G.duo.
Antenkę dobiera się do konkretnych warunków, więc ciężko ci coś powiedzieć konkretniejszego.
Tylko że drogi ten sprzęt...
a coś tańszego bez zmieniania adresu MAC ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przed chwilą mówiłeś coś o sąsiedzieRolf18 pisze:więc fajnie było by to oszukać
Nie zmiana adresu MAC wpływa na cenę tylko jednoczesna możliwość "odbioru" i "rozesłania" sygnału.Rolf18 pisze:a coś tańszego bez zmieniania adresu MAC ?
Jeśli kompu tylko na kablu to TP-Link WR543G.
-
Rolf18
- Stały użytkownik forum
Tak, teraz chce odbierać sieć wi-fi od sąsiada, ale kto wie co będzie za jakiś czas ?
często zmieniam miejsce zamieszkania 
A jak by użyć połączenia np TP-LINK TL-WR543G do odbioru sygnału Wi-Fi i np TP-Link WR340G do rozesłania go po moim domu ? wyjdzie jakieś 40 zł Taniej niż za Ovislink G.duo a mam 2 urządzenia co za tym idzie większe pole do kombinowania różnych ustawień itp
A jak by użyć połączenia np TP-LINK TL-WR543G do odbioru sygnału Wi-Fi i np TP-Link WR340G do rozesłania go po moim domu ? wyjdzie jakieś 40 zł Taniej niż za Ovislink G.duo a mam 2 urządzenia co za tym idzie większe pole do kombinowania różnych ustawień itp
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
2x router to średni pomysł, lepiej router + AP.
-
Rolf18
- Stały użytkownik forum
Tzn ? Weź prosze napisz jakąś określoną konfigurację sprzętowąJo_gurt pisze:2x router to średni pomysł, lepiej router + AP.
Czemu to zły pomysł ? nie będą ze sobą współpracować ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może być:Rolf18 pisze:Weź prosze napisz jakąś określoną konfigurację sprzętową
TP-Link WR543G + TP-Link WA501G
Współpracować będą, ale raczej ograniczysz sobie w ten sposób ilość możliwych konfiguracjiRolf18 pisze:Czemu to zły pomysł ? nie będą ze sobą współpracować ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja mam właśnie tak zrobione ale tu Jo_gurt, naprawdę zna się na rzeczy i dobrze doradza.Rolf18 pisze:A jak by użyć połączenia np TP-LINK TL-WR543G do odbioru sygnału Wi-Fi i np TP-Link WR340G do rozesłania go po moim domu ?
-
Rolf18
- Stały użytkownik forum
ok, a jeszcze jakaś antena do tego ?
Obecnie mam coś takiego "UNIWERSALNA ANTENA 17dBi DO ODBIORU WI-FI USB" i to w miarę chodzi, ale jeśli zainwestuje w te TP-linki to muszę mieć antenę pod RP-SMA a nie pod USB
Polecicie mi też jakąś antenę ?
Obecnie mam coś takiego "UNIWERSALNA ANTENA 17dBi DO ODBIORU WI-FI USB" i to w miarę chodzi, ale jeśli zainwestuje w te TP-linki to muszę mieć antenę pod RP-SMA a nie pod USB
Polecicie mi też jakąś antenę ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Brzmi jak chłam z allegro.Rolf18 pisze:Obecnie mam coś takiego "UNIWERSALNA ANTENA 17dBi DO ODBIORU WI-FI USB" i to w miarę chodzi,
Szukaj w Dipilu, Netusie, Interline.Polecicie mi też jakąś antenę ?
-
Rolf18
- Stały użytkownik forum
Właśnie tak, ale nawet chodzi więc swoje zadanie spełniaJo_gurt pisze:Brzmi jak chłam z allegro.
A co do tych anten co poleciłeś to może by to i złe nie było ale taka antena 17 dBi kosztuje 170 zł ;/
A jak by zainwestować w coś takiego z allegro ? "MOCNA ANTENA SCORPIO 17dBi 2,4GHz Wi-Fi sprawdzona" ?
Możesz na to spojrzeć ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jesteś pewny, że potrzebujesz 17dBi? Bo jeśli to chłam z Allegro to dobrze jak 10dBi ma. Ile metrów masz do sąsiada?Rolf18 pisze:ale taka antena 17 dBi kosztuje 170 zł ;/
Nie ma linka, nie chce mi się sprawdzać. Ale "inwestycją" bym tego nie nazwał, raczej "wyrzucaniem kasy w błoto".Rolf18 pisze:A jak by zainwestować w coś takiego z allegro ? "MOCNA ANTENA SCORPIO 17dBi 2,4GHz Wi-Fi sprawdzona" ?
Możesz na to spojrzeć ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A ja sprawdziem http://www.allegro.pl/item1022447109_mo ... dzona.htmlJo_gurt pisze:Nie ma linka, nie chce mi się sprawdzać.
Ich hasło reklamowe
jest rozbijającegrunt to dobra antena, reszta nie ma znaczenia
W życiu bym nic od tak reklamujących się gości nic nie kupił
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- wojteks
- *** Administrator ***
\krystianb pisze:W życiu bym nic od tak reklamujących się gości nic nie kupił
Ja też anteny bym u nich nie kupił, przecież to nowe wcielenie yagi.pl
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Podejrzewam, że tak mniej więcej wygląda fabryka tego cudakrystianb pisze:trzeba zobaczyć je na aukcji
-
Rolf18
- Stały użytkownik forum
no ja mam właśnie antenę yagi.pl
Więc mówicie ze to chłam jakich mało ?
heh, więc nie wiem w sumie czy sobie nie zostawię tego wszystkiego tak jak mam teraz...
(stacjonarny PC podpięty do anteny pod USB i robi jako serwer, od niego RJ-45 mam podpięty internet do lapka).
2 routery + antena to mnie wyjdzie ponad 300 zł, trochę dużo...
Kupiłem sobie dziś TP-linka TL-WN422G - podepnę go tylko pod PC-ta i wyśle nim neta do lapka
będzie bezprzewodowo a o ile taniej
Tylko będę musiał mieć cały czas PC-ta włączonego... a stacjonarny komputer też sobie trochę prądu weźmie...
A do sąsiada mam niedaleko, ze 100 metrów, ale ona ma router w domu a między nami są ze 2 drzewa.
Więc mówicie ze to chłam jakich mało ?
heh, więc nie wiem w sumie czy sobie nie zostawię tego wszystkiego tak jak mam teraz...
(stacjonarny PC podpięty do anteny pod USB i robi jako serwer, od niego RJ-45 mam podpięty internet do lapka).
2 routery + antena to mnie wyjdzie ponad 300 zł, trochę dużo...
Kupiłem sobie dziś TP-linka TL-WN422G - podepnę go tylko pod PC-ta i wyśle nim neta do lapka
będzie bezprzewodowo a o ile taniej
Tylko będę musiał mieć cały czas PC-ta włączonego... a stacjonarny komputer też sobie trochę prądu weźmie...
A do sąsiada mam niedaleko, ze 100 metrów, ale ona ma router w domu a między nami są ze 2 drzewa.