Potrzebna pomoc odnośnie połączenia 2 adsl

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xtoofast
Początkujący użytkownik forum

Potrzebna pomoc odnośnie połączenia 2 adsl

Post autor: xtoofast »

Witam wszystkich mam pytanko zamierzam połączyć 2 komputery przez Internet radiowy i chciałem się upewnić czy ten sposób wypali a wiec ;) :

w 1 budynku jest neostrada chciałem podłączyć EDIMAX AR-7084gA ADSL2+Modem/Router NEO 802.11b/g lub TPLink TD-W8901G z niego puścić sygnałna antene kierunkową panelową (siła sygnału 12-15dB) która będzie skierowana na 2 dom jakies (500-600m ) tam chciałem dać 2 adsl też jeden z tych dwóch co podałem, żeby w obydwu domach był dobry sygnał radiowy żeby można było swobodnie odbierać internet z laptopów .

Chciałem się upewnić czy ten sposób wypali i czy nie będzie jakiś problemów z sygnałem i połączeniem 2 adsl radiowo ( podłączenie 2 adsl przez kabel hula bez zastrzeżeń ale nie wiem jak w przypadku połączenia 2 adsl

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC :)
Ostatnio zmieniony 2010-05-10, 20:38 przez xtoofast, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Potrzebna pomoc odnośnie połączenia 2 adsl

Post autor: wojteks »

xtoofast pisze:czy ten sposób wypali i czy niebędzie jakiś problemów z sygnałem i połączeniem 2 adsl radiowo
W jednym domu może byc to co proponujesz (chociaż taka antena na 500-600m to dużo za dużo). W drugim musi być AP Client (albo router z trybem AP Client) i wtedy komputer będzie mógł być po kablu. Jeżeli ma być po WiFi musi byc dodatkowo AP (router).
Nie pomagam na PW!
xtoofast

Czyli router z trybem AP Client załatwi sprawę?? Czyli laptop w 2 domu powinnien mieć dobry sygnał przez tą antenę?? (domy oddalone sa okolo 500-600m w lini prostej i raczej nic nie powinno zasłaniać sygnału)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

xtoofast pisze:Czyli laptop w 2 domu powinnien mieć dobry sygnał przez tą antenę?
Jeżeli chcesz w drugim domu laptopa po WiFi mieć podłączonego to musisz jeszcze dokupić AP albo od razu dualne urządzenie Ovislink G.Duo.
Nie pomagam na PW!
xtoofast

Aha czyli z taką opcja wszystko powinno hulać (bez ciągnięcia kabla radiowo) :)

TP-LINK TD-W8901G ADSL
OVISLINK AIRLIVE DUO G.DUO
ANTENA PANELOWA SUNKER Wi-Fi 2.4Ghz 12dBi WG-PANEL-02

NEO --> ADSL --> ANTENA --> OVISLINK --> LAPTOP 2
|
LAPTOP 1
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Raczej to będzie tak:
neo/router---antena1((((.)))))antena2---G.Duo(((.)))laptop2
Niestety może nie być zasięgu WiFi dla laptopa1 bo antenę routera wymienisz na zewnętrzną.

Najlepiej to by było tak:
neo/router====ethernet==AP 1+antena1(((.)))antena2--G.Duo(((.)))laptop2
(((.)))
laptop1
Nie pomagam na PW!
xtoofast

Witam

A więc nawiązując do mojego problemu wczoraj podpiąłem adsl-->antenę panelówke na g.2duo, w 1 domu wszystko spoko net jest w całym domu radiowo a sygnał z panelówki jest na tyle mocny i g 2 duo go wykrywa spokojnie. Mam taki problem ustawiłem g2duo opcja client+ap . 1 antena łapie sygnał z panelówki dhcp na adsl ustawione auto tak samo na ant 1. na 2 ant. łapie laptopa dhcp tez auto. laptop wykrywa sygnał z adsl wszystko niby ok ale i tak niema połączenia internetowego. Wyskakuje komunikat ze nie zostalo rozpoczęte uwierzytelnienie. I chciałem się dowiedzieć czy dhcp ustawić na auto czy przypisać do wszystkich ip czy tez trzeba coś ustawić w adsl.
Ostatnio zmieniony 2010-05-15, 08:21 przez xtoofast, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Skoro G.Duo pracuje jako AP Client i AP (nie router) to wszystko może być na DHCP.
Jakie masz ustawione szyfrowanie przy WiFi z adsl?
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ