AntenaBox 18dBi - pytanie
Moderator: Moderatorzy
-
burli
- Stały użytkownik forum
AntenaBox 18dBi - pytanie
Zakupiłem jakiś czas temu antenę panelową Netus 18dBi. Do tego mam ok. 8 metrów kabla RF-5. Jestem zadowolony. Chciałbym jednak poprawić jeszcze osiągi. Zastanawiam się nad zakupem AntenaBoxa 18dBi. Też Netus. Wsadziłbym do niego TP-Link WR543G lub Linksys WRT54GL z softem pozwalającym na działanie w trybie AP. Czy takie rozwiązanie poprawi znacząco poziom sygnału? Który z tych dwóch AP byłby lepszym rozwiązaniem?
I jeszcze jedno. Sygnał puściłbym kablem UTP cat. 5 (zwykły, biały). Czy do instalacje PoE też robi się kablem skrosowanym?
I jeszcze jedno. Sygnał puściłbym kablem UTP cat. 5 (zwykły, biały). Czy do instalacje PoE też robi się kablem skrosowanym?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: AntenaBox 18dBi - pytanie
Jaki teraz masz poziom sygnału?
Dla PoE nieważne, bo i tak PoE idzie po nieużywanej przy 100Mbps parze kabli. Zresztą cross jest rzadko potrzebny teraz.burli pisze:Czy do instalacje PoE też robi się kablem skrosowanym?
- wojteks
- *** Administrator ***
Co rozumiesz przez osiągi?burli pisze:Chciałbym jednak poprawić jeszcze osiągi.
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Żaden z nich nie jest AP, to są routery z AP. Lepiej kupić wa-500g albo 501g (widzę że już prawie wymarły na alledrogo) Często nawet w komplecie jest adapter POE. Jeszcze linksys na alternatywnym sofcie może być gołym AP, 543g będzie wprowadzał niepotrzebnego dodatkowego nat'a.burli pisze:Który z tych dwóch AP byłby lepszym rozwiązaniem?
Zależy jaki jest teraz i czy są jakieś problemy.burli pisze:Czy takie rozwiązanie poprawi znacząco poziom sygnału?
<s>Odpada- usmażysz urządzenie. Do POE kable muszą być proste, uciąć wtyczkę i zarobić na prosty tyle.</s> Ups zamienianie są tylko pary przesyłające dane, fakt nie ma znaczenia.burli pisze:Czy do instalacje PoE też robi się kablem skrosowanym?
Ostatnio zmieniony 2010-05-11, 19:51 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
burli
- Stały użytkownik forum
Linksys wróci do mnie na dniach. Obecnie sieć marzeń wg. TP-Link ma od -1 do 6 dB (zazwyczaj 3dB). Chciałbym dojść do poziomu pozwalającego na stabilny link.
Pal licho NAT. Niech będzie bo switcha będę chciał podłączyć w domu. Kabel prosty... Schemat gdzieś sobie znajdę. Do zasilania wykorzystam zasilacz od AP. Przy 10 metrach to chyba nie problem.
Pal licho NAT. Niech będzie bo switcha będę chciał podłączyć w domu. Kabel prosty... Schemat gdzieś sobie znajdę. Do zasilania wykorzystam zasilacz od AP. Przy 10 metrach to chyba nie problem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No gdzieżkrystianb pisze:Odpada- usmażysz urządzenie. Do POE kable muszą być proste, uciąć wtyczkę i zarobić na prosty tyle.
[ Dodano: 2010-05-11, 20:49 ]
Może mieć za małe napięcie.burli pisze:Do zasilania wykorzystam zasilacz od AP. Przy 10 metrach to chyba nie problem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Trochę się rozpędziłem. Już poprawiłem. Czyli spokojnie przejdzie, nie trzeba przerabiać kabla.Jo_gurt pisze:No gdzież
-
burli
- Stały użytkownik forum
Podobno spadek napięcia to 0,1V/10m. Czyli dla TP-Linka byłoby 8,9V.Jo_gurt pisze:Może mieć za małe napięcie.burli pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-11, 20:43 przez burli, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może być za mało na stabilna pracę.burli pisze:Czyli dla TP-Linka byłoby 8,9V.
-
burli
- Stały użytkownik forum
To co w takim razie zrobić? Jeśli dam 12V, to go upiekę.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie jest to taka prosta zależność. Straty na przewodzie spowodowane są wydzielaniem ciepła zależnym od natężenia prądu i oporu. Inny będzie spadek napięcia na porządnym kablu a inny na takim z "chińskiej miedzi" który lepi się do magnesu.burli pisze:Podobno spadek napięcia to 0,1V/10m.
Na 10m raczej bym się nie przejmował stratami jeśli zasilanie będzie szło po obu nieużywanych parach. Z resztą TP link do apków sam daje przejsciówkę do POE, której przecież nikt na metrowym kablu nie będzie stosował.
-
burli
- Stały użytkownik forum
Planuję zastosowanie czegoś takiego: http://www.netus.com.pl/index.php?page= ... &Itemid=66
-
burli
- Stały użytkownik forum
Mam już Linksysa. Obecnie sieć, na którą poluję ma RSSI na poziomie od -96 do -89.Z reguły waha się od -96 do -92. Ponawiam więc pytanie. Czy wybrany przeze mnie AntenaBox pomoże?