Merlin X950D problem z uruchamianiem.

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Brit
Początkujący użytkownik forum

Merlin X950D problem z uruchamianiem.

Post autor: Brit »

Witam wszystkich! To moj pierwszy post tutaj wiec prosze o wyrozumialosc:) Niedawno kupilem modem Merlin X950D pod express card do mojego lapka. Modem calkiem fajny, szybko sie zainstalowal, z ciekawosci zainstalowalem najnowsze stery Novatela i wszystko bylo ok do momentu wylaczenia laptopa (calkowitego). Kiedy wlaczylem nastepnego dnia, system (Win7) nie potrafil mi zainicjowac modemu i Iplus Manager po prostu go nie widzial (na modemie caly czas palila sie czerwona dioda). Wysunalem modem ze slotu, wlozylem jeszcze raz i system wyrzucil mi okienko z wyborem albo Iplus Manager albo "install". Wybralem Iplus Manager i modem ruszyl, dioda zaczela migac innym kolorem, potem na niebiesko i sie polaczyl. Sytuacja powtorzyla sie nastepnego dnia. Modem teoretycznie dziala ale czy takie zachowanie modemu jest normalne? Nikt raczej wczesniej o tym nie pisal wiec zakladam ze nie, a skoro nie to pewnie da sie cos z tym zrobic. Modem jest naprawde fajny, transfery rzedu 300kB/s, szybko reaguje ale to uruchamianie... wczesniej mialem Optiona a potem Sierre Compass 885, oba pod USB i nie mialem zadnych problemow. Moze to specyfika samego inicjowania czegos co siedzi w slocie express card? Zielonego pojecia nie mam. Nie jestem laikiem tak wiec nikt nie musi mi niczego lopatologicznie wykladac, nakierujcie mnie tylko jak to ruszyc, bo zaczynam sie juz zastanawiac nad zmiana modemu (najgorsze ze na express card chyba nie ma nic lepszego w takiej cenie). Help!
Kabel ogranicza:)
ODPOWIEDZ