Orange Freedom Pro - Opinie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Freedom Pro - Opinie
Witam. Jestem tu nowy więc mogę poruszyć już ten temat ale zbytnio nie mogę odszukać odpowiedzi na moje pytanie. Zakończyłem współprace z Erą i zastanawiam się nad innym internetem biorąc pod uwagę iż nie posiadam linii telefonicznej myślę właśnie o Orange Freedom Pro. Wiem że jest limit danych 3GB i tu moje pytanie do jakiej prędkości spada po przekroczeniu limitu ?? No i oczywiście jak ogólnie chodzi , jaka jest prędkość i czy się <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> opłaca nad tym zastanawiać ??? Za odpowiedzi z Góry Dziękuje.
-
Re: Orange Freedom Pro - Opinie
Ja w tej chwili mam nałożony limit chodzi to bardzo wolno przy ściąganiu max 10 kb/s, drugim problemem jest to, ze nie można sprawdzić na stronie orange za ile będziesz miał kolejny okres rozliczeniowy (przynajmniej u mnie). Ale zapraszam do lektury forum, bo tutaj naprawde juz wszystko bylo na ten temat powiedziane...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Vajra911 Jeśli potrzebujesz więcej limitu to przecież są oferty od optimum wzwyż z modemem dualnym cdma/edge/hsdpa. Ewentualnie sam możesz kupić odpowiedni modem cdma i wziąć aktywację bez modemu. Ale najpierw warto przetestować jak to działa w danym miejscu.
Bez czarowania, w umowiejest do 8kB/s (OFP w innych są 2kB/s) po limicie i raczej więcej nie będzie. Co najwyżej pojedyncze pikibrydziu pisze: ściąganiu max 10 kb/s
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Czyli mogę sobie wziąść np. OFP Optimum czy jakiś inny pakiet ? I wie ktoś np ile kosztuje abonament Optimum i jaki jest wtedy limit ? Sorki za głupie moze pytania ale ja jestem w tym kompletnie zielony... I ma znaczenie jesli od mojego domu jest z jakies 2 km wieża Orange ? Bardzo bym prosił o napisanie jakie sa te pakiety optimum i wzwyz bo co do kupowania routera itd to jestem zielony poprostu chce isc do salonu i wziasc to co najlepiej sie oplaca przy tym OFP .
- marcin7911
- Stały użytkownik forum
Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
-
Bo chodzi mi właśnie o ten OFP ponieważ on w tej technologii CDMA współpracuje więc prędkość z tego co czytam jest dobra ... A tutaj wybierając najtańszy modem bo też na taki mnie stać i pakiet np Standard prędkość będzie myśle gorsza ... Mam teraz Ere i mam 5 kresek na EDGE no i prędkość wynosi 236 kb/s . Boję się że biorąc ten mobilny też tak wyjde na tej prędkości aczkolwiek tak jak mówie wieże z orange mam ok 1.5 km od domu . Bo tutaj chyba nie ma okresu próbnego ?? Sam już nie wiem co się najlepiej opłaca .
-
- Mistrz bezprzewodowy
Vajra911, jeśli chcesz jak najtaniej korzystać z internetu wyprobuj PlayOnline, który powinien u Ciebie spokojnie śmigać bo NodeB jest tam gdzie Orange(plac Kościuszki 7, Miechów), jeśli jakość będzie kiepska można kombinować z Orange.
Jeśli chodzi o Orange to proponuję modem dualny z ofertami Orange Free Optimum i wzwyż, poniewaz u Ciebie jest zarówno CDMA jak i UMTS czyli:
-Orange Free Optimum 7GB limitu/75zl
-Orange Free Premium 20GB limitu/120zl
-Orange Free Platinium 35GB limitu/150zl
Jeszcze tańszym wyjściem jest Multimo mobile z limitem 7GB( w cenie 49zl przy umoie na dwa lata) ktore działa identycznie jak Orange ze względu na to że Multimo korzysta z infrastruktury Orange.
Proponuje w modemie "wymusić" 3G(3G Only) ponieważ co prawda niedaleko masz BTS z Ery, ale trochę dalej jest także NodeB z UMTS/HSDPA.Vajra911 pisze:Mam teraz Ere i mam 5 kresek na EDGE no i prędkość wynosi 236 kb/s
Jeśli chodzi o Orange to proponuję modem dualny z ofertami Orange Free Optimum i wzwyż, poniewaz u Ciebie jest zarówno CDMA jak i UMTS czyli:
-Orange Free Optimum 7GB limitu/75zl
-Orange Free Premium 20GB limitu/120zl
-Orange Free Platinium 35GB limitu/150zl
Jeszcze tańszym wyjściem jest Multimo mobile z limitem 7GB( w cenie 49zl przy umoie na dwa lata) ktore działa identycznie jak Orange ze względu na to że Multimo korzysta z infrastruktury Orange.
-
Mam jeszcze jedno pytanie ... Ostatnie
Czy biorąc w OFP modem Anydata
ADU500A są jakieś skomplikowane anteny czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> on takie cos ma ? bo chodzi mi o to ze przemieszczam sie sporo z laptopem i musialbym i modem brac ze soba ... I czy jest mozliwosc zeby modem bez anteny dzialal ( wtedy tylko modem do reki biore ) i czy sygnal wtedy jest dobry ? tak jak mowie blisko mam wieze wiec mysle ze spoko . Jeszcze raz dzieki tym ktorzy mi podsuneli pomysly i wyrazili opinie
Pozdrawiam

ADU500A są jakieś skomplikowane anteny czy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> on takie cos ma ? bo chodzi mi o to ze przemieszczam sie sporo z laptopem i musialbym i modem brac ze soba ... I czy jest mozliwosc zeby modem bez anteny dzialal ( wtedy tylko modem do reki biore ) i czy sygnal wtedy jest dobry ? tak jak mowie blisko mam wieze wiec mysle ze spoko . Jeszcze raz dzieki tym ktorzy mi podsuneli pomysly i wyrazili opinie

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jest możliwość podłączenia anteny zewnętrznej, ale Ty nie musisz tego robić, bo antena jest wbudowana już w ten modem.Vajra911 pisze:Anydata ADU500A są jakieś skomplikowane anteny czy »»w ogóle«« on takie cos ma ?
- sosen86
- Stały użytkownik forum
Okresu rozliczeniowego nie ma potrzeby sprawdzania na stronie ponieważ on jest stały i masz go na fakturze.brydziu pisze:Ja w tej chwili mam nałożony limit chodzi to bardzo wolno przy ściąganiu max 10 kb/s, drugim problemem jest to, ze nie można sprawdzić na stronie orange za ile będziesz miał kolejny okres rozliczeniowy (przynajmniej u mnie). Ale zapraszam do lektury forum, bo tutaj naprawde juz wszystko bylo na ten temat powiedziane...
-
- Stały użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Teoretycznie nie, a praktycznie tak. Wysyłają karty dualne i działa to w CDMA (na szczęście). Nawet sami w Multimo w BOKu jednemu z kolegów powiedzieli, że będzie działać.
-
- Stały użytkownik forum
Czy kartę którą przyśle Multimo można "włożyć" do modemu Axesstel MV410R od Orange?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Można.marek_30 pisze:Czy kartę którą przyśle Multimo można "włożyć" do modemu Axesstel MV410R od Orange?
- avalon
- Użytkownik forum
Witam; Czy ktoś ma taką informację odnośnie Multimo w CDMA jaka szybkość jest i czy nie jest ona przytłumiona przez orange.
pozdrawiam.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Witaj.
Szybkość zależy od obciążenia stacji bazowej, oraz mocy sygnału. Teoretycznie przycinane do 1 Mb/s, choć w praktyce można uzyskać transfer do 3,1 Mb/s,avalon pisze:Czy ktoś ma taką informację odnośnie Multimo w CDMA jaka szybkość jest
Raczej nie. To jest karta Orange, tylko sprzedawana przez Multimo.avalon pisze:i czy nie jest ona przytłumiona przez orange
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nic nie jest przycinane.
Szybkość od 20-30 kbps do ok. 3 Mbps.
Szybkość od 20-30 kbps do ok. 3 Mbps.
-
internet w Orange drożeje !
Chciałem przedłużyć umowe w Orange Free...myślałem że dostane rabat albo chociaż bede płacił tyle samo co teraz...a tu niespodzianka !!! Teraz za 8 GB płace 56 zł a w nowym abonamencie musiałbym płacić za 7 GB aż 89 zł !!!
Nie dajcie sie zrobić w balona Haha !
Nie dajcie sie zrobić w balona Haha !
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jakiś czas temu się oferta Orange Free zmieniła na gorszą i prawdopodobnie lepszej się nie dostanie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej na inną, szczęśliwe godziny przecież też kosztują.ryba825 pisze:oferta Orange Free zmieniła na gorszą
Nie pomagam na PW!
-
w nocy sie śpi !
wojteks pisze:Raczej na inną, szczęśliwe godziny przecież też kosztują.ryba825 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
szcześliwe godziny kosztują? Kpisz? przecież z tego i tak mało kto korzysta....
ludzie w nocy śpią...

To tak jakbym ci sprzedał działkę na księżycu...po co ci ona skoro i tak na księżyc nie polecisz? Hahahaa !

[ Dodano: 2010-12-19, 16:22 ]
a ja myślałem że internet w Polsce tanieje jak w Europie...Polska to dziwny kraj...kraj chciwych...
"szcześliwe godziny"....heh...dobre!
Noc jest przyjaciółką kochanków i złodziei

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-12-19, 19:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-12-19, 19:31 przez misiaczek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
A co to dostawcę obchodzi? Sprzedaje usługę i jak Ci się nie podoba to nie kupuj, wolny rynek przecież jest.misiaczek1281 pisze:szcześliwe godziny kosztują? Kpisz? przecież z tego i tak mało kto korzysta....
ludzie w nocy śpią...![]()
Mnie byś nie sprzedał bo wiem co podpisuję czy co chcę kupić. Marny przykład.misiaczek1281 pisze:To tak jakbym ci sprzedał działkę na księżycu
Nie pomagam na PW!