Lepszy router czy sieć po kablu?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Lepsza sieć po kablu czy bezprzewodowy router

Router
0
Brak głosów
Kabel
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

KubąK
Obserwowany

Lepszy router czy sieć po kablu?

Post autor: KubąK »

Witam!
Mam dylemat:Niedługo przeprowadzam się do nowego domu gdzie jest już rozprowadzona sieć w ścianach do internetu.Ale ostatnio myślałem o jakimś tanim routerze bezprzewodowym który by obsługiwał Option-a iCON 225.Cena nie może być większa niż 120 zł gdyż większych środków nie przewiduje ustawa :roll:
Ostatnio zmieniony 2010-05-15, 06:39 przez KubąK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Lepszy router czy sieć po kablu?

Post autor: Patryk »

Po kablu tak samo potrzebujesz routera :]
Edimax 3G-6200N za ok.130 zł to najtańszy taki sprzęt.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Patryk pisze:Po kablu tak samo potrzebujesz routera :]
Chyba że router jest już wbudowany w ścianę :rotfl:
KubąK, masz zapewne na myśli że w tym domu jest instalacja sieciowa i w ścianach są gniazdka Ethernet? W takim układzie nic bez routera nie zdziałasz. Chyba że chodzi Ci o osiedlowego ISP którego gniazdko masz w domu. Wtedy po prostu wykupujesz abonament, podłączasz kompa i korzystasz z neta. Ale żeby to rozdzielić i tak będziesz potrzebował rutera.
KubąK
Obserwowany

A wiedziałem gdzieś d100 on jest tylko do huaweii?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

KubąK pisze:on jest tylko do huaweii?
Tak, modemów innych firm nie obsługuje.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

O co Ci chodzi w tej ankiecie "Lepsza sieć po kablu czy bezprzewodowy router"??? Przecież wszystko zależy do czego. Ja mam w domu oba rozwiązania na raz bo co mi po kablach w ścianie jak wyjdę z laptopem do ogrodu na huśtawkę. ;)
KubąK
Obserwowany

Z ta ankieta trochę nie potrzebnie zrobiłem ;) Ten Edimax 6200N będzie raczej najlepszym rozwiązaniem :D tylko gdzie to w Garwolinie dostać...A jeszcze jedno pytanie.Do tego routera żeby działo wi-fi to potrzebna jest antena wi-fi?A można jakoś działać na samych kablach ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

KubąK pisze:Do tego routera żeby działo wi-fi to potrzebna jest antena wi-fi?
Antenkę masz już dołączoną do routera. Oczywiście antena jest potrzebna, jeżeli chcesz działać bez kabli,
KubąK pisze:A można jakoś działać na samych kablach ?
Można. Zamiast podłączać się bezprzewodowo przez Wi-Fi, to wpinasz się do routera kablem, do portu LAN, i masz w domu internet podłączony przez kabel.
KubąK
Obserwowany

Czyli on może służyć jako ten router który będzie zarządzał też ta siecią w kablach? A jak chce się odbierać na wi-fi w komputerze to trzeba kupić antenę do niego?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

KubąK pisze:A jak chce się odbierać na wi-fi w komputerze to trzeba kupić antenę do niego?
Jakim komputerze, stacjonarny, laptop ?, o antenie do routera mówisz, czy do komputera - precyzuj trochę bardziej swoje pytania.

Wpinasz do tego routera swojego Optiona, i w jaki sposób ten internet sobie w domu rozdzielisz to już twoja sprawa. A czy będzie "zarządzał" tą siecią, jak to Ty określiłeś "w kablach" to Ci nie odpowiem, bo nie wiem jaką ta sieć ma strukturę, co wchodzi w jej skład. Jeżeli to tylko poodprowadzane kable sieciowe do poszczególnych pomieszczeń, a w punkcie centralnym są zakończone złączem RJ-45, to po prostu podpinasz je do tego routera, i masz w tamtych pomieszczeniach internet po kablu.
ODPOWIEDZ