Konfiguracja pasma WiFi na Ubiquiti NanoStation

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
!Tommy
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja pasma WiFi na Ubiquiti NanoStation

Post autor: !Tommy »

zakupiłem Ubiquiti NanoStation M5 AirMax

Niestety nie dostałem instrukcji do urzadzeń. ściągnąłem niby PL instrukcje ale nie ma w niej prawie nic

Główne moje pytania, odnośnie połączenia

Na zasilaczu gdzie wpinam kabel LAN - skrętkę, mam wejścia POE i LAN, tu podejrzewam ze POE ma iść do anteny a LAN do kompa lub routera.

W samej antenie też mam dwa wejścia na wtyczkę RJ opisane MAIN i SECONDARY. Podejrzewam że do MAIN ma być wpięty kabel skrętka od zasilacza, a gniazdo secondary do czego może służyć?

Sam konfig, WPA2 to wiadomo, jakiś klucz dziwny i trudny wiadomo. ukrycie SSIDa.

Coś więcej trzeba? Wiem że jedną antene musze ustawić jako AP a drugą normalnie. Czy jakoś trudno jest to ustawić w opcjach?

Samo połączenie bedzie wygladac tak:
Obrazek

W domu mam router LINKSYS WRT54GL, do sklepu planuje kupić taki sam
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Konfiguracja pasma WiFi na Ubiquiti NanoStation

Post autor: zDaleKi »

!Tommy pisze:Na zasilaczu gdzie wpinam kabel LAN - skrętkę, mam wejścia POE i LAN, tu podejrzewam ze POE ma iść do anteny a LAN do kompa lub routera.
POE to Power Over Ethernet. Możesz to podłączyć tak jak tu opisano: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=42220#42220
Czyli zasilacz jest na dole obok switcha a urządzenie gdzieś na strychu.

[ Dodano: 2010-05-15, 12:57 ]
!Tommy pisze:Ubiquiti NanoStation M5 AirMax
!Tommy pisze:W domu mam router LINKSYS WRT54GL
Jeszcze jedno pytanie, czy to nie jest sprzęt pracujący na 5GHz? I chcesz go "spiąć" razem z LINKSYS WRT54GL? Czy mi się tak tylko wydaje?
!Tommy pisze:W samej antenie też mam dwa wejścia na wtyczkę RJ opisane MAIN i SECONDARY.
A możesz fotkę tego zrobić.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

BliSki pisze:Jeszcze jedno pytanie, czy to nie jest sprzęt pracujący na 5GHz?
Dokładnie. Nie działa na 2,4 GHz, tylko 5 GHz. Ten sprzęt dobrze współpracuje z drugim takim samym urządzeniem, z innymi pracującymi na 5 GHz, nawet od Ubiquiti są problemy,
BliSki pisze:A możesz fotkę tego zrobić.
Obrazek

Do jednego gniazda podłączamy zasilanie PoE, którym leci też transmisja danych, zaś drugie gniazdo służy np. do podłączenia kamerki IP.
!Tommy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: !Tommy »

Z routera pojdzie kabel do anteny, antena wysle sygnał do drugiej anteny i kablem zas zejdzie do routera. Sama transmisja miedzy antenami jest na 5GHz, a potem juz kabel idzie.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-16, 21:10 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-16, 20:09 przez !Tommy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ