Jaki modem pod windows 7 kupic?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki modem pod windows 7 kupic?
Czesc mam pytanie jaki modem najlepiej kupic chodzi mi o model ktory by chodzil pod winowsem 7. Posiadam aktualnie zte 363 z orange i mam dosc szczerze powiem. Chodzi mi o coś nowszego co miałoby juz wbudowane sterowniki do siódemki w dashboard. Z gory dzieki za odpowiedzi i rady
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki modem pod windows 7 kupic?
Jak ma działać dobrze i bezproblemowo to tylko Sierra Wireless. Optiony też w miarę dobrze działają pod W7. A Huawei'e niestety bywają kapryśne, i nie chcą działać jak należy - w niektórych przypadkach
O ZTE już nie wspominając
Ma być to modem USB, PCMCIA czy ExpressCard ?

-
- Użytkownik forum
Oczywiście modem na usb.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kupujesz Sierra Wireless USB 309, i zapominasz, że masz w ogóle modemplociarz pisze:Oczywiście modem na usb.

-
- Użytkownik forum
A coś tanszego? bo z tego co widze to 635 zł ten modem kosztuje
-
- Obserwowany
Mogę ci doradzić Option iCON 225
jest mało awaryjny, nie gubi zasięgu pasuje do routerów przy prostym korzystaniu tylko klik i jest połączenie i jest dość tani 
Wady:
-Brak złącza na antenę
-brak wejścia na kartę pamięci
-w polsce tylko jeden serwis go obsługuje
U mnie bardzo dobrze się sprawował aż do czasu awarii która wystąpiła jakiś miesiąc temu(do salonu odniesiony 2 tyg temu jeszcze nie wrócił z serwisu
)

Wady:
-Brak złącza na antenę
-brak wejścia na kartę pamięci
-w polsce tylko jeden serwis go obsługuje
U mnie bardzo dobrze się sprawował aż do czasu awarii która wystąpiła jakiś miesiąc temu(do salonu odniesiony 2 tyg temu jeszcze nie wrócił z serwisu

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Miałem okazję przetestować ten modem, pod Windows XP jak i Vista śmigał bez problemu, a pod W7 nie chciał za nic ruszyćKubąK pisze:Mogę ci doradzić Option iCON 225

-
- Użytkownik forum
A ewentualnie Huawei E1820 ? lub SIERRA COMPASS 885 ? W sumie to mi sie nie spieszy bo obecnie korzystam z routera mifi huawei takze sprawa rozmiązana. A szukam modemu poniewaz nieraz w pracy nie mam ladowarki do routera i bateria sie rozladuje i przydalby sie modem na zastępstwo.
-
- Obserwowany
Sp6huk jak się nie korzyta ze sterowników pod win 7 to tak jest 
A temat można uważać za zamknięty?

A temat można uważać za zamknięty?
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie korzystałem, ale instalowałem. Zero problemów.sp6huk pisze:Miałem okazję przetestować ten modem, pod Windows XP jak i Vista śmigał bez problemu, a pod W7 nie chciał za nic ruszyćKorzysta ktoś z tego modemu pod W7 ? Ja osobiście nie polecam go, pod tą platformę
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Ja testowałem sporo modemów Huawei pod Win 7 i TYLKO Sierra Wireless działała niezawodnie. Z modemami Huawei miałem problemy - i naprawdę warto zapłacić więcej i mieć święty spokój i ZERO problemów. Ja z Huawei przesiadóem się na SW 309 i śmiga aż miło. A wykorzystuj go w domu - jako główny internet - modem podpięty do routera Draytek Vigor 2910G oraz do laptopa. Mam też AnyData ADU-635 - to jak jadę w teren po za zasięg 3G - i ADU też chodzi jak złoto pod Win 7.
Zabolało mnie wydanie kasy na SW 309 ale teraz nie żałuję, po problemach z modemami Huawei, modem Sierra chodzi doskonale i niezawodnie i co ciekawe szybciej.
Zabolało mnie wydanie kasy na SW 309 ale teraz nie żałuję, po problemach z modemami Huawei, modem Sierra chodzi doskonale i niezawodnie i co ciekawe szybciej.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mi tam E160 bardzo dobrze działał pod Win 7 x64.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Mi też działały modemy Huawei ładnie - aż nagle przestały, zero kontaktu na stacjonarnym (Win7 64) i na netbooku (Win 7 32) - resety, odinstalowania nie pomagały. Za którymś razem zaskoczyło i działa, na następny dzień nie działa. Rozlączenie sesji i kicha, po dwóch godzinach nagle rusza. I tak w kółko. Dodam, że na netbooku miałem świerzutki Image HDD tuż po instalacji systemu - i to nie pomagało nawet. Co ciekawe na Win XP i na routerze modemy Huawei chodziły doskonale. Co ciekawe u znajomych też problemy, w pracy dwa idendyczne kompy, z klonowanymi z Image systemem też kicha, czasem działa, czasem nie. Wgrywanie kolejnych dashboardów, sterowników i kicha.
Jak kupiłem Seierrę nagle jak ręką odiął, nie zależnie od warunków, sytuacji zawsze działa, zawsze jest znajdowany, żadnych kłopotów. Więc ja modemów Huawei mam dość, nie chcę się denerwować i użerać, po co? Wolę zapłacić wiecej i mieć spokój.
Jak Tobie chodzi to tylko się cieszyć, i modlić by nagle mu palma nie odbiła.
Jak kupiłem Seierrę nagle jak ręką odiął, nie zależnie od warunków, sytuacji zawsze działa, zawsze jest znajdowany, żadnych kłopotów. Więc ja modemów Huawei mam dość, nie chcę się denerwować i użerać, po co? Wolę zapłacić wiecej i mieć spokój.
Jak Tobie chodzi to tylko się cieszyć, i modlić by nagle mu palma nie odbiła.

Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Ja mam podobne potrzeby jak założyciel tematu. Mam iplusa i modem Option Globesurfer Icon. Niestety nie ma sterowników do Windows 7. I muszę kupić coś innego. Sierra nie wchodzi w grę bo na modem chcę przeznaczyć tak 150zł. Umowa kończy mi się jesienią, to może wtedy bym kombinował nad zmianą na coś innego. Ale modem potrzebuję teraz. Fajnie jakby miał wejście na antenę zewnętrzną. Co byście polecili. Bo oferta spora na allegro, nie to co 3 lata temu. Raczej jakiś huawei wchodzi w grę, tylko który model?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Te sterowniki powinny zadziałać http://download.era.pl/portal/Nozomi_20 ... _1_115.zipBarteqW pisze:Option Globesurfer Icon. Niestety nie ma sterowników do Windows 7
lub ewentualnie te: http://sup.xenya.si/sup/option/drivers/ ... _1_112.zip (u: option, p: fusion )
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Dzięki na pewno sprawdzę. Jak nie zadziałają będę dalej prosił o pomoc w doborze modemu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Masz te wielkie białe pudło optiona? Czy inaczej ten modem wygląda? Bo jeśli tak jak napisałem to powinien działać, mam modem z tym samych chipsetem na pcmcia i działa pod 7 x64.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No chyba, że jakiś kombinowany przez Orange to będzie pewnie problem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
BarteqW napisał że z iplusa, oni nie kombinowali ze zmianą ID.
-
- Użytkownik forum
Dzieki wszystkim za odpowiedzi chyba jednak sie skusze na ta sierre 309. Jak ktoś ma jakieś problemy w z windows 7 i wyborem modemu to piszcie w tym temacie najlepiej , zeby juz smietnika na forum nie robić. Jeszcze raz dzieki wielkie i pozdrawiam
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Tak takie pudełko stylizowane na urządzenia Apple.
W każdym razie sprawdzę czy współpracują i poinformuję.
/edit
Próbowałem odpalić instalke tych z pierwszego linka, ale nie chce ruszyć. Sam nie wiem
. Drugi link potrzebuje jakieś hasło, także nie mogę nawet wejść.

/edit
Próbowałem odpalić instalke tych z pierwszego linka, ale nie chce ruszyć. Sam nie wiem

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to Ci krystianb podał. Login:option hasło:fusion.BarteqW pisze:Drugi link potrzebuje jakieś hasło, także nie mogę nawet wejść.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Odpalasz jako administrator? Ewentualnie próbowałeś ręcznie zainstalować sterowniki?BarteqW pisze:Próbowałem odpalić instalke tych z pierwszego linka, ale nie chce ruszyć.
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
ja.michal pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
No to Ci krystianb podał. Login:option hasło:fusion.
Rzeczywiście nie zajarzyłem jakoś

Jako administrator tak, ale ręcznie nie próbowałem. Tyle ,że tam jest jakiś plik setup.exe. Nie wiem czy ręcznie pójdzie.krystianb pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Odpalasz jako administrator? Ewentualnie próbowałeś ręcznie zainstalować sterowniki?
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-05-19, 10:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
/Edit Dzisiaj trochę pobuszowałem w systemie. Uruchomiłem plik exe. Wbrew pozorom sterowniki się gdzieś instalują w systemie. Ale trzeba chyba je przyporządkować ręcznie, tylko jak skoro nie wiadomo co jest czym. Tak to wygląda w menedżerze urządzeń.

a sterowniki gdzieś się dodały o czym świadczy okno.

Ostatnio zmieniony 2010-05-19, 09:06 przez BarteqW, łącznie zmieniany 1 raz.
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Wyczerpała się moja cierpliwość. Kupuje nowy modem Huawei E122. Mam pytanie którą aukcją się lepiej zainteresować.
Tą:
http://www.allegro.pl/item1040714665_mo ... 0m_3g.html
czy tą:
http://www.allegro.pl/item1046879331_na ... _7_2m.html
Tą:
http://www.allegro.pl/item1040714665_mo ... 0m_3g.html
czy tą:
http://www.allegro.pl/item1046879331_na ... _7_2m.html
- bobix
- Stały użytkownik forum
Nie ma większego znaczenia. Oba są z Three. Oba bez smoka.
-
- Początkujący użytkownik forum
A jak wypadają modemy NOKIA pod WINDOWS 7 (zwłaszcza x64) ? Pytam, bo są niewiele droższe od Huawei, a trochę tańsze od kultowych modemów Sierra.
Czy modemy HUAWEI mają tylko problemy z Windows 7, a z XP i Vista działają w porządku ??
Czy modemy HUAWEI mają tylko problemy z Windows 7, a z XP i Vista działają w porządku ??
- BarteqW
- Stały użytkownik forum
Kupiłem Huawei E122 i jestem zadowolony. Jak na razie to nie mam z nim problemów.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, mam podobną potrzebę jak założyciel tematu.
Potrzebuję modemu, który działa pod Win7 x64 i Linuksem x64.
Czy ten Huawei E122 się kwalifikuje?
Potrzebuję modemu, który działa pod Win7 x64 i Linuksem x64.
Czy ten Huawei E122 się kwalifikuje?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam- ja mam Sierre 309 i działa bezproblemowo. Natomias na drugim kompiku mam starego icona 401 i pod Win7 64 bit tez nie ma problemu. Nie potrafilem go recznie zainstalowac - po zainstalowaniu GlobeTrotter Connect pra\cuje super. Polecam ten modem gdyz jest znacznie tanszy od 309 i ma bardzo dobra antenę wenetrzna- dodatkowo wyjscie na zewnetrzna 
Fajny modemik.

Fajny modemik.