Rozdzielanie internetu WiFi na dwa komputery
Moderator: Moderatorzy
-
dawid0093
- Początkujący użytkownik forum
Rozdzielanie internetu WiFi na dwa komputery
Witam.
Potrzebuję pomocy przy rozdzieleniu internetu.
Posiadam internet z sieci osiedlowej (Wifi, połączenie szerokopasmowe PPPoE).
Chciałbym kupić router, podłączyć dwa komputery do routera za pomocą kabla skrossowanego (RJ-45), a w routerze ustawić połączenie z punktem dostępu wifi oraz połączenie PPPoE. Czy da się to zrobić za pomocą jednego routera, czy będę musiał kupić coś w rodzaju APC itp. ?
Dodam, że na komputerach się co nieco znam ale z sieciami zawsze mam problemy dlatego proszę o pomoc.
Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź
Potrzebuję pomocy przy rozdzieleniu internetu.
Posiadam internet z sieci osiedlowej (Wifi, połączenie szerokopasmowe PPPoE).
Chciałbym kupić router, podłączyć dwa komputery do routera za pomocą kabla skrossowanego (RJ-45), a w routerze ustawić połączenie z punktem dostępu wifi oraz połączenie PPPoE. Czy da się to zrobić za pomocą jednego routera, czy będę musiał kupić coś w rodzaju APC itp. ?
Dodam, że na komputerach się co nieco znam ale z sieciami zawsze mam problemy dlatego proszę o pomoc.
Byłbym wdzięczny za szybką odpowiedź
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Rozdzielanie internetu WiFi na dwa komputery
Czemu crossem?dawid0093 pisze:podłączyć dwa komputery do routera za pomocą kabla skrossowanego (RJ-45),
Jeśli oba kompy na kablu to się da jednym routerem. Najtaniej TP-Link WR543G jeśli nie ma limitu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>dawid0093 pisze:Czy da się to zrobić za pomocą jednego routera, czy będę musiał kupić coś w rodzaju APC itp. ?
-
dawid0093
hm..z tego co rozumiem to kabel krossowany to jest właśnie taki z wtyczką RJ-45?Jo_gurt pisze: Czemu crossem?
A wracając do tematu to czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wystarczy router? Tyle się naczytałem o tym rozdzielaniu internetu, że teraz sam nie wiem co z tym zrobić.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To nie tak. Kabel prosty/crossowy - oba są zakończone RJ45, ale mają inaczej poprowadzone żyły. Ciebie interesuje prosty.dawid0093 pisze:hm..z tego co rozumiem to kabel krossowany to jest właśnie taki z wtyczką RJ-45?
Chociaż "krosowaniem" czasem można określić łączenie gniazdka z kompem patchcordem albo nawet zarabianie wtyczek. Jednak trzymaj się tego, że chcesz kabel prosty, nie będzie problemów z niejasnościami.
Tak jak mówiłem - jeśli kompy na kablu to tak.A wracając do tematu to czy <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wystarczy router? Tyle się naczytałem o tym rozdzielaniu internetu, że teraz sam nie wiem co z tym zrobić.
-
dawid0093
dzięki za informację, następnym razem będę wiedział 
Jeszcze jedno pytanie. Trudna jest konfiguracja? Nie chcę korzystać z opcji typu firewall, filltrowanie MAC-ów, IP. Chciałbym jedynie ustawić klonowanie MAC oraz połączenie PPPoE.
Jeszcze jedno pytanie. Trudna jest konfiguracja? Nie chcę korzystać z opcji typu firewall, filltrowanie MAC-ów, IP. Chciałbym jedynie ustawić klonowanie MAC oraz połączenie PPPoE.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ciężko w internecie nie korzystać z protokołu internetowegodawid0093 pisze:Nie chcę korzystać z opcji typu (...) IP
Z PPPoE nie powinno być problemów, co do MACa - niech się wypowiedzą posiadacze, bo ja nie testowałem pod tym kątem.dawid0093 pisze:Chciałbym jedynie ustawić klonowanie MAC oraz połączenie PPPoE.
-
dawid0093
Chodziło mi o filtrowanie IPJo_gurt pisze: Ciężko w internecie nie korzystać z protokołu internetowego![]()