Rozliczanie limitu "bonusowego"

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
s0-Vicky
Użytkownik forum

Rozliczanie limitu "bonusowego"

Post autor: s0-Vicky »

Witam. Chciałem się zapytać jak to jest z transferem dodatkowym, tzw. bonusowym w internecie na kartę? Mam internet w Orange Free i dla przykładu tam 100kB kosztuje 1gr. Opłata za transfer jest pobierana z konta na bieżąco i co będzie kiedy pieniądze na koncie się skończą? Wtedy będę miał do dyspozycji "bonus"? Bo z tego co zauważyłem to najpierw uszczupla mi się konto PLN, ale do całkowitego ZERA nie zjechałem, gdyż boję się i nie będę miał chwilowo z czego doładować konta.

Jak naliczany jest bonus w Orange free?

Dla przykładu:
-doładowując konto kwotą 5,00 PLN mamy 48MB na wykorzystanie z konta i 152MB "bonus" czyli łącznie 200MB
-doładowując konto kwotą 10,00 PLN mamy 96MB na wykorzystanie z konta i również 152MB "bonus" czyli łącznie 248MB

I w jaki sposób naliczany jest ten dodatkowy limit? Bo z tych rozliczeń wygląda że nie opłaca się doładowywać konta raz kwotą 10,00 PLN, tylko dwa razy po 5,00 PLN, gdyż dostaniemy dwukrotnie "bonus" w postaci 304MB + 96MB na wykorzystanie z konta, tak? Dobrze rozumuję czy jest w tym jakiś HACZYK?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam Michał ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Rozliczanie limitu "bonusowego"

Post autor: krystianb »

Coś jest nie tak, bo bonus powinien z konta schodzić pierwszy, a kasa dopiero na końcu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
s0-Vicky
Użytkownik forum

Rzeczywiście, najpierw schodzi bonus a dopiero później kasa. Natomiast nie wiem jak Orange to wymyśliło ale doładowując dwa razy po 5,00 PLN dostajemy podwójny bonus, więc w tym wypadku doładowanie za 10,00 PLN mija się z celem bo jest nie opłacalne.. Sprawa tak samo ma się przy doładowaniu za 25,00 PLN, wychodzi praktycznie na to samo.. a powinno chyba zachęcać do doładowania większymi kwotami poprzez większy bonus, tak?
Oczywiście cała sprawa dotyczy tylko doładowań po 5,00 PLN na krótki ale intensywnie spędzany przy internecie okres czasu.
Pozdrawiam, Michał :cfaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

s0-Vicky pisze:Oczywiście cała sprawa dotyczy tylko doładowań po 5,00 PLN na krótki ale intensywnie spędzany przy internecie okres czasu.
Dlaczego? ;)
Nowy bonus przedłuża ważność starego wg regulaminu. Można w takim razie kilka razy po 5zł a potem 25zł i całość ważna 30 dni.
s0-Vicky
Użytkownik forum

Teoretycznie tak, ale całość nie wychodzi już tak komfortowo jeżeli chodzi o cenę.
ODPOWIEDZ