Play Mobile w Koniakowie - co zrobić? (góry;)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
boskar
Stały użytkownik forum

Play Mobile w Koniakowie - co zrobić? (góry;)

Post autor: boskar »

Witam forumowiczów!
Najkrócej jak się da: dysponuję netbookiem z modemem Optiona GTM380E, oraz Huawei E160, oraz promocyjnym prepaidem z Playa z dużą ilością gigabajtów. Potrzebuję jak najtaniej internetu w budynku w którym go nie ma, zlokalizowanego mniej więcej na 49 deg 32' 40'' N, 18 deg 58 ' 60'' E
( http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.54521 ... 76074/z/15 )

Oczywiście nie muszę dorzucać, że play online nie ma tam zasięgu, bo gdyby miał to bym nie pisał ;)

Co ciekawe, play w knajpie (na zewnątrz sprawdzałem) na górze ("Karczma Ochodzita") już łapie, i to o ile dobrze połapałem się w CIDach i tych innych w top_netinfo z obu BTSów playowych, w zależności od tego na którą stronę budynku się skierujemy.
Kluczowe znaczenie ma tutaj ukształtowanie terenu, jak widzicie moja lokalizacja nie jest zbyt korzystna, góra zasłania nadajnik z Istebnej, a ten drugi to w sumie nie wiem. Tak czy inaczej jest do nich po około 5 km.

Spójrzcie proszę, ukształtowanie terenu ma tam kluczowe znaczenie. Poradźcie coś, myślałem o antenie kierunkowej... Jeśli tak, to jaką? Czy koniecznie trzeba by ją montować na stałe,czy jakaś prowizorka dałaby radę?
A może ktoś z Was powie mi, że ten przekaźnik playa który obecnie jest w EGSM (800 metrów w linii prostej) (PO CO IM TO?!) będzie obsługiwał UMTS w najbliższym czasie i mam sobie darować? Mapa zasięgu Play Online oczywiście pokazuje białą plamę w tym miejscu. Są jakieś metody "wróżbiarstwa" kiedy co się gdzie otworzy? ;)

Pomóżcie. Antena kierunkowa do Optiona wewnętrznego to ciężka sprawa, gnizado u.fl (o ile dobrze wydedukowałem dzięki wątkowi http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=235569) pod odkręcaną klapką nie jest wygodne, ale modem USB też wygodny nie jest...

Nadmiaru kasy żeby coś kupić i żeby sie okazało że "nie łapie" niestety nie mam ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Play Mobile w Koniakowie - co zrobić? (góry;)

Post autor: Patryk »

boskar, znam te tereny dosyć dobrze, i moim zdaniem nie masz szans nawet z anteną.
Na Ochodzitej to co innego, łapiesz albo Istebną albo nawet Milówkę.
Obie stacje są w bazie btsearch.pl, więc sprawdzić CID to nie problem.

[ Dodano: 2010-05-05, 15:42 ]
boskar pisze:A może ktoś z Was powie mi, że ten przekaźnik playa który obecnie jest w EGSM (800 metrów w linii prostej) (PO CO IM TO?!) będzie obsługiwał UMTS w najbliższym czasie i mam sobie darować?
Ja bym sobie darował, bo P4 poza miastami chyba już sobie darował stawianie stacji UMTS.
Koniaków to specyficzna miejscowość i nodeB by z pewnością na siebie zarobił, ale polityka oszczędnościowa Playa chyba nie rozróżnia takiej wsi od "dwóch domów na krzyż" gdzieś na wschodzie.
Ostatecznie możesz wspiąć się na Ochodzitą i zobaczyć, co wisi na maszcie - zrobić zdjęcia i wstawić je na forum, to myślę, że da się coś powiedzieć po układzie antenowym Playa.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Patryk pisze:Ja bym sobie darował, bo P4 poza miastami chyba już sobie darował stawianie stacji UMTS.
Nie chyba tylko prawie na pewno. Na mapie widziałem już kilka lokalizacji gołego EGSM play'a a jedną lokalizację nawet sprawdziłem. I jest goły bts gsm, po nodeB ani śladu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
boskar
Stały użytkownik forum

Patryk - szczyt ochodzitej to jedno, a knajpa "Pod Ochodzitą" ;) jest trochę niżej, w knajpie na wbudowanej antenie miałem 35% sygnału z CID: 25191, CSQ 11, LAC: 25

A co do polityki Playa - hm, o ile dobrze rozumiem, BTS istebniański dostał pozwolenie dnia 2009-11-30 - (data ważności pozwolenia minus 10 lat) - to chyba nowe BTSy, zatem jest nadzieja że Play jednak zamierza inwestować w tamte rejony...?
Milówka: 2019-03-31
Rajcza: 2019-10-31

// Kurde. Przekaźnik EGSM Playa na Ochodzitej jest młodszy - koncesja wygasa 2019-12-31
:(

To chyba w miarę nowe przekaźniki? Jeśli nie to mnie poprawcie, może te daty są złudne. Spróbuję obfotografować wieżę przy dobrej widoczności dobrym teleobiektywem, może coś z tego wyniknie, tylko tam jest już BTS UMTS/GSM Ery i Plusa, Orange tylko GSM no i Play EGSM.
No i kupa innych anten ;)

Dodam jeszcze, że jakieś w miarę nowe skrzynki Huawei postawili pod przekaźnikiem, aż się oczy cieszą jak człowiek widzi to logo, to dobry znak. Ale pewnie są z Plusa/Ery.

A może jest nadzieja na Play Online via EGSM...? kiedyś...

Wracając do anten... Gdybym był w dolinie gdzie nie ma nic, to jasne że nie ma szans. Ale jestem w końcu na jakichś 780-790 metrach npm.

Łapię tam nawet jakieś lokalne komercyjne WiFi, na antence wbudowanej w lapka: Arkomnet i enet24.eu czy jakoś tak, a także sieć o ESSID "Gemra" co nie wiem skąd jest, i zawsze to mi pozostaje, ale też trzeba by jakąś kierunkową chyba jednak, do tego WiFi.

Playa i tak zamierzam utrzymywać bo w Katowiach na uczelni się bardzo przydaje.

A może ktoś z forumowiczów pożyczy sprzęt (antenę) "za flaszkę" celem eksperymentu? ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

boskar pisze:jest trochę niżej
Wiem, gdzie jest ta karczma."Trochę" niżej niż szczyt, ale co z tego.
Porównaj widoczność z tego miejsca, i z Twojej lokalizacji, a wszystko będzie jasne :)
Jadąc drogą w kierunku Lalik na wysokości knajpy zasięg z Istebnej przeplata się z zasięgiem szczątkowym z Milówki (tak swoją drogą, to kosmicznie wytiltowane na tamtejszym kościele anteny muszą mieć, ciekawe, kiedy "obetną" zasięg).

[ Dodano: 2010-05-05, 17:01 ]
boskar pisze:Jeśli nie to mnie poprawcie, może te daty są złudne.
Istebna została odpalona na przełomie 2009/2010 (równocześnie GSM i UMTS), Koniaków - miesiąc temu.

[ Dodano: 2010-05-05, 17:03 ]
boskar pisze:to chyba nowe BTSy, zatem jest nadzieja że Play jednak zamierza inwestować w tamte rejony...?
Logika by nakazywała inwestować, ale nie sądzę, by w najbliższym czasie pojawił się tam UMTS P4.

[ Dodano: 2010-05-05, 17:07 ]
boskar pisze:Dodam jeszcze, że jakieś w miarę nowe skrzynki Huawei postawili pod przekaźnikiem
Huawei to tylko Play (ew. Orange 3G, ale na Ochodzitej nie ma jak wiadomo, poza tym szafy zupełnie inaczej wyglądają).
Zerknij na to zdjęcie: http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=7231 - BTS GSM to mała szafa, nodeB to ta duża.

[ Dodano: 2010-05-05, 17:08 ]
boskar pisze:A może jest nadzieja na Play Online via EGSM...?
Bardzo nikła nadzieja, poza tym jakby to chodziło to by było nieużywalne.

[ Dodano: 2010-05-05, 17:10 ]
boskar pisze:Gdybym był w dolinie gdzie nie ma nic, to jasne że nie ma szans. Ale jestem w końcu na jakichś 780-790 metrach npm.
Wysokość npm jest bez znaczenia.
Liczą się warunki terenowe na trasie do stacji bazowej, ew.różnica wysokości między stacją ruchoma a bazową i konfiguracja tej drugiej.
boskar
Stały użytkownik forum

Patryk pisze: Porównaj widoczność z tego miejsca, i z Twojej lokalizacji, a wszystko będzie jasne :)
Właśnie w kierunku południowo-wschodnim nie jest taki dużo gorszy.
Patryk pisze:Huawei to tylko Play (ew. Orange 3G, ale na Ochodzitej nie ma jak wiadomo, poza tym szafy zupełnie inaczej wyglądają).
Zerknij na to zdjęcie: http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=7231 - BTS GSM to mała szafa, nodeB to ta duża.
http://img192.imageshack.us/i/02052010004.jpg/
http://img101.imageshack.us/i/02052010001o.jpg/

Cóż, jest mała skrzynka... Ale to miejsce pod dużą wygląda obiecująco, daje nadzieję że to, czego potrzebuję, kiedyś jednak tam stanie. :)

Patryk pisze:
boskar pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Bardzo nikła nadzieja, poza tym jakby to chodziło to by było nieużywalne.
A właściwie dlaczego? Wiadomo że net po gprs i pochodnych to marne rozwiązanie, ale nie mieszkam tam, i weekendowo by mnie urządzało.
Patryk pisze: Wysokość npm jest bez znaczenia.
Liczą się warunki terenowe na trasie do stacji bazowej, ew.różnica wysokości między stacją ruchoma a bazową i konfiguracja tej drugiej.
Wiadomo, wspomniałem o tym żeby można było lookając na mapkę terenową btsearch spróbować wyobrazić sobie że nie jest to w totalnej dziurze ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-05, 20:28 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-05, 19:28 przez boskar, łącznie zmieniany 1 raz.
boskar
Stały użytkownik forum

Wybaczcie, ale po testach w ten weekend dokonałem nowych odkryć.

1) Modemy usiłują łapać syngał z pobliskiego BTS 2G (tego na Ochodzitej), który to BTS nie daje się im zalogować - jednak próbują
2) Przestawienie (via top netinfo) w tryb 3G only DAJE jakiś efekt - tzn, w zależności czy się wystawi lapka za okno czy też nie, w TNI na dole jest jakiś sygnał 3G:
Limited Service: UMTS
blabla
Moc sygnału: -97 dBi (za oknem więcej ;) 25%, CSQ 8,
CID: bdbd, bd LAC: bd
i brak zalogowania do BTSa. (tzn AT+COPS bodajże mi o tym mówiło.. albo CREG, nie wiem teraz ;)

Nie udało się nawiązać połączenia.

Czy w tej sytuacji uważacie, że nadzieja na syngał z anteny jest większa niż była wcześniej? W końcu nie nawiązałem połączenia. Właściwie to dlaczego nie udało się go nawiązać, skoro syngał (chwilami) był lepszy niż w miejscu gdzie połączenie spokojnie nawiązałem?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

boskar pisze:Limited Service: UMTS
Wygląda na to, że łapiesz UMTS innego operatora, niż Play - modem w trybie szukania sieci tak się zachowuje - pokazuje poziom sygnału celi, do której akurat próbuje się zalogować.
ODPOWIEDZ