Witam,
mieszkam w miejscowości wymienionej w tytule postu. Do BTSa, który wg mojej wiedzy zapewnia zasięg UMTS i HSDPA w prostej linii mam 6,5km. Załączam mapkę jak wyglada zasięg w Orange w okolicy. Teoretycznie do granicy zasięgu HSDPA mam 2km. Jeśli chodzi o teren to raczej nie ma żadnych przeszkód na drodze. Czy jest jakakolwiek możliwość złapania takiego sygnału?
Używam w tej modemu USB w laptopie, zasięg CDMA wg mapy. Transfer jest skrajnie tragiczny (w weekend rzędu 2kb/s), chyba kwestia obciążenia. Czytam Wasze forum od paru godzin ale moja wiedza jak cokolwiek poprawić jest mglista.
Ozłocę każdego za jakąkolwiek wskazówkę, co w moim przypadku i w tej lokalizacji jest ratunkiem.
Z góry dziękuje!
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-17, 17:45 ]
Na forum nie zamieszczamy mapek jako załączników!
Jaźwie, koło Tłuszcza, woj. Mazowieckie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaźwie, koło Tłuszcza, woj. Mazowieckie
Ostatnio zmieniony 2010-05-17, 16:45 przez kotlet, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Re: Jaźwie, koło Tłuszcza, woj. Mazowieckie
Patrząc na mapę Masz teoretycznie szansę na zasięg UMTS z anteną, w Tłuszczu i okolicach masz 2xEra, 2xOrange i 2xPlay - Najlepiej by było spróbować z dobrą kierunkową anteną, na przykład firmy Dipol. Nie mogę na podstawie mapy określić jak u Ciebie jest z przeszkodami - ale można by spróbować. W okolicach Tarnowa znajomemu przy podobnych odległościach i tej antenie : http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm udało się złapać zasięg UMTS i internet mu śmiga. A on miał około 4 kilometów do BTS'a i trochę przeszkód terenowych.
Opcja druga to CDMA - paradoksalnie im mniejsza miejscowość tym lepiej chodzi - tak to wynika z mojego doświadczenia
to chyba kwestia obciążenia poszczególnych stacji bazowych. Z CDMA generalnie nie ma problemów z zasięgiem - ale zawsze lepiej mieć UMTS. Spróbuj poszukać sklepu, który wypożyczył by Ci antenę tak by przetestować.
Lub weż laptopa i modem i zacznij szukać miejsca w którym łapiesz UMTS - to pomoże określić zasięg i dobrać antenę. Bo może się okazać, że wystarczy panelowa antena o mniejszym zysku.
Opcja druga to CDMA - paradoksalnie im mniejsza miejscowość tym lepiej chodzi - tak to wynika z mojego doświadczenia

Lub weż laptopa i modem i zacznij szukać miejsca w którym łapiesz UMTS - to pomoże określić zasięg i dobrać antenę. Bo może się okazać, że wystarczy panelowa antena o mniejszym zysku.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaźwie, koło Tłuszcza, woj. Mazowieckie
Do najbliższej stacji bazowej UMTS Orange masz właśnie ok. ~6,5 km, znajduje się ona w Jasienicy. W Tłuszczu masz jeszcze UMTS Play'a, i Ery. Proponuję wsadzić kartę SIM do telefonu (obojętnie jakiej sieci), który obsługuje technologię 3G, wyjść na zewnątrz budynku i sprawdzić jakich operatorów łapiesz sygnał 3G. Musisz w telefonie znaleźć taką opcję jak "wybierz sieć" - manualne wybieranie sieci, tam będą sieci, w których jesteś zasięgu, i technologia. Jak będzie to karta np. Orange i nie wskoczy Ci samo 3G, to spróbuj właśnie tam wymusić UMTS tej sieci. Na drodze do Tłuszcza, na przeszkodzie stoi nam las - ale miejmy nadzieję, że nie będzie przeszkadzał, w złapaniu zasięgu
A więc do dzieła. Jak złapiesz 3G Orange, tak jak chcesz, to wtedy proponuję zakup zewnętrznej anteny kierunkowej. Oczywiście można brać też pod uwagę CDMA od Orange, z którego złapaniem nie powinno być żadnych problemów.