Tragiczny transfer w Orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Tragiczny transfer w Orange

Post autor: Chris-Kr »

Od momentu wprowadzenia w Orange Free na Kartę najnowszej promocji z bonusowymi MB, uzyskiwana przeze mnie prędkość transferu jest wręcz żenująca i to nawet późno w nocy. Najwyższy transfer jaki udało mi się uzyskać, to 0,43 Mbps (modem 3,6 Mbps, połączenie HSDPA).
W tym samym miejscu oraz na tym samym sprzęcie na SIM-karcie mBanku uzyskuję 2,8 Mbps.
Także próby przeprowadzane z moją kartą OFnK w innych lokalizacjach oraz o różnych porach też dawały bardzo zbliżone rezultaty.
A jakie prędkości Wy uzyskujecie?
Pytam, bo jakoś nie widzę, żeby ktoś inny skarżył się na niskie transfery w Orange.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Tragiczny transfer w Orange

Post autor: Pijo »

A sprawdź na noc.gts.pl i zobaczymy czy wynik pokryje się ze speedtest.net ;)

Ewentualnie sprawdź jeszcze na speedtest.tp.pl .
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Faktycznie, Speedtest.net wyświetlał jakieś bzdury, chociaż trzeba przyznać, że każdy test dawał inny wynik.
Ściąganie plików z noc.gts.pl przy pomocy Firefoxa dawało wyniki z ramach 2 Mb/s, DownThem All ściągał z prędkością 1,333 Mb/s, a http://speedtest.tp.pl wyświetlał 2,8 Mb/s.
Swoją drogą, zastanawiające jest, dlaczego wskazania Speedtest.net tak dalece odbiegały od rzeczywistości?
Krzysztof
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Chris-Kr pisze:Swoją drogą, zastanawiające jest, dlaczego wskazania Speedtest.net tak dalece odbiegały od rzeczywistości?
Taka natura tego testera...nie lubi się z serwerami OSN Orange.
W miarę wiarygodnie działa jedynie na APN vpn, ale też trochę zaniża transfer.
Awatar użytkownika
Easy-Wifi
Stały użytkownik forum

Post autor: Easy-Wifi »

Dla mnie transfer z Orange zawsze był tragiczny,niezaleznie od pory dnia czy nocy. Jest po prostu bardzo niski i nikomu nie polecam tego internetu na karte. Będzie mial z nim same kłopotu,nie mowiąc już że antena wzmacniająca sygnał takze na niewiele się zda.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Easy-Wifi pisze:Dla mnie transfer z Orange zawsze był tragiczny,niezaleznie od pory dnia czy nocy. Jest po prostu bardzo niski i nikomu nie polecam tego internetu na karte. Będzie mial z nim same kłopotu,nie mowiąc już że antena wzmacniająca sygnał takze na niewiele się zda.
Mam takie samo zdanie o Orange. W moim rejonie działa tragicznie, nawet w miastach odległych o ponad 100 km, więc niech nikt nie mówi, że to "objaw rejonowy" :] Opóźnienia co prawda są niskie w HSUPA, ale transfery i tak nędzne. Jedynie mogę pochwalić Orange za CDMA, które u mnie działa bardzo ładnie ~2,8 Mb/s - czyli można powiedzieć, że to już max tej technologii, czasami dobije do tych 2,9 Mb/s. Teoria - 3,1 Mb/s :ok:
Awatar użytkownika
skopek
Użytkownik forum

Post autor: skopek »

Ostatnio Orange przyciął transfery w ofercie prepaid/postpaid. W Gliwicach i Zabrzu maksymalnie 95kB/s. Testowane na dwóch różnych modemach w ofercie Orange Free dla firm jak i Orange Free na kartę.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Ja w OFnK uzyskuję regularnie około 2-2,5 Mb/s (Poznań), w dzień czasami są momenty gdy spada poniżej 1 Mb/s, ale to raczej wyjątki.
A speedtest.net pokazuje bzdury tylko jak jest włączona kompresja, jak ją wyłączymy (aplikacją lub przez Modify Headers) to pokazuje poprawne wyniki.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Post autor: vika6 »

Witajcie,
Stoję przed zadaniem wybrania nowego dostawcy abonamentowego internetu mobilnego, po naprawdę ciężkich doświadczeniach z Play (jakość usługi i bandyckie zachowania firmy).

Chciałabym abyście podali mi swoje typy przy następujących koordynatach :
* miasto Warszawa, rejon : Śródmieście i Żoliborz.
* miesięczny transfer między 4 - 7 GB
* oferta abonament bez modemu (mam Huawei e156g).

Własnie testuję teraz Era Blueconnect, który nie ma u mnie wysokich transferów i działa nieco wołowato, ale bardzo stabilnie. W ciągu ponad tygodnia ani razu nie zerwał połaczenia (czasem tylko zamraza..). Jest to fantastyczny wynik w porównaniu z Play Online, gdzie modem potrafił rozłączać się setki razy w ciągu doby. W Erze - nie biorąc od nich modemu - umowa jest od razu na czas nieokreślony. Stawki jednak i początkowa opłata są mniej korzystne niż np. w Orange (Plusa nie sprawdzałam, ale on zawsze był drogi).

Po moich okropnych doświadczeniach z Play - nauczyłam się, że nie można się kierować tylko ceną. Więc mimo , że kusi mnie Orange ( najkorzystniejsza oferta cenowo) - pytam Was o zdanie.
Co sądzicie o internecie w poszczególnych sieciach (w tym wątku np. Orange ma złe opinie...) : chodzi mi głównie o porównanie jakości, bo ceny jest mi łatwiej porównać samej.
Czyli ostatecznie dylemat sprowadza się do tego czy wybrać Orange, czy jednak skorzystać z Ery bądź Plusa (Play oczywiście odpada !)

Pozdrowienia

[ Dodano: 2010-06-21, 17:01 ]
adamos22 pisze:Ja w OFnK uzyskuję regularnie około 2-2,5 Mb/s (Poznań), w dzień czasami są momenty gdy spada poniżej 1 Mb/s, ale to raczej wyjątki.
A speedtest.net pokazuje bzdury tylko jak jest włączona kompresja, jak ją wyłączymy (aplikacją lub przez Modify Headers) to pokazuje poprawne wyniki.
@adamos22 - co to jest OFnK ?

Czy mBank też ma internet abonamentowy ?
vika6
adamos22

@adamos22 - co to jest OFnK ?
Skrót od usługi Orange Free na Kartę.
Proponuję zajrzeć na stronę:
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... 7133436879
i zapoznać się z ofertą i bonusami przy doładowaniach.
Uważam, że najlepiej jeśli kupiłabyś taki starter Orange Free na kartę za 20 PLN, który zawiera 1 GB i sama przetestowała jak to działa w Twojej lokalizacji. Nie sugeruj się opiniami z tego wątku, bo Internet mobilny ma to do siebie, że w jednym miejscu działa lepiej u jednego operatora, a w drugim u innego. Wolniej niż w Play być nie powinno.
Jak przetestujesz i będziesz zadowolona z jakości, to możesz albo dalej używać na kartę doładowując konto np. za 100PLN (6GB) albo podpisać umowę.

Obecnie oferta na kartę jest niezwykle korzystna, bo kwotę doładowania możesz odsprzedać jako przelew SMS (za około 70-75% wartości) zostawiając sobie sam bonus na internet.

Uważam, że w Warszawie praktycznie każdy operator powinien mieć dość dobrą jakość i zrywanie połączeń raczej nie powinno mieć miejsca.

Co do mBanku, to nie mają oni oferty abonamentowej.
A jeśli nie Orange, to może iPlus..
Michael Dicson
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Michael Dicson »

ja z orange free na karte jestem zadowolony korzystam z niego ale także korzystam z blueconnect który jest drogi i słabej jakości, do tego strasznie szybko mi w blueconnect zmyka transfer po czym szybko mi obniżają prędkość, orange free na karte to jest dość dobra oferta ponieważ dostajesz bonus za każde doładowanie a kwotę z doładowania możesz wykorzystać na smsy lub rozmowy a także internet w orange jest tylko jeden minus strasznie wolno przyznają te pakiety przynajmniej w moim przypadku do tego drażnią mnie te reklamy wysyłane prawie 4 razy na dzień.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

A jakie prędkości Wy uzyskujecie?
Jak ściągam jeden plik ~2Mbit, jeśli wysycę łącze kilkoma plikami to ściąga ~3-6Mbit.
Odnośnie EDGE, to jestem zadowolony. Korzystam w kilku powtarzających się lokalizacjach, osiągnięcie 20-25kB/s nie stanowi większego problemu.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Dzięki za te wypowiedzi, ale cały czas mówicie o internecie na kartę.
Ja używam internetu dość dużo (w poprzednim poście określiłam wielkość miesięcznego transferu : 4 - 7 GB).
W takim wypadku abonament wychudzi chyba znacznie taniej...

Czyli co? - każdy musi spróbować sam ?

Nawiasem mówiąc tak właśnie zrobiłam w Playu. Próba wypadła nieźle, więc podpisałam umowę i znowu było dobrze... ale tylko przez 1,5 miesiąca . Potem zaczął się horror.
Ten sam scenariusz opisywali także inni użytkownicy Play na różnych forach, więc myślę, że nie był to nieszczęśliwy zbieg okoliczności, tylko taktyka firmy.

Dlatego zrobienie próby z kartą jest jakimś pomysłem, ale poza tym ciekawa jestem wrażeń z dłuższego korzystania z usług operatorów.
vika6
adamos22

@vika6 - Ale te usługi działają na tej samej infrastrukturze, czyli możesz najpierw śmiało porównać jakość bez wiązania się umową, a po przetestowaniu podpisać umowę na abonament. Możesz oczywiście od razu podpisać umowę, ale wtedy jeśli jakość nie będzie Ci odpowiadać, nie będziesz już mogła się wycofać, bo z tego co się orientuję, to w Orange oraz Plusie nie ma umów na czas nieokreślony, nawet jeśli nie bierzesz modemu (choć są zniżki).
Cenowo możesz przecież łatwo porównać oferty na stronach operatorów.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze: jeśli jakość nie będzie Ci odpowiadać, nie będziesz już mogła się wycofać, bo z tego co się orientuję, to w Orange oraz Plusie nie ma umów na czas nieokreślony
Ale jest możliwość wzięcia na okres próbny - tylko koleżanka i tak nie skorzysta z tej opcji, bo nie chce brać modemu, a z tego co się orientuję to bez modemu nie można wziąć na próbę. Więc najlepszą w tym przypadku opcją, jest kupienie pre-paid'a na testy.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

vika6 pisze:W takim wypadku abonament wychudzi chyba znacznie taniej...
W wypadku Orange internet na karte wychodzi taniej nawet porownujac z Orange Free Platinium który powinien sie najbardziej opłacac:
-kupujesz doladowanie 6*100zl po 90zl na allegro
-dostajesz 6*6GB bonusu=36GB
-sprzedajesz 6*115zl z konta za powiedzmy 80zl przez przelew sms
-wychodzi ze 36GB kosztuje 6*10zl
-czyli całkowity koszty za 36GB to 60zl a normalnie bez modemu placimy 112, wiec różnica jest tyle ze nie mozna korzystac z CDMA, ale za to nie wiążemy się żadną umowa co jest niezwykle ważne.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

adixm pisze:wiec różnica jest tyle ze nie mozna korzystac z CDMA.
I z APN vpn, a to już boli.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Patryk pisze:I z APN vpn, a to już boli.
Niby tak, ale różnica w cenie jest naprawde znaczna.
adamos22

Czy ja wiem, mnie akurat bardziej boli umowa, z Pre-paida rezygnuję z dnia na dzień i tyle.
A VPN ... jest Privoxy, jest impreza ;)
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

koledzy, przeczytajcie dokładnie mój poprzedni post :
napisałam, że tak zrobiłam (tzn.wzięłam najpierw prepaid na próbę) właśnie w Play i i tak mi to nic nie dało.. Dlaczego --> patrz wyżej.

Nie wiem czy inni operatorzy też stosują takie sztuczki, ale dlatego proszę o wrażenia tych którzy rok czy więcej korzystali z internetu na abonament u któregokolwiek z operatorów.

Ceny mam w internecie, siłę sygnału mogę choć częściowo sprawdzić biorąc na próbę pre-paid, ale proszę o całą reszę, czyli : czy jakość usług nie pogorszyła się po pewnym czasie, na ile można było liczyć na pomoc techniczną, co z fakturami w wypadku jakiś awarii internetu itp.
W Playu to wszystko jest na skandalicznym poziomie, ale decydując się tylko na podstawie ceny i nie pytając innych - dowiesz się tego dopiero po czasie (tj PO podpisaniu umowy). ALE WTEDY ONI MAJĄ CIE JUŻ W GARŚCI !!!
vika6
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

vika6 pisze:Nie wiem czy inni operatorzy też stosują takie sztuczki
U innych operatorów może być tak samo jak u Ciebie w przypadku Play'a. Może dotąd nie stosowali takich "sztuczek", ale mogą zacząć :hyhy:,
vika6 pisze:czy jakość usług nie pogorszyła się po pewnym czasie
Raczej nikt z nas nie posiada szklanej kuli,
vika6 pisze:na ile można było liczyć na pomoc techniczną
Kontaktujesz się z BOK'iem i spokojnie Ci "pomagają" (o ile potrafią) - nie robią problemów - czy Ci pomogą to już zależy na jak kompetentną osobę trafisz,
vika6 pisze:co z fakturami w wypadku jakiś awarii internetu
A co ma awaria internetu do faktury ?.
Michael Dicson
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Michael Dicson »

Ja mam prawie 2 lata internet na abonament w erze blueconnect i powiem szczerze ze za taką cene co ja płace 50 zł za 1 gb transferu to żałuję że się wogólę zdecydowałem na neta mobilnego od ery niby predkośc ładnie chodzi w moim małym mieście jak Augustów ale strasznie szybko zżera limit lub naliczają go tak jak by wyssali go se z palca czyli w 15 dni i to nie całe nie mam juz transferu i jade na lejku. Wkurzyłem się i wypróbowałem orange free na karte bo juz ten lejek mnie denerwował ogólnie blueconnecta nie polecam wysoka cena za niskie pakiety danych u mnie konczy się umowa i żegnam się z era raz na zawsze chyba ze zaproponują mi jakąś ciekawą naprawdę ofertę. W blueconnect bywa tak ze czasem człowiek nie ma dostępu do sieci bo modem nie chce sie łaczyć bądź tak jest czasami niska prędkość że człowieka szlak chce trafić ale to chyba z przeciążenia ich sieci wynika.
Ostatnio zmieniony 2010-06-21, 21:06 przez Michael Dicson, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

@Michael Dicson
Mnie też limit 1GB wystarczył jedynie na 12-13 dni w prepaidzie Playa ! A poza tym z tego co napisałeś - warto się zatroszczyć o brak związania na dłużej, bo ceny spadają.

I tu chciałabym odpowiedzieć na to co napisał adixim :
adixm pisze:W wypadku Orange internet na karte wychodzi taniej nawet porownujac z Orange Free Platinium który powinien sie najbardziej opłacac:
Twoja propozycja wygląda bardzo interesująco. Wprawdzie na razie niewiele z niej rozumiem, ale wgryzę się w nią dokładnie.
Powiedz mi adixim czy używasz tego sposobu, przetestowałeś go czy tylko znasz z opowieści ? Bardzo chętnie miałabym internet bez zobowiązań jak w Erze, ale tańszy i bez 100 zł opłaty wstępnej - tylko czy to rzeczywiście działa ? Trzeba to zweryfikować. Jeśli tak to masz u mnie podziękowanie tym specjalnym przyciskiem !!
vika6
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

vika6 pisze:Mnie też limit 1GB wystarczył jedynie na 12-13 dni w prepaidzie Playa
A czego oczekujesz ? Na rok ma Ci 1 GB starczyć ? Przecież 1 GB to nic takiego, jestem pełen podziwu, że na 12-13 dni, 1024 MB mogą starczyć. Najwyraźniej bardzo mało korzystasz z internetu :)
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

Patryk, oświec mnie o co tu chodzi . Wiem tylko, że VPN to takie bezpieczne połączenia (tunele). Ale co się traci przy propozycji adixima ?
vika6
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

vika6, APN vpn to wyłączenie kompresji w Orange. Niestety na OFnK ma kompresję wszystkich obrazków na stronach, której nie da się wyłączyć.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

adamos22 pisze:A VPN ... jest Privoxy, jest impreza
adamos22 - bądź mniej tajemniczy, niech gawiedź (myślę o sonie) też zrozumie o czym piszesz...
vika6
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

vika6 pisze:Ale co się traci przy propozycji adixima ?
Tracisz możliwość korzystania z APN "VPN", co ozncza, że musisz korzystać z kompresji Orange.
Awatar użytkownika
vika6
Użytkownik forum

@ ja-michał
Już gdzies czytałam o tej kompresji. Ale nie wiem czym to skutkuje dla uzytkownika.. Czy nie mogę tych obrazków ogladać czy co ? A jak jest z filmami z You Tube ??
Ostatnio zmieniony 2010-06-21, 22:42 przez vika6, łącznie zmieniany 1 raz.
vika6
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

vika6 pisze:Już gdzies czytałam o tej kompresji. Ale nie wiem czym to skutkuje dla uzytkownika..
Skutkuje pogorszeniem jakości wczytywanych stron WWW.
ODPOWIEDZ