Orange Freedom Pro - Transfer kiepski mimo zasięgu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Orange Freedom Pro - Transfer kiepski mimo zasięgu
Witam. Wziąłem dziś Orange Freedom Pro . Mam pytanie . Otóż podłaczyłem router za pomoca USB , w programie AxessManager mam 5 Kresek zasięgu czyli w sumie Full na routerze dioda SIGNAL I 1X/EV-DO swieca mi na zielono wiec z tego co wiem to chyba dobrze no ale predkość mam 230 kb/s ... Sciagam przy 19 kb/s wiec gorzej niz jak mialem blueconnecta . Wiec co jest? Moze gdzies sie przelacza na CDMA ? Czy niestety tak bedzie o ile nie znajde jakies innego miejca ale zaznaczam ze zasieg jest FULL . Z gory dzieki .
Ostatnio zmieniony 2010-05-18, 16:56 przez Vajra911, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Freedom Pro - Transfer kiepski mimo zasięgu
Jeśli twój router to Axesstel, to żadnego przełącznika do cdma nie znajdziesz, ponieważ pracuje on tylko w technologii CDMA. Niestety jeśli masz dobry zasięg i osiągasz 230 kb/s, to przyczyną może być mocno obciążona stacja bazowa. Możesz to sprawdzić mierząc prędkość późno w nocy lub rano, jeśli będzie dużo większa, to właśnie obciążony bts jest przyczyną.
Sprawdź jeszcze poziom sygnału EvDO z zakładki stan w Axessmanagerze, ponieważ te "kreski" niewiele mówią. Poziom sygnału powinien być wyższy niż -80 dBm, czyli np. -75, -70 itd.
Sprawdź jeszcze poziom sygnału EvDO z zakładki stan w Axessmanagerze, ponieważ te "kreski" niewiele mówią. Poziom sygnału powinien być wyższy niż -80 dBm, czyli np. -75, -70 itd.
-
No taki mam router . A poziom sygnału wynosi ok. 86 dBm .. No nic będę sledzil dalej na razie mam go pare godzin . Dzieki Wielkie
Ostatnio zmieniony 2010-05-18, 18:41 przez Vajra911, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Nie zapominaj, że poziom sygnału podany jest z minusem, czyli np -80 dBm jest gorsze niż np -70 dBm. Ty masz -86 dBm, a to jest raczej przeciętny wynik. Dobrze by było, gdyby udało ci się złapać trochę lepszy sygnał.
-
- Użytkownik forum
Nie zawsze siłą sygnału jest miarodajnym wynikiem - mam w okolicy dwie stacje: bliższa (okolice Moszczanki - to sygnał -84 do -88) jest mocniej obciążona i średni transfer to 200-400 kbit/s, dalsza (Stężyca - sygnał -92 do -94) chyba mniej obciążona daje spokojnie dwukrotnie wyższy transfer, a kilkukrotnie udało mi się wyciągnąć na niej od 1,4 do 1,8 Mbit/s co nigdy nie udało mi się na tej pierwszej...
-
- Stały użytkownik forum
Oczywiście, gdy ma się taką możliwość, lepiej wybrać stację ze słabszym sygnałem, za to nie przeciążoną, jednak trzeba mieć antenę kierunkową, poza tym przeważnie zadowalający sygnał jest tylko z jednego bts-a.
Gdy nie ma się wyboru, jedyną nadzieją na lepsze osiągi jest poprawienie sygnału. U mnie np maksymalna prędkość po zakupie anteny zewnętrznej wzrosła z około 1,5 Mb do ponad 2 Mb/s. W godzinach szczytu poprawa też jest zauważalna, chociaż spadków prędkości gdy bts jest obciążony nie da się uniknąć.
Gdy nie ma się wyboru, jedyną nadzieją na lepsze osiągi jest poprawienie sygnału. U mnie np maksymalna prędkość po zakupie anteny zewnętrznej wzrosła z około 1,5 Mb do ponad 2 Mb/s. W godzinach szczytu poprawa też jest zauważalna, chociaż spadków prędkości gdy bts jest obciążony nie da się uniknąć.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Vajra911 nie masz w komputerze karty sieciowej, że podłączasz się przez USB ?
-
Witam ponownie . Kartę mam ale jest mi poprostu lepiej przez usb poniewaz dalej mi siega router . Co do predkosci to zrobilem test . Oto wyniki http://www.speedtest.pl/results/8566011.jpg . Co prawda ładnie wyszlo ale probojac cos sciagnac np z przekleju predkosc wynosi do 75 kb/s i trudno mi uzyskac lepsze wyniki gdziekolwiek . Trudno jest jak jest lepiej nie moglem miec ... Dzieki
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Skrętki możesz sobie 100 metrów puścić, a USB ma ograniczeniaVajra911 pisze:Kartę mam ale jest mi poprostu lepiej przez usb poniewaz dalej mi siega router
![:]](./images/smilies/splash.gif)
W taki sposób nie sprawdza się transferu, często speedtest.pl oszukuje,Vajra911 pisze:Co do predkosci to zrobilem test
Pobierz plik 10 MB z www.noc.gts.pl i patrz z jaką prędkością jest pobierany. Następnie zapuść pobieranie jednocześnie 2 plików, i patrz z jaką prędkością są pobierane.
-
W sumie racja ale też jest wtedy problem z zasilaniem
Mniejsza o to ... A więc ze stronki która mi podałeś plik 10 MB pobiera ok 125-140 kb/s więc ładnie , pobierając 2 pliki jednocześnie prędkość spadła do 70-85 kb/s . Jest dobrze
pomijając fakt limitu no ale sam to wybrałem . Dzięki
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Czyli jest prawidłowo. I nie myl kb/s z KB/s 

-
- Stały użytkownik forum
Ja miałem dobry zasięg z 3 nadajników ale tylko z jednego jest dobry transfer.kerr pisze:Oczywiście, gdy ma się taką możliwość, lepiej wybrać stację ze słabszym sygnałem, za to nie przeciążoną, jednak trzeba mieć antenę kierunkową, poza tym przeważnie zadowalający sygnał jest tylko z jednego bts-a.
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ostatnio zmieniony 2010-05-30, 17:05 przez grzechotnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Grzechotnik