Witam, znajomy poprosił mnie o konfigurację routera Netgear WGR614 v5 z usluga Era Internet stacjonarny (na lini TP).
W domu użytkuję Dialog + Netgear WGR614 v7 + standadowy modem ADSL dawany przez Dialog (Siemens 4100). W tym przypadku konfiguracja sprowadziła sie praktycznie do podania user/pwd do logowania do Dialogu, zabezpieczenia hasłem WiFi i w zasadzie śmigało.
Czy Netgear WGR614 v5 będzie działał z usługą Era Stacjonarna po kablach TP czy konieczne jest jakieś inne urządzenie? (Znajomy posiada obecnie jakiś standardowy modem ADSL dawany przez Erę.)
Czy konfiguracja tego routera z Era wymaga jakiś dodatkowych opcji w stosunku do moich doświadczen z dialogiem?
Dzieki za wszelkie sugestie.
Era stacjonarny (linia TP) + Netgear WGR614 v5 konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
^Endrjuuuu
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Era stacjonarny (linia TP) + Netgear WGR614 v5 konfiguracja
Modem potrzebny, ale jaki daje standardowo era - nie wiem. W każdym razie jak USB to nie pogada.
-
^Endrjuuuu
- Początkujący użytkownik forum
Modem adsl to Webr@cer 821, (połączenie z kompem przy pomocy kabla sieciowego).Jo_gurt pisze:Modem potrzebny, ale jaki daje standardowo era - nie wiem. W każdym razie jak USB to nie pogada.
Czy powinno to działać ze wspomnianym routerem/wymaga jakiejś szczególnej konfiguracji?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zależy czy ten modemik ma NATa czy nie.
Na stronie Ery napisali "wbudowany firewall" co jest mocno niepewnym określeniem w takim marketingowym bełkocie.
Jeśli działa jak normalny modem (czyli tak jak modem działać powinien) to jest bridgem, więc na routerze konfigurujesz połączenie PPPoE, podajesz login + hasło i wsio.
Na stronie Ery napisali "wbudowany firewall" co jest mocno niepewnym określeniem w takim marketingowym bełkocie.
Jeśli działa jak normalny modem (czyli tak jak modem działać powinien) to jest bridgem, więc na routerze konfigurujesz połączenie PPPoE, podajesz login + hasło i wsio.