Nokia 6020 w iplusie

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Nokia 6020 w iplusie

Post autor: pablo »

Czołem.
Z powodu braku innych [szybszych] opcji jestem zdany na internet komórkowy. Mieszkam w Zamościu gdzie wg.operatora powinienem mieć EDGE.Po podłączeniu n6020 przez irda necik kręci się gorzej niż przy T630 na bluetooth. Co robie nie tak? Ewentualnie pomóżcie mi dobrać sprzęt żebym mógł maxa z łącza wycisnąć.
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
tomek34
Stały użytkownik forum

Re: Nokia 6020 w iplusie

Post autor: tomek34 »

kiedys ciagnalem na N3220 to jest prawie to samo co N6020. Polecam kabel DKU-5 lub CA-42 i chodzi prawie 160kbps, mi tak chodzilo.
O IRDA zapomnij. Kabel nie musi byc orginal, dobra podroba starczy.
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Próbowałem na kablu CA-42[firmy extreme]. Mogę ściągać i wysyłać pliki na komputer ale nie mam dostępu do modemu. :cry:
Pozdrawiam.

Katya.ATieQ
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Katya.ATieQ »

IrDA ma przpustowość 115,2 kbps (jeżeli chodzi o połączenie z komórką) BT ma tego około 1Mbps tylko że T630 ma gprs a n6020 obsługuje edge ale nie ma BT cóż ... za kompromis :) ale kabel USB powinnien dawać możliwość udostępnienia modemu ...
...::: Australia ma ojczyzna :::...
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Komputer wykrywa koma komunikuje się z telem a potem nic. Kiedy próbuje znależć modem 'ręcznie' to mam komunikat ''wybieranie urządzenia bluetooth''. Przy wybieraniu z listy nie mam modemu na tym komie. A może to wina tela bo mi kabel czasami
jako mikrozestaw widzi?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Sprawdź czy masz pełny kabel.Czy wszystkie styki są na całej wtyczce do fona.Pliki możesz przesyłać na nie pełnym kablu a do modemu musisz mieć wszystkie styki na końcówce którą wkładasz do fona.Miałem taki kabel i nie chciał mi z najść modemu w Nokii 6100.Przesyłanie zdjęć dzwonków itp było w porządku.Ale modemu nie chciał znaleźć bo nie było wszystkich styków.Polecam DKU-2 ale jak będziesz chciał go kupić to weż fon ze sobą i niech sprzedawca sprawdzi po podłączeniu czy jest kompatybilny.Nie wierz na słowo bo możesz się zawieść.
Ostatnio zmieniony 2008-09-17, 18:44 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Katya.ATieQ

Post autor: Katya.ATieQ »

Ważny też jest system operacyjny czy wspiera modemy Ir (podobno ;) działa od win98 wzwyż ... hehehe) zainstaluj oprogramowanie z płyty pc suite powinno działać nawet na nie autoryzowanych kablach - na SE działa wiem bo mam z SE styczność od początku istnienia :) a co do nokii to jest dużo softu na necie jak coś znajdę dam znać )
...::: Australia ma ojczyzna :::...
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Poradziłem sobie.Wystarczyło wgrać sterowniki moemu :oops: .Ale nadal chodzi mi jak zwykły dial-up ok.34kbps :cry:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Poczytałem trochę, poprzestawiałem transfery na maxa i dalej nic. Czy jest sposób żeby jednoznacznie stwierdzić czy jestem w zasięgu EDGE czy nie?Jeżeli ktoś korzysta z podobnej konfiguracji tzn N6020+CA42[nie org.]+simdata proszę o konsultację :idea:
Pozdrawiam.

PawełB
Stały użytkownik forum

Post autor: PawełB »

Już opisywałem ten problem na forum. Kable nie oryginalne emulują port COM i tam ewentualnie musisz ustawić prędkość (może to być port COM3 lub wyżej). Jednak polecam kupno oryginalnego przewodu CA-42. Jest on zapakowany w granatowe pudełko ze zdjęciem faceta na przodzie. Musi mieć naklejkę i plombę Nokii. Na Allegro można kupić w cenie od 39 zł. W innej cenie i opakowaniu to są podróby i nie warto w nie inwestować. Dobrze jest uzgodnić to ze sprzedawcą przed zakupem.W salonie będzie kosztował 168zł. W wersji oryginalnej nie wymaga żadnych dodatkowych ustawień. Instaluje się tylko pakiet Nokia PC Suite. Tam są zawarte ustawienia dla każdego operatora.
iPlus Huawei E630
Samsung Z370
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

OK po pierwszym spróbuje :lol: .Czy macie własne ustawienia do traffic compressora czy pracujecie na standardowych?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Dzięki wszystkim za pomoc.Wszystko mi chodzi jak trzeba.Ale jak na tym poprzestać? Chciałoby się jeszcze szybciej, lepiej,taniej etc. Swoją drogą super forum. Czasem trzeba trochę poszperać, ale wszystkie informacje są gdzieś tutaj :) Jeszcze raz dzięki..
Pozdrawiam.

wronek1111

nokia 6020 IRda usb i simdata

Post autor: wronek1111 »

problem z nokią 6020 przy próbie połaczenia z internetem w simdacie irdą na usb

sterowniki ściągaLęm z strony noki (niechce ich w ogule wykryc)

ustawienia wysyłąne z strony plusa

ale odziwo ani na fonie nie działa jadu gadu ani opera mini

<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co jest grane - w szykujce nie znalazłęm podobnego wątku
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Witaj.
Jakie ustawienia z PLUSA, "internet"?
Czy masz komunikacje z telefonem?
Jaka odpowiedz na kawende modemu?
Pozdrawiam.

wronek1111

Post autor: wronek1111 »

połaczenie z telefonu z irdą jest pc suitem i windą można przesyłać pliki

ustawienia na fonie - punkt dotempowy Internet

podczas połączenia jadu gadu wyświetla sie pierw literka G a puzniej nieważny punkt dostempowy

sterowniki od modemu <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> skąd wziąść tych z strony noki niewykrywa nawet po określeniu dokłądnej lokalizacji (.inf)

aktualnie niema żadnego modemu w ustawieniach i już coś neimoge zainstalować jak kiedyś , jak wykrywało modem to po secundzie wywało błąd podczas łączenia
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

No nie wiem.
Ja oprócz modemu irda noki mam też standardowy modem irda windowsa i przez jeden i drugi poprawnie sie łączy.
Proponuje odinstalować wszystko co z nokią związane [w szczególności pc suite] i spróbować jeszcze raz połączenia z dialupa. Ustawienia masz w linkach podwieszonych.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
LopDziol

Post autor: LopDziol »

A jesli ktos sprzedaje ponoc oryginalny kabel ale tylko w woreczku?
Jak mam sprawdzic czy to faktycznie oryginal?
Czy na kablu jest gdzies napis nokia?
2 sprawa .. jesli kupie sam kabel to czy wszystkie potrzebne rzeczy sciagne z nokia.com.pl ?
Potrzebne mi "Nokia PC Suite" i "Driver for Nokia Data Cables for Windows 2000/Windows XP" ????
i czy "
Installation Guide for Nokia Data Cable Drivers in Polish"
to jest to co dostalabym w pudelku?
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Nowy kabel kupiłem w pudełku, razem z jedną płytką ze sterami, oraz dosyć grubą instrukcją obsługi.
Tak na kablu jest logo NOKIA i jest on niebieski.
Jeżeli będzie niedokońca orginalny będzie komunikat na fonie <<akcesorium niekompatybilne>>.
Pozdrawiam.

kisiel291
Stały użytkownik forum

Post autor: kisiel291 »

a ja mam dwa kable podróbki oba działają z nokią na pop-porcie i do tego ząbki w jednej są na połowie a na drugim kabelku są na wsztstkich stykach. Scalaczek OTI wymiata, a oryginał noki nie schodzi poniżęj 100 więc... reszta to podróbka:) Niebieska podróbka w pudełku jak nokia nie ma wszystkich ząbków .. ;)
@ wronek aby używać jadu-gadu, papla, opera-mini oraz innych musis ustawić RĘCZNIE punkt dostępowy (to znaczy stworzyć go od nowa) u mnie działa. Najfajniejsza jest opera 3.0 chodzi na stronach banku w https :))))))
E160 Play
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

http://nokia.pl/nokia/pics/dodatki/enha ... 42_pop.jpg
Orginał nie ma wszystkich ząbków :)
Swoją drogą jest jakiś sposób na rozpoznanie podróby, z calym dla nich szacunkiem?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
LopDziol

Post autor: LopDziol »

pablo pisze: Jeżeli będzie niedokońca orginalny będzie komunikat na fonie <<akcesorium niekompatybilne>>.
No ale wiesz ... to troche pozno
jesli kupujesz przez neta :lol:

No a co z tym brakiem płyty? Poradzę sobie mając to co jest do pobrania na stronie nokii?
--------------------------------------------------
Nokia 6020 w drodze, CA-42 w fazie zakupu
ODPOWIEDZ