Jaki Internet?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xxforumowiczxx
Początkujący użytkownik forum

Jaki Internet?

Post autor: xxforumowiczxx »

Nie jestem pewny czy umieściłem temat w dobrym dziale... Z pewnością było już setki takich tematów ale muszę was spytać.

Mieszkam tutaj:
http://maps.google.pl/maps?q=49.774236, ... 08647&z=12

Nie mogę wziąć internetu typu neo czy netia ponieważ nie mam słupa telefonicznego na działce... :(

I tu rodzi się moje pytanie jaki internet polecacie? Widziałem już niedaleko mnie internet z plusa, orange etc... ale to jest fatalne -.-"
Aktualnie mam radiówkę z km-net ale nie mogę się uprosić żeby coś zrobili z pingiem i wyłączającym się internetem.

Także już sam nie wiem, może internet satelitarny ale nie mam pojęcia "z czym się to je".

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-20, 13:33 ]
Zamieniam linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2010-05-20, 12:33 przez xxforumowiczxx, łącznie zmieniany 1 raz.
The Offspring \m/
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jaki Internet?

Post autor: zDaleKi »

xxforumowiczxx pisze:Nie jestem pewny czy umieściłem temat w dobrym dziale...
Do czasu jak nie będzie wiadomo czy bardziej interesuje Cię internet satelitarny czy od operatorów GSM, to ciężko gdzieś w inne miejsce tego posta przenieść. Bo każdy z tych rodzajów dostępu ma u nas na forum osobny dział.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

xxforumowiczxx pisze:Aktualnie mam radiówkę z km-net ale nie mogę się uprosić żeby coś zrobili z pingiem i wyłączającym się internetem.
Taka postawa na pewno nie kwalifikuje się pod internet satelitarny.

Zostają 3 rozwiązania wimax(netia/era), cdma orange, hspa+ 850/900 od polsatu. Pozostaje sprawdzić co jest dostępne. Bo wnioskuje że 3g od reszty opów to tam nie ma. No jeszcze ewentualnie można czekać od umts 900 od plusa ale to może i ruski rok trwać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
xxforumowiczxx

The Offspring \m/
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

xxforumowiczxx pisze:a to?
Jak chcesz mieć ping przynajmniej 10 razy większy jak w bardzo kiepskiej radiówce, brak netu jak przyjdzie większa chmura, do tego malutki limit to proszę bardzo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Jeżeli mowa o internecie satelitarnym to miej świadomość, że działa on dużo gorzej niż taki iPlus, Orange Free czy też Blueconnect w zasięgu 3G ;) Z tego co widzę, to z pomocą dobrej zewnętrznej antenki kierunkowej może dałoby radę złapać 3G Plusa, bo najbliższy node B Plusa znajduje się w Tropiu, ok. ~5 km. Niestety z zasięgiem Aero 2 (Cyfrowy Polsat) jest kiepsko na tym terenie, może i by dało radę łączyć się z siecią, ale trudno powiedzieć, czy transfery były by na zadowalającym poziomie, najbliższa stacja bazowa Aero 2 znajduje się w Limanowej ok. ~18 km - możliwe, że operator przycina zasięg stacji bazowej, gdyż na mapce poglądowej jest bardzo okrojony. Następna opcja to CDMA od Orange, ograniczane wg. operatora do 1 Mb/s, ale przy dobrych warunkach tj. wystarczająco dobra moc sygnału, i nie obciążona stacja bazowa można mieć transfery do 3,1 Mb/s, i dość zadowalające (nie duże) opóźnienia. Na tym terenie działa jeszcze operator WiFi, tj. JULL - NET http://www.jullnet.pl/index.php?p=8
xxforumowiczxx

Jul net też nie jest za dobre sąsiad ma ;/

trudno pozostanę bez dobrego neta :cry: :cry: :cry:
The Offspring \m/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Przykro mi, ale nie ma już innej alternatywy na twoim terenie. Jak nie da rady założyć WiMAX'a od Ery, to będziesz musiał korzystać z tego co masz teraz, ewentualnie wzięcie CDMA od Orange, lub iPlus'a i złapanie 3G - oczywiście ta opcja ma limit :(
W

Post autor: W »

WItam,

proszę o podpowiedź jaki internet mógłbym zamówić w lokalizacji:
Baniocha 05-532 przy ul Spacerowej - na trasie Piaseczno - Góra Kalwaria.
Zależy mi na niezawodności i na dobrej prędkości.

Pozdrawiam
Waldek
WW
ODPOWIEDZ