DIR-300 zrywa połączenie

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czereśniak
Początkujący użytkownik forum

DIR-300 zrywa połączenie

Post autor: czereśniak »

Witam, mam problem z routerem dir-300 mianowicie co jakiś czas zrywa mi połączenie z siecią gg (na sekundę jestem niedostępny przez co często wiadomości nie dochodzą, takich zerwań jest z 5 w ciągu godziny). Problem występuje też gdy:
ściągam coś np przez Utorrenta gdzie transfer dochodzi do 230kb/s i jednocześnie przeglądam załóżmy na to google.pl - google działa, utorrent ściąga dalej ale nie mogę się połączyć z żadną inną stroną (działa tylko ta która była używana podczas ściągania). Jeśli dojdzie do takiej sytuacji, na drugim komputerze w ogóle nie działa internet, muszę włączyć i wyłączyć router i wszystko wraca do normy. Jakby jakieś ograniczenie? Dzwoniłem do admina wielokrotnie w tej sprawie, twierdzi, że to coś z komputerem/routerem bo od nich wszystko ok. Tyle że router wcześniej im dałem do konfiguracji i wszystko było ok :klnie: wina komputera to to nie jest bo do routera są połączone 3 komputery przez wi-fi. Szczególnie irytuje mnie sprawa z gg bo mimo iż zainstalowałem tlena żeby obsługiwać na nim gg to problem nie ustąpił.
ps. model dir-300 B1 firmware najnowszy 2.4, na moim kompie xp sp3 na drugim xpsp2 a na trzecim vista. Jednak zazwyczaj używane są tylko dwa z ikspekami.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: DIR-300 zrywa połączenie

Post autor: wojteks »

czereśniak pisze:ściągam coś np przez Utorrenta
Ogranicz mu maksymalną ilość pakietów, ilość otwartych równocześnie połączeń i maksymalną prędkość ściągania do powiedzmy 80% łącza.
Prawdopodobnie dostawca ogranicza liczbę pakietów/połączeń na użytkownika.
Nie pomagam na PW!
czereśniak
Początkujący użytkownik forum

Post autor: czereśniak »

Ok dzięki, a co z problemem z gg?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

czereśniak pisze:a co z problemem z gg?
Sprawdź bez routera. Jeżeli problem będzie nadal występował to problem z siecią dostawcy albo serwerami gg a jeżeli nie to sprawdź router w innej lokalizacji np. u kolegi/rodziny którzy mają net od innego dostawcy.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ