[News] "blueconnect Max" - Internet w TakTaku

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
drozda
Użytkownik forum

[News] "blueconnect Max" - Internet w TakTaku

Post autor: drozda »

Za telepolis:
http://www.telepolis.pl/news.php?id=18146
"Od 19. maja Era wprowadza w TakTaku i TakTak Fonie ofertę dostępu do Internetu za stałą opłatą na 30 dni - blueconnect Max.

blueconnect Max to oferta, w której użytkownik płaci stałą kwotę (9 zł) niezależnie od czasu, jaki poświęca na surfowanie po Internecie oraz bez względu na ilość pobranych danych. Usługę można włączyć wysyłając bezpłatnego SMS-a o treści MAX pod numer 8010. Uruchomienie blueconnect Max zostanie potwierdzone SMS-em, a z konta klienta zostanie pobrana kwota 9 zł.

Od tego momentu użytkownik będzie korzystał z dostępu do Internetu w telefonie komórkowym przez 30 kolejnych dni, z prędkością przesyłania danych 1Mb/s. Po przekroczeniu 100 MB transferu danych w miesiącu prędkość dostępu może zostać ograniczona do 16 kb/s. Taryfikacja transmisji w ramach usługi odbywa się, co 100 kB (przy osobnym naliczaniu danych odbieranych i wysyłanych). Po upływie wskazanego terminu oferta zostanie automatycznie przedłużona na kolejne 30 dni.

Użytkownicy TakTaka i TakTak Fona mogą również korzystać z usługi Compressor Mini, która zapewnia adaptację stron do ekranu telefonu oraz kompresję danych pozwalającą na zaoszczędzenie aż do 70% bajtów. "

W sumie nie jest to złe rozwiązanie do smartfonów - ciekawe jak będzie z tym lejkiem "może zostać ograniczona do 16 kb/s." - "lub czasopisma" :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [News] "blueconnect Max" - Internet w TakTaku

Post autor: krystianb »

drozda pisze:ciekawe jak będzie z tym lejkiem
Jasne, że będzie. Bezlejkowe czasy skończyły się dawno dawno temu, za 7 górami, za 7 lasami...

Ale i tak usługa jest rewelacyjna i rewolucyjna. Pierwszy prepaid bez dodatkowych opłat po limicie. Co prawda prędkość tragiczna, ale do niektórych rzeczy wystarczająca.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Moim zdaniem ten lejek zostal wprowadzony przez to, ze ich platforma rozliczeniowa nie radziła sobie z rzeczywistym rozliczaniem opłat za transmisje danych. Każdy kto korzystał z GPRS w TT wie, ze opłaty za MMSY , GPRS były naliczane z opoźnieniem nawet 12 godz. Kiedyś zrobiłem sobie debet -70 zl.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie głupie. :ok:
Teraz niech Play coś takiego zrobi w abo i karcie. :]
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krystianb pisze:ale do niektórych rzeczy wystarczająca.
Do telemetrii idealna :ok:
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Nareszcie się coś ruszyło w Erze. Szkoda tylko, że wprowadzili limit 1Mbit/1Mbit tak jak w Heyah. Nie będzie można testować wydajności sieci w danej lokalizacji.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

marens pisze:Nareszcie się coś ruszyło w Erze. Szkoda tylko, że wprowadzili limit 1Mbit/1Mbit tak jak w Heyah. Nie będzie można testować wydajności sieci w danej lokalizacji.
Do korzystania z internetu w ofercie głosowej 1Mb/s jest ok, a lejek 16kb/s spokojnie do stron typu onetlajt powinien wystarczyc - dla mnie oferta super. Teraz czekam co na to Orange, nadal utrzymuja że pakiety typu 5zl za 5MB to dobra oferta dla ofert głosowych, dla mnie to śmieszna oferta. Nadal probuje cos wskurac na blogu rzecznika, ale cienko to widze, w kwestii dostepu do internetu wspieraja tylko OFnK a użytkownik korzystający np. z NOG nie musi mieć internetu, mogliby dać choćby 5zl/50MB, albo niech dają chociaż 5zl/20MB z takim lejkiem jak w Erze - dla mnie brzmi genialnie a na pewno dużo lepiej niż obecnie jest w Orange.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

adixm pisze:lejek 16kb/s spokojnie do stron typu onetlajt powinien wystarczyc
Do tekstu w poczcie i komunikatora idealnie. Praktycznie gadanie za free potem. :) 9zł miesięcznie (nie licząc doładowania na przedłużenie) i można klikać ile wlezie ze znajomymi.

Ja mam w Playu 100MB w macierzystej i używając do sprawdzania poczty z 2 kont co 2h i opery mini nie zużywam więcej jak 60-70MB z tego.
Te 100MB w TT jak dla mnie wystarczające. :ok:
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum

Post autor: bobix »

drozda pisze:W sumie nie jest to złe rozwiązanie do smartfonów
A miałeś kiedyś smartfona w ręce? U mnie na iPhonie 100MB schodzi w 2 tygodnie bez YT.
Codziennie RSS, kilkanaście stron WWW, poczta sprawdzana co godzinę, internetowy kalendarz, pogoda, waluty, wiadomości,
Raz w tygodniu AppStore, Cydia, Mapy Google, i jakieś bzdety.
To wszystko bez YT, który zużywa najwięcej danych!

Osoby, które używają samrtfonów na co dzień najczęściej są osobami aktywnie z nich korzystającymi i w pełni świadomymi ich możliwości dlatego takie 100MB do smartfonów to za mało. Za dużo natomiast albo akurat dla fanów GG czy OperyMini, choć w tej kwestii nie mam pewności.
Ostatnio zmieniony 2010-05-19, 06:53 przez bobix, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bobix pisze:Za dużo natomiast albo akurat dla fanów GG czy OperyMini, choć w tej kwestii nie mam pewności.
W gwoli ścisłości to ja się za fana GG i opery mini nie uważam. Z gg korzystam przez Palringo a operka tylko do forum. Głównie chodzi mi o pocztę e-mail w telefonie.

Do reszty jest komputer. YT na małym ekraniku jest co najmniej niewygodny jak dla mnie. ;)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Bardzo ciekawa oferta. Ciekawi mnie czy mozna sobie ten pakiecik odnowić. Coś jak dokupienie transferu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sundance_kid, niestety tylko 1 pakiet odnawiany cyklicznie.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:niestety tylko 1 pakiet odnawiany cyklicznie.
Średnio trochę. Ale za tą cenę to bym nie narzekała za bardzo. Zresztą sama działam ostatnio na mniejszej prędkości niz ta lejkowa i można sie przyzwyczaić.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Do telefonu dobre.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Dyskusja o Optionie i tej promocji wydzielona: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=277457#277457
parasite
Początkujący użytkownik forum

Post autor: parasite »

ja.michal pisze:
adixm pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Do tekstu w poczcie i komunikatora idealnie. Praktycznie gadanie za free potem. :) 9zł miesięcznie (nie licząc doładowania na przedłużenie) i można klikać ile wlezie ze znajomymi.
Według regulaminu pkt. 9:
era pisze: Jeżeli konto Klienta z Aktywną Usługą utraci ważność na połączenia wychodzące:
a. Klient może nadal korzystać z Usługi pod warunkiem utrzymania dodatniego salda konta
b. Usługa zostanie przedłużona na kolejne 30 dni pod warunkiem posiadania na koncie wystarczających środków do uiszczenia opłaty
cyklicznej.
Czyli wychodzi na to, że można się łączyć z netem nawet po zablokowaniu połączeń wychodzących chyba, że korzystanie z usługi nie równa łączeniu się z internetem :gwiazdki: .
Specjalnie kupiłem starter ery i nie bardzo mi się widzi doładowywanie 20zł co miesiąc żeby mieć aktywny numer. Wychodzi na to, że jedyny sposób żeby płacić 9 zł miesięcznie to kupować co miesiąc starter za 5zł + doładowanie za 5zł.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-20, 22:12 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-20, 21:12 przez parasite, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To kup 50zł co 3 miesiące będzie 17zł miesięcznie.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

parasite pisze: nie bardzo mi się widzi doładowywanie 20zł co miesiąc żeby mieć aktywny numer
Ważność konta jest przedłużana, przy doładowaniach powyżej 25 zł, a nie powyżej 20 zł :)
parasite

ja.michal pisze:To kup 50zł co 3 miesiące będzie 17zł miesięcznie.
Tylko, że do rozmów mam telefon w play. Ten jest tylko do netu i nie widzę potrzeby przepłacać nawet 7zł. Generalnie i tak chyba przejdę na abonament w erze albo orange i korzystając z okazji chciałem przetestować zasięg ery w mojej okolicy.
sp6huk pisze:
parasite pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ważność konta jest przedłużana, przy doładowaniach powyżej 25 zł, a nie powyżej 20 zł :)
Faktycznie. Wydawało mi się, że gdzieś było napisane od 20zł. W każdym razie jeszcze gorzej.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-20, 22:13 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-20, 21:13 przez parasite, łącznie zmieniany 2 razy.
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

parasite pisze:Specjalnie kupiłem starter ery i nie bardzo mi się widzi doładowywanie 20zł co miesiąc żeby mieć aktywny numer. Wychodzi na to, że jedyny sposób żeby płacić 9 zł miesięcznie to kupować co miesiąc starter za 5zł + doładowanie za 5zł.
To jest wszystko przemyślane tak sie nie da - starter ma polaczenia wychodzace wazne przez 14 dni, a doladowanie za mniej niz 25 zl nie przedluza długosci polaczen wychodzacych.Proponuje starter mBank Mobile daja 50MB co miesiac za free a wystarczy chyba co dwa miesiace doladowywac konto kwota 5zl.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba, że tak. ;)
parasite

adixm pisze:To jest wszystko przemyślane tak sie nie da - starter ma polaczenia wychodzace wazne przez 14 dni, a doladowanie za mniej niz 25 zl nie przedluza długosci polaczen wychodzacych.Proponuje starter mBank Mobile daja 50MB co miesiac za free a wystarczy chyba co dwa miesiace doladowywac konto kwota 5zl.
A ten zapis w regulaminie? Być może coś źle zrozumiałem, ale wychodzi z niego, że internet powinien działać po tych 14 dniach.
W mBanku dają 50mb, a w erze przez cały miesiąc masz dostęp do neta. Prędkość po przycięciu mi spokojnie wystarczy do moich potrzeb w podróży.
krimar
Stały użytkownik forum

Post autor: krimar »

Czy komuś się udało odpalić blueconnect max na modemie?
Próbowałem to zrobić za pomocą topnetinfo, lecz za każdym razem wywala błąd 703: error interactive mode.
Mobile Partner łaczy się na chwilę, lecz po chwili rozłącza, zgodnie z regulaminem używanie bcmax w modemie lub uzywanie telefonu jako modemu nie jest zabronione, lecz operator nie gwarantuje wtedy prawidłowego działania, a wygląda na to, że taka możliwość jest całkowicie zablokowana.
A tak na marginesie - czy ktoś pamięta adres do strony z wszelakimi sterownikami (w adresie była bodajże neostrada)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

krimar pisze:A tak na marginesie - czy ktoś pamięta adres do strony z wszelakimi sterownikami
Mamy ją w podpisie: 3Gsterowniki - czyli: Sterowniki modemów http://sterowniki.bez-kabli.pl/

[ Dodano: 2010-05-21, 12:23 ]
krimar pisze: lecz za każdym razem wywala błąd 703: error interactive mode.
Podczas próby połączenia się z internetem?

Oprócz pakietu aktywowałeś w ogóle transmisję danych?
krimar
Stały użytkownik forum

Tak po wciśnięciu połącz, w oknie programu wyświetlają się szybko komendy, a komunikat wygląda na windowsowy. Modem (wbudowany w netbooka asus) prawidłowo działa z inną kartą innej sieci i łączy się przez top netinfo lub Mobile Partnera

Transmisja danych jest aktywna, bo na telefonie mogę łączyć się z netem.

Najgorsze się stało po podłączeniu telefonu jako modem przez BT
Komp połączył sie ładnie z internetem, po chwili na telfonie wyśietliła się informacja systemowa "blueconect max został wyłączony z powodu braku środków" (czy jakoś tak) i z konta znikło 21 PLN

Czyli w regulaminie podpuścili ludzi, żeby próbowali używać telefonu jako modemu, dając nadzieję, że może (za podaną cenę) będzie działać, a tymczasem nieprawidłowść, której możliwość sobie zastrzegli w takim przypadku, to zniknięcie całej kasy z konta.
Ostatnio zmieniony 2010-05-21, 12:45 przez krimar, łącznie zmieniany 1 raz.
parasite

krimar pisze:Tak po wciśnięciu połącz, w oknie programu wyświetlają się szybko komendy, a komunikat wygląda na windowsowy.

Transmisja danych jest aktywna, bo na telefonie mogę łączyć się z netem.

Najgorsze się stało po podłączeniu telefonu jako modem przez BT
Komp połączył sie ładnie z internetem, po chwili na telfonie wyśietliła się informacja systemowa "blueconect max został wyłączony z powodu braku środków" (czy jakoś tak) i z konta znikło 21 PLN

Czyli w regulaminie podpuścili ludzi, żeby próbowali używać telefonu jako modemu, dając nadzieję, że może (za podaną cenę) będzie działać, a tymczasem nieprawidłowść, której możliwość sobie zastrzegli w takim przypadku, to zniknięcie całej kasy z konta.
Ja łączę się po bluetooth przez tel. samsung E250 i chodzi bez problemu. Na początku też miałem problemy z połączeniem ale to była chyba wina słabej baterii.
Łączę się przez dial-up wpisując nr: *99***1#, login: erainternettt hasło: erainternet
krimar
Stały użytkownik forum

a czy jesteś pewien, że nie ściąga z kasy konta?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

krimar pisze:Czyli w regulaminie podpuścili ludzi,
Fakt w regulaminie jest durny punkt:
Operator nie gwarantuje osiagniecia parametrów technicznych ani poprawnosci działania Usługi w przypadku próby wykorzystania telefonu jako
modemu podłaczonego do komputera stacjonarnego lub laptopa oraz przełoenia Karty SIM do modemu i korzystania z komputera stacjonarnego lub
laptopa.
Czyli kompletny samopas. Loteria czy zapłacę czy nie zapłacę... A do tego cały regulamin jest zrobiony na odwal, po łebkach. Brak w nim parametrów konfiguracyjnych które obejmuje.
http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... ak_Tak.pdf

Aha na początku napisałem, że ta oferta jest rewolucyjna, nie do końca to jest prawda. Dawno dawno temu w tataku był nocny internet za 59zł miesięcznie, zdaje się, że naprawdę bez limitu.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

krimar pisze:"blueconect max został wyłączony z powodu braku środków"
Teraz pytanie, czy usługa na pewno poprawnie się aktywowała?
krimar
Stały użytkownik forum

Aktywacja usługi została potwierdzona informacją sieciową. Ponadto sprawdziłem na *9602 i też było, że jest aktywna. Poza tym jakby nie była aktywna, to nie mogłaby być wyłączona z braku środków.

Co ciekawe po ok godz środki pojawiły się na chwilę na koncie, na *9602 sprawdziłem, że usługa jest aktywna, modem zaczął działać, tylko że po chwili kasa znowu znikła.

Na innym taktaku, z nie aktywowanym bcm, też ponoć mam aktywną tą usługę (przynajmniej taka informacja jest na *9602) lecz nie będę już ryzykował.
ODPOWIEDZ