Prosze obeznanych w temacie o rade w nastepujacej sprawie:
Zamierzam kupic nowy laptop, ktorego jedna z podstawowych funkcji bedzie laczenie sie z netem przez lacze komorkowe,na ktore jestem skazany.
Obecnie mam mozliwosc testowania iPlusa na laptopie ojca i efekty u mnie w domu,gdzie z netu zamierzam glownie korzystac, sa nastepujace:
1. laptop + modem SE GC89 (bez zadnej dodatkowej anteny) -> transfer przy sciaganiu plikow ok.4-5 KB/s , sygnal slaby
2. laptop + telefon ojca Nokia E50 -> transfer przy sciaganiu plikow ok. 14-15KB/s , maksymalna sila sygnalu na telefonie ( czyli rozumiem,ze lapie EDGE )
Ze wzgledu na to,ze laptop ktorego zamierzam kupic ma juz zlacze express card zamiast pcmcia, pozostaja mi dwie alternatywy przy korzystaiu z iPlusa:
a) kupic telefon z EDGE ( ktory bedzie sluzyl TYLKO jako modem i laczyc go z lapem przez bluetooth )
b) kupic modem EDGE na usb ( wraz z umowa na 2lata, wiec koszt ok.350zl z tego co sie orientowalem )
No i wlasnie tu pojawia sie moje pytanie. Ktora opcje polecacie? Priorytetowa jest dla mnie oczywiscie predkosc polaczenia, chcialbym uzyskac identyczna lub zblizona do tej ktora daje korzystanie z Nokii E50, przy czym oczywiscie nie moge sobie pozwolic na zakup identycznego telefonu tylko do uzywania go jako modemu.
Domyslam sie,ze o predkosci decyduje sila sygnalu. Zastanawiam sie wiec, czy mocniejszy sygnal da telefon ( czy tansze telefony edge maja rownie silna antene jak nokia E50 ? ) czy moze modem usb z dolaczana antena ( czy istnieja w ogole dodatkowe anteny do modemow usb? ) ???
Bardzo prosze o podpowiedz,ktore rozwiazanie bedzie lepsze ( oczywiscie przy zalozeniu,ze oba maja byc do siebie zblizone cenowo ) i ewentualnie podanie jakis przykladowych cen modeli telefonow edge z bluetoothem.