Poprawa zasięgu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Poprawa zasięgu
witam wszystkich serdecznie. Posiadam internet mobilny w sieci play. Mieszkam w miejscowości kijewo nieopodal Środy Wielkopolskiej do najbliższego bts mam 2,8 km, posiadam modem huawei e169. problem polega na tym że u siebie w kuchni poziom sygnału hsdpa 98 % natomiast w pokoju gdzie znajduje się mój stacjonarny komputer poziom sygnału to 5%. Czy mam zakupić jakąś antenę i umieścić ja na dachu, co mogę zrobić by poprawić jakość sygnału i czy hsdpa to max jaki mogę wyciągnąć. dziekuje za wszelkie informacje.
pozdrawiam
pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Poprawa zasięgu
Jeżeli chcesz wzmocnić sygnał UMTS Play'a w całym domu to potrzebny Ci jest TAKI repeater. Jak chcesz być uwięziony przez kabel, to zewnętrzna antena panelowa + konektor do tego. W Play'u nic lepszego jak HSDPA nie uzyskasz.
-
Cena tego repeatera mnie trochę powaliła czy mógłbyś polecić mi jakąś antenę panelową z konektorem. Z góry dziękujesp6huk pisze:Jeżeli chcesz wzmocnić sygnał UMTS Play'a w całym domu to potrzebny Ci jest TAKI repeater. Jak chcesz być uwięziony przez kabel, to zewnętrzna antena panelowa + konektor do tego. W Play'u nic lepszego jak HSDPA nie uzyskasz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Np. TAKA antena od Cybertech'a. Osobiście ją testowałem, działa OK.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Hey michal1979 też jestem z Kijewa
tylko z Mazurskiego.Ta antenka będzie ok bo sam mam taką, Tobie nawet panel 8dBi by starczył 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tylko od dawna ich już nie maTomek7 pisze: Tobie nawet panel 8dBi by starczył

- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
No właśnie patrzyłem, pewnie nie opłacało się im wystawiać bo i tak każdy brał panel 15 dBi niewiele drożej a zysk prawie 2 razy większy
Ale pewnie mają gdzieś na sklepie wystarczy napisać do nich.

-
Tomek7 pisze:Hey michal1979 też jestem z Kijewatylko z Mazurskiego.Ta antenka będzie ok bo sam mam taką, Tobie nawet panel 8dBi by starczył

dziękuje za pomocsp6huk pisze:Np. TAKA antena od Cybertech'a. Osobiście ją testowałem, działa OK.

sp6huk czy jeszcze możesz mi powiedzieć jakie znaczenie do funkcjonowanie tego typu anten ma długość kabla, gdzieś kiedyś czytałem (nie pamiętam gdzie) że musi być ona pewną wielokrotnością jakiegoś odcinka (jako laik nie mam pojęcia czy to prawda) i czy kabel musi być jak najkrótszy by ograniczyć straty?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak, długość kabla ma znaczenie. Z uwagi, że to UMTS 2100 MHz, musimy patrzeć na długość kabla, by tłumienie nie było zbyt wysokie. Normatywna długość kabla w przypadku tej anteny to 10 metrów, do tego dochodzi tłumienie sygnału przez konektor, i złączki. Ale z uwagi na to, że masz bardzo blisko do stacji bazowej, mógłbyś dać maksymalnie te 15 metrów kabla.michal1979 pisze:sp6huk czy jeszcze możesz mi powiedzieć jakie znaczenie do funkcjonowanie tego typu anten ma długość kabla, gdzieś kiedyś czytałem (nie pamiętam gdzie) że musi być ona pewną wielokrotnością jakiegoś odcinka (jako laik nie mam pojęcia czy to prawda) i czy kabel musi być jak najkrótszy by ograniczyć straty?
-
Wielkie dzięki sp6huk
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-23, 12:52 ]
sp6huk może jeszcze jedno pytanie - czy wisząca w pobliżu antena od internetu udostępnianego drogą radiową może mieć wpływ na działanie mojej anteny gdyż powieszę ją pewnie na tym samym maszcie

Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-23, 12:52 ]
sp6huk może jeszcze jedno pytanie - czy wisząca w pobliżu antena od internetu udostępnianego drogą radiową może mieć wpływ na działanie mojej anteny gdyż powieszę ją pewnie na tym samym maszcie
-
Hej
Sygnał w domu mozna jeszcze wzmocnić wymieniając antenkę w routerze.
Koszt kilkadziesiąt zł
Trzeba tylko mieć/kupić router z odkręcaną antenką
Swoją drogą to czy ktoś zna jakiś program do pomiaru sygnału WiFi w domu?
Może top netinfo?
Sygnał w domu mozna jeszcze wzmocnić wymieniając antenkę w routerze.
Koszt kilkadziesiąt zł

Trzeba tylko mieć/kupić router z odkręcaną antenką

Swoją drogą to czy ktoś zna jakiś program do pomiaru sygnału WiFi w domu?
Może top netinfo?
sp6huk pisze:Jeżeli chcesz wzmocnić sygnał UMTS Play'a w całym domu to potrzebny Ci jest TAKI repeater. Jak chcesz być uwięziony przez kabel, to zewnętrzna antena panelowa + konektor do tego. W Play'u nic lepszego jak HSDPA nie uzyskasz.
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
On jest do internetu komórkowego, nie Wi-Fi.germi pisze:Może top netinfo?
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
inSSIDergermi pisze:Swoją drogą to czy ktoś zna jakiś program do pomiaru sygnału WiFi w domu?