internet w Orange i podział łącza poprzez router WiFi

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
camel123
Początkujący użytkownik forum

internet w Orange i podział łącza poprzez router WiFi

Post autor: camel123 »

Witam!

Proszę o pomoc w rozwiązaniu opisanego poniżej problemu.

Posiadam:

netbooka MSI U123H z wbudowanym modemem 3.5G HSDPA, Win 7 Starter;
laptop HP Pavilion dv7 1199ew, Win 7 Ultimate 64;
router WiFi (z AP) D-Link DIR-300

Cały sprzęt sprawdzony i działający do tej pory bez zarzutów, posiadający aktualne sterowniki. Router ma oryginalny firmware.

Na stałe korzystam z internetu (Orange) w netbooku, ale od czasu do czasu chciałbym także móc odpalić net na laptopie HP oraz korzystać z dobrodziejstw sieci bezprzewodowej wymieniając pliki między kompami.

Prawdę mówiąc nie za bardzo potrafię to uczynić, pomimo tego, że przeglądałem już różne porady na tym forum dotyczące podobnych problemów.

Ze względu na to, iż w netbooku nie ma możliwości jednoczesnego korzystania z modemu 3.5G i WiFi (po prostu w danej chwili może być aktywny modem lub karta WiFi, natomiast obydwa urządzenia nie mogą pracować jednocześnie - ograniczenie sprzętowe) więc trzeba by go podłączyć do routera za pomocą kabla. Takowy kabel posiadam, gdyż był oryginalnie dołączony do routera. I to właśnie tak podłączony netbook miałby być "źródłem" netu dla sieci WiFi.

Wszystkie próby konfiguracji tego sprzętu spełzły na niczym, więc dlatego zdecydowałem się napisać ten post.

Bardzo bym prosił o podanie metody "krok po kroku" co i jak należy skonfigurować oraz w jakiej kolejności, aby wszystko zaczęło działać tak jak sobie założyłem (oczywiście jeśli da się to zrobić, ale zakładam, że tak).

Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam, że być może się powtarzam. Jeśli taki sam przypadek był już na forum opisywany to proszę o link do postu.

Pozdrawiam!
Nic nie jest tym na co wygląda.
ODPOWIEDZ