iPlus - proszę o informacje
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
iPlus - proszę o informacje
Witam
zastanawiam się nad wykupem abonamentu w iPlusie. Z tego co wiem, to oni tam download max mają 7,2 Mbit/sec. Jak z tym jest w rzeczywistości - czy jest ok zasięg, internet jest stabilny, jak działa iPlusopobierać i jak idzie ściąganie plików multimedialnych. Net ma być używany w Warszawie.
Zastanawiam się też na wzięciem iPlus Netbook Acer Aspire One D250 HSPA - warto?
dzięki za pomoc
zastanawiam się nad wykupem abonamentu w iPlusie. Z tego co wiem, to oni tam download max mają 7,2 Mbit/sec. Jak z tym jest w rzeczywistości - czy jest ok zasięg, internet jest stabilny, jak działa iPlusopobierać i jak idzie ściąganie plików multimedialnych. Net ma być używany w Warszawie.
Zastanawiam się też na wzięciem iPlus Netbook Acer Aspire One D250 HSPA - warto?
dzięki za pomoc
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: iPlus - proszę o informacje
Mają DL i do 21 Mb/s, ale musisz po pierwsze być w zasięgu HSPA+, mieć modem obsługujący tą technologię, oraz posiadać taryfę, gdzie HSPA+ jest aktywne,pepexy pisze:zastanawiam się nad wykupem abonamentu w iPlusie. Z tego co wiem, to oni tam download max mają 7,2 Mbit/sec
Pytanie, na które nie ma niestety odpowiedzi. Na działanie internetu wpływa właśnie moc sygnału, którą musisz sam sprawdzić, oczywiście ważny jest też modem, oraz obciążenie stacji bazowej. Jak działa iPlusopobieracz ? Działa normalnie - od 0:00-9:00, musisz go jednak wcześniej aktywować, w zależności od taryfy, którą wybierzesz może być on płatny lub też darmowy.pepexy pisze:Jak z tym jest w rzeczywistości - czy jest ok zasięg, internet jest stabilny, jak działa iPlusopobierać i jak idzie ściąganie plików multimedialnych. Net ma być używany w Warszawie
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja wprawdzie mam tylko EDGE, ale muszę przyznać,że Iplus jest bardzo stabilny. Iplusopobieracz działa bez zarzutu i nie ma tu pomyłek tego typu, że zabiera limit zamiast tych 100GB. Czy warto brać netbooka? I tak i nie. Bo musisz mieć wtedy zasięg wewnątrz, a wiadomo, że nie zawsze się go ma, nawet w dużych miastach. Modem jest bardziej mobilny, zwłaszcza jeśli masz już laptopa.
Usagi
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No i warto też dodać, że iPlusopobieracz działa dotąd, do póki nie wykorzystasz podstawowej "paczki danych". Jak wykorzystasz podstawowy limit, to iPlusopobieracz 

-
Jeśli zastanawiasz się nad tym Acerem, to spokojnie możesz go brać, tylko żeby spokojnie i sprawnie używać neta najlepiej od razu wywalić aplikację iPlus manager, zamula tylko i nic poza tymZastanawiam się też na wzięciem iPlus Netbook Acer Aspire One D250 HSPA - warto?

Jedyne co mogę jeszcze dodać to to , że najbardziej to się go opłaca brać w abonamencie za 110 zł, kosztuje on wtedy 149 lub 198 zł ( zależy od modelu ) , wtedy otrzymujemy 20 GB limitu, iplusopobieracz za 0 zł/miesiąc, no i chyba możliwość korzystania z HSPA+ (gdyby sobie dokupić modem na HSPA+ oczywiście). 20 GB spokojnie starcza na oglądanie youtube, jakiegoś vod, słuchania muzy z neta, pobierania aktualizacji - człowiek przynajmniej się przycięcia transferu nie boi

-
- Użytkownik forum
bardzo dzięki za te informacje
właśnie myślę nad Plusem w abonamencie za 110 zł. Wydaje się najbardziej optymalny. Chcę go używać nie tylko do przeglądania stron (bo do tego wystarczyłby mi limit 4GB), ale także do oglądania meczy, co w perspektywie MŚ jest bardzo ważne
co do działania iPluspobieracz, to czy tam są blokowane jakieś dane do pobierania - czy np. blokują tam P2P?
co do notebooka to właśnie on jest pochodną tego, że nie mogę wziąć mniejszego limitu, bo go na 100% przekroczę. Mam inny laptop, na którym będę głownie używał netu, ale w taryfie za 110 acer faktycznie kosztuje max 200 i żal nie skorzystać, a zawsze się przyda mniejszy sprzęt np w podróży czy na wakacjach...
Rozumiem, że filmy na nim można oglądać. A można z niego zrobić coś na kształt rutera - tak, żeby na drugim laptopie net też był przez wi-fi?

właśnie myślę nad Plusem w abonamencie za 110 zł. Wydaje się najbardziej optymalny. Chcę go używać nie tylko do przeglądania stron (bo do tego wystarczyłby mi limit 4GB), ale także do oglądania meczy, co w perspektywie MŚ jest bardzo ważne

co do działania iPluspobieracz, to czy tam są blokowane jakieś dane do pobierania - czy np. blokują tam P2P?
co do notebooka to właśnie on jest pochodną tego, że nie mogę wziąć mniejszego limitu, bo go na 100% przekroczę. Mam inny laptop, na którym będę głownie używał netu, ale w taryfie za 110 acer faktycznie kosztuje max 200 i żal nie skorzystać, a zawsze się przyda mniejszy sprzęt np w podróży czy na wakacjach...

-
Co do udostępniania połączenia >Link , Co do p2p, używając iplusopobieracza , nic nie jest poblokowane, Oglądać filmy na nim można, może i jest to niewygodne, ale można. Co prawda wbudowane głośniki nie są rewelacją, no ale do takich rzeczy są słuchawki. 

-
- Użytkownik forum
ok czyli można udostępnić internet z notebooka iPlus na moją Vistę. Wygląda na skomplikowane, ale jak coś to będę pytał:)
Dzięki za wszelkie info. Teraz muszą posiedzieć i pomyśleć czy brać abonament za 75, czy za 110... Troszkę mnie martwi ten limit 7GB (może być mało), ale znów oszczędność - w dwa lata to 720 PLN
Dzięki za wszelkie info. Teraz muszą posiedzieć i pomyśleć czy brać abonament za 75, czy za 110... Troszkę mnie martwi ten limit 7GB (może być mało), ale znów oszczędność - w dwa lata to 720 PLN
-
W sumie te 7 GB to też nie jest tragedia. Przyjmując że będziesz miał włączonego iplusopobieracza, to te większe pliki możesz pobrać w nocy, a stronki przeglądać w dzień, wtedy powinno starczyć
. No i w abonamencie za 75 zł netbook jest już znacznie droższy.

-
- Użytkownik forum
to prawda. Te 7GB może być ok - lubię sobie co prawda czasem jakiś meczyk przez neta obejrzeć a to jest jakieś 400 - 450 mB, a więc załóżmy obejrzę 10 w miesiącu i zostake 3 GB na inną zabawę - jeszcze starczy. Zastanawiam się też nad opcją za 75 plus modem o szybkości 21 Mbit/sec, ale tak naprawdę nie wiem, czy jest mi potrzebna taka szybkość. Spokojnie poziom 3-5 Mbit/sec by mnie zadowoliło, a to abonament za 75 zł zapewnia. Ale ten notebook kusi
używa go ktoś - może coś więcej o nim powiedzieć?

- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeszcze żebyś tyle wyciągnął to będzie sukces.Nie wszystkie nadajniki mają 7,2. Np. mój ma tylko 3,6 Mb/spepexy pisze:Spokojnie poziom 3-5 Mbit/sec by mnie zadowoliło
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
-
Decyzja należy do ciebie
. O netbooku poszukaj opinii w necie - jest ich sporo. Używając tego Acera 1 dzień spodobał mi się modem, nie gubiący zasięgu, touchpad co prawda mały, ale komputer też mały
, ale dało się używać, filmy ogląda się dobrze. Chociaż ja na twoim miejscu mając już laptopa, brałbym iplusa 110 + modem HSPA+ , ale to moja opinia, twój wybór. 

-
- Użytkownik forum
korzystać z tego chcę w Warszawie - myślę, że się uda. Pójdę na dniach do Plusa i wezmę na próbę - zobaczęJeszcze żebyś tyle wyciągnął to będzie sukces.Nie wszystkie nadajniki mają 7,2. Np. mój ma tylko 3,6 Mb/s

a co do notebooka to szukam czytam i raczej pozytywnie. Interesuje mnie jednak jego trwałość - czego mogę się spodziewać po wnętrzu domyślam się ze specyfikacji
-
Z tego co pamiętam to procek Intel Atom 1.6 GHz, 1 GB RAMu, zintegrowana grafika, 160 GB dysk, no jak widać konfiguracja typowa do przeglądania stronek, oglądania filmów, słuchania muzyki. Windows XP to chyba najlepszy system pod tą konfigurację. Na moim Samsungu ( zbliżone parametry) wgrywałem Win 7 , z początku chodził dobrze, ale potem zaczął mulić. Obudowa tego Acera sprawia wrażenie raczej solidnej, tak jak już pisałem, problemem dla toreb na netbooki może być jego wystająca z tyłu bateria (w wersji z większą baterią). Może to moje wrażenie, ale po aktualizacjach XP z internetu system zaczął mi mulić, wgrałem od nowa XP, wyłączyłem aktualizacje, i śmiga aż miło. 

-
- Użytkownik forum
czytając specyfikacje tego sprzętu też odniosłem wrażenie, że do netu, filmów, czasem jakieś pracy w offisie będzie git. Do tego da się na pewno pograć w wiecznie żywe HOMM 3, czy CM 01/02 i więcej w podróży do szczęścia nie trzeba
a jak łapie na nim zasięg - jest różnica pomiędzy nim a modemem zewnętrznym? I czy próbował ktoś podłączyć drugi komp przez WI-FI - jak to chodzi i czy można pracować na obu jednocześnie ?

a jak łapie na nim zasięg - jest różnica pomiędzy nim a modemem zewnętrznym? I czy próbował ktoś podłączyć drugi komp przez WI-FI - jak to chodzi i czy można pracować na obu jednocześnie ?
-
- Początkujący użytkownik forum
Odnośnie pytania o jakość D250. Mogę potwierdzić, że ogólnie netbook jest bardzo przyzwoicie wykonany. Nic ni eskrzypi, nie trzeszczy. Trochę irytuje błyszcząca matryca i mały touchpad ze sztywnymi przyciskami, ale to szczegóły. Tu jest recenzja.
http://www.e-netbook.info/140/aspire-one-d250-recenzja
Chociaż ogólnie nie narzekam, to gdybym teraz kupował netbooka, wybrałbym Samsunga N150. Jego jedyny minus w porównaniu do D250 to brak wbudowanego modemu. Plusy to wydajniejsza bateria, nowszy atom, lepsza klawiatura i touchpad, matowa matryca.
http://www.e-netbook.info/140/aspire-one-d250-recenzja
Chociaż ogólnie nie narzekam, to gdybym teraz kupował netbooka, wybrałbym Samsunga N150. Jego jedyny minus w porównaniu do D250 to brak wbudowanego modemu. Plusy to wydajniejsza bateria, nowszy atom, lepsza klawiatura i touchpad, matowa matryca.
-
- Użytkownik forum
Z notebooka już praktycznie zrezygnowałem. Policzyłem po prostu, że się nie opłaca. Spokojnie wystarczy mi opcja z 7GB, czyli, żeby mieć notebooka musiałbym w ciągu dwóch lat zapłacić więcej o 920 zł (30x24 + 200), a za to można go już kupić spokojnie na rynku, czy mieć N150
No ale teraz jest problem z modemem
Rozumiem, że Huawei E1820 HSPA +, jako jedyny obsługuje tę prędkość do 21 Mbit/sec. Ale co poza tym? czy jest np. nadzieja, że dzięki temu będzie miał dostęp do mniej obciążanej sieci (bo np. większość ma prędkości do 7.2)? Jakie są inne korzyści z posiadania tego modemu, poza "ewentualną" szybkością?
No i jaka jest różnica pomiędzy ZTE MF636 i Huawei E1750?
No ale teraz jest problem z modemem
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 2010-05-24, 20:33 przez pepexy, łącznie zmieniany 1 raz.
- artureal
To akurat nic dziwnegoMAREKMAREK pisze: Może to moje wrażenie, ale po aktualizacjach XP z internetu system zaczął mi mulić, wgrałem od nowa XP, wyłączyłem aktualizacje, i śmiga aż miło.

Jeśli chodzi o netbooki/ notebooki, to szczerze mówiąc nie rozumiem ludzi, którzy je kupują (pewnie się tu co niektórym narażę), chyba że korzystają z nich intensywnie poza domem, z opcją mobilnego internetu. Właśnie niedawno rozważałem możliwość zakupu najtańszego notebooka do łączenia z siecią, z ekranem minimum 15" i dałem sobie spokój: w tej cenie można skonfigurować komputer stacjonarny o nieporównywalnych parametrach. W końcu wybrałem sobie takiego nettopa:
Foxconn R10-G4
Za 900 PLN mam na pokładzie: Intel Dual Core E5300 2.6GHz + 2 GB RAM 800 MHz (z opcją do 4GB- tylko po co?) + WD 1TB 64MB 3.5" + DVD LG + wolne gniazdo PCI-Ex16 (gdybym potrzebował drugiego kompa do gróff, ale zintegrowana karta graficzna w zupełności wystarcza do odtwarzania filmów HD). Sześć gniazd usb, cichy wiatrak i niezawodny Ubuntu 9.04 dopełniają reszty - niczego więcej nie potrzebuję.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
I być przywiązanym do biurkaartureal pisze:w tej cenie można skonfigurować komputer stacjonarny o nieporównywalnych parametrach.
[ Dodano: 2010-05-24, 21:40 ]
Ja uważam, że netbook to bardzo dobra rzecz (używam właśnie go poza domem, dość intensywnie), ale pod warunkiem, że nie jest to jedyny posiadany komputer przenośny.artureal pisze:Jeśli chodzi o netbooki
-
Mówiąc o netbookach możemy mówić o jeszcze większej mobilności niż to jest w przypadku zwykłych laptopów. Lekkie ( nieco ponad 1 kg ), z wszystkimi potrzebnymi funkcjami ( bluetooth, w niektórych wbudowane modemy) no i co najlepsze - żywotna bateria - mi trzyma od 4 do 5 godzin. Mały, zmieści się do plecaka, po prostu bardziej mobilny. Biorąc pod uwagę te właściwości, to cena i tak malutka. Kiedy brałem netbooka, miałem do wyboru jeszcze standardowego laptopa Asusa, wziąłem netbooka , ponieważ mam już kompa stacjonarnego, i dlatego te dwie skrajności mi odpowiadają, mały mobilny komp i stacjonarny do gier i filmów. Aha, netbook świetnie nadaje się do pracy w łóżku haha.Jeśli chodzi o netbooki/ notebooki, to szczerze mówiąc nie rozumiem ludzi, którzy je kupują
-
Potwierdzam, mobilności netbooka nie sposób nie docenić ale pod warunkiem że jest to drugi komputer o ile bowiem 6h na baterii jest nie do przecenienia o tyle dłuższa praca na nim np w excelu to mordęga. Ale internet, mail, www czy komunikatory to idealne miejsce dla tego komputerka, no i zabicie czasu w podróży filmem
Co do materiału HD jest rozwiązanie tej bolączki ale łączy się z dodatkowym wydatkiem i wobec braku HDMI /na starszych platformach/ nieco mija się z celem.

- artureal
Toteż zaznaczyłem, że jeśli priorytetem jest mobilność, to nie ma rady i trzeba brać laptopa. Co do netbooków - ze względu na zrozumiałe ograniczenia technologiczne są jak na mój gust za wolne, a z powodu mody - za drogie. Taki gadżet powinien być znacząco tańszy od najtańszych notebooków, bo ekranik malutki, klawiatura niewygodna i podzespoły takie sobie. Już wolałbym chyba kupić dobrą komórę, zależy do czego komu potrzebny internet 

- baxxxio
artureal, ty chyba nie za bardzo znasz realiow notebookowych 
Netbooki drogie ? Male ma byc tansze ?
Jeszcze kilka lat temu male notebooki 11-12(czasem nawet 8,9" lifebooki p) kosztowaly okolo 10k pln
Potem pojawily sie netbooki ktore zrewolucjonizowaly rynek malych komputerkow, w dodatku mogac bardzo dlugo pracowanac na baterii.
Nastepna ewolucja to CULVy, przedewzystim zrewolucjonizowaly 11-13" maszyny ktore teraz mozna kupic za 2000, kiedys taka przyjmenosc(13") to byly wydatek 4000+.
To ze netbook nie jest urzadzeniem ktore trafia w twoj prywatny gust, i wolisz na ekranie telefonu pracowac to twoj wybor, ale to sie nazwywa juz masochizm

Netbooki drogie ? Male ma byc tansze ?
Jeszcze kilka lat temu male notebooki 11-12(czasem nawet 8,9" lifebooki p) kosztowaly okolo 10k pln

Potem pojawily sie netbooki ktore zrewolucjonizowaly rynek malych komputerkow, w dodatku mogac bardzo dlugo pracowanac na baterii.
Nastepna ewolucja to CULVy, przedewzystim zrewolucjonizowaly 11-13" maszyny ktore teraz mozna kupic za 2000, kiedys taka przyjmenosc(13") to byly wydatek 4000+.
To ze netbook nie jest urzadzeniem ktore trafia w twoj prywatny gust, i wolisz na ekranie telefonu pracowac to twoj wybor, ale to sie nazwywa juz masochizm

Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 19:45 przez baxxxio, łącznie zmieniany 1 raz.
- artureal
Zwyczajnie mobilność internetu akurat dla mnie jest niespecjalnie użyteczna, bo korzystam z sieci raczej umiarkowanie i tylko w zaciszu domowym. Lata robią swoje
Innymi słowy, nie odczuwam potrzeby dostępu do sieci zawsze i wszędzie, a wręcz nawet wolę być czasami poza zasięgiem
A co do cen - to akurat żaden argument: elektronika generalnie tanieje, przy czym ceny netbooków relatywnie najmniej, gdyż zapanowała moda, podsycana przez producentów, takie odnoszę wrażenie.

A co do cen - to akurat żaden argument: elektronika generalnie tanieje, przy czym ceny netbooków relatywnie najmniej, gdyż zapanowała moda, podsycana przez producentów, takie odnoszę wrażenie.
- baxxxio
Zapomniales ze miniaturyzacja tez jest kosztowna, nie pomyslales ze wieksza wydajnosc to wieksza energia potrzebna a co za tym idzie wieksze cieplo jest wytwarzane.. itd
Nie mozna patrzec na przenosne komuputery z perspektywy desktopowca dla ktorego wieksze i wydajniejsze to lepsze, bo w swiecie mobilnym jest troszke inaczej 

-
- Użytkownik forum
no i proszę jaka nam się ładna dyskusja rozwinęła w temacie podobnym do tematu wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi.
Ale, czy może mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie :
Rozumiem, że Huawei E1820 HSPA +, jako jedyny obsługuje tę prędkość do 21 Mbit/sec. Ale co poza tym? czy jest np. nadzieja, że dzięki temu będzie miał dostęp do mniej obciążanej sieci (bo np. większość ma prędkości do 7.2)? Jakie są inne korzyści z posiadania tego modemu, poza "ewentualną" szybkością?
Ale, czy może mi ktoś odpowiedzieć na moje pytanie :
-
- Guru bezprzewodowy
To w takim razie lepiej wziąć internet po kablu, bo taki iPlus jest w tym przypadku bezsensowny.Zwyczajnie mobilność internetu akurat dla mnie jest niespecjalnie użyteczna, bo korzystam z sieci raczej umiarkowanie i tylko w zaciszu domowym.
ZTE nie ma praktycznie Supportu, Huawei jako tako ma.pepexy pisze:No i jaka jest różnica pomiędzy ZTE MF636 i Huawei E1750?
Myślę, że nie ma co dyskutować na ten temat.artureal pisze:są jak na mój gust za wolne
Osoby, które są zapatrzone w "największą wydajność" nie zrozumieją drugiej skrajności jaką jest "największa mobilność".
To ja dodałem 50zł i mam Della D420Za 900 PLN mam na pokładzie: Intel Dual Core E5300 2.6GHz + 2 GB RAM 800 MHz (z opcją do 4GB- tylko po co?) + WD 1TB 64MB 3.5" + DVD LG +
Core Solo 1,06Ghz, 1GB ram, 60GB dysk.
Pełna mobilność, a wydajność wystarczająca do internetu, multimediów...
- artureal
He, he, miesiąc po cesji umowy z iPlusem otrzymałem od Netii i Tesatu (operator TVK) dość interesujące propozycje, miałem też wcześniejszą ofertę TP ale w tradycyjnej dla nich bandyckiej cenie ok. 100zł za 1Mb/s.marens pisze: To w takim razie lepiej wziąć internet po kablu, bo taki iPlus jest w tym przypadku bezsensowny.
Więc na razie dam sobie spokój, lecz szczerze mówiąc nie mam nic przeciwko takiemu iPlusowi - jeżeli operatorzy komórkowi poprawią jeszcze trochę stabilność parametrów połączeń, to w tej cenie pozostaną bezkonkurencyjni. Chyba że ktoś jest niereformowalnym internetowym ssakiem, dla którego limit ściąganych danych miałby być kulą u nogi

I już uciekam - precz z offtopem!

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli masz kable TP i aktywny jakiś abonament to np. Orange Freedom jest 2Mbps za 55zł/24 miesiące a już półtora roku temu było 1Mbps za 54zł więc o jakich 100zł piszesz?artureal pisze:ale w tradycyjnej dla nich bandyckiej cenie ok. 100zł za 1Mb/s.
Nie pomagam na PW!
- artureal
Nie mam kabla, więc dochodzi koszt "utrzymania linii" plus ewentualnie opłata aktywacyjna. Zresztą mam porównanie - w firmie korzystamy z neo od bodaj sześciu lat i jako stali klienci za 1Mb/s płacimy 64 zeta plus trzydzieści parę za linię (co prawda w Dialogu, ale różnica jest niewielka). W iPlusie mam 3GB z umową na rok, różną prędkością, zwykle jednak nie mniejszą niż 1Mb/s za 45 zeta - bez żadnych dodatkowych kosztów i wiercenia w świeżo odremontowanych ścianach. A na limicie mi nie zależy, przynajmniej nie aż tak ![:]](./images/smilies/splash.gif)