Kupno karty sieciowej do routera
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kupno karty sieciowej do routera
Cześć,
Obecnie mam dwa kompy w jednym pokoju podłączone kablem, przez router, do internetu. Planuje jeden przenieść do innego pomieszczenia, więc potrzebuje kupić kartę sieciową do kompa, aby móc przesyłać internet bezprzewodowo (WLAN).
I tu potrzebuje waszej pomocy.
Jeśli moglibyście mi doradzić jaką kartę sieciową kupić, to byłbym wdzięczny. Musi mieć silny sygnał (mam ścianę żużlową, a nie chcę ryzykować zbyt słabym sygnałem).
Znajomy zaproponował mi D-LINK AirPlus DWL-G510. Karta świetna, dziecinnie prosta instalacja, itd. Jednak jak zajrzałem w opinie w necie, to niestety roi się od mniej i bardziej konstruktywnych negatywów (całkiem sporo ich), więc jednak wolałbym coś pewniejszego.
Specyfikacja:
Mam router: Wireless-G Broadband Router WRT54GL
Oba komputery są stacjonarne.
Odległość jednostek: ok. 15 metrów
ilość ścian pomiędzy: 2-3
Poszukuje karty wewnętrznej (PCI).
Będę bardzo wdzięczny, za wszelką pomoc.
Obecnie mam dwa kompy w jednym pokoju podłączone kablem, przez router, do internetu. Planuje jeden przenieść do innego pomieszczenia, więc potrzebuje kupić kartę sieciową do kompa, aby móc przesyłać internet bezprzewodowo (WLAN).
I tu potrzebuje waszej pomocy.
Jeśli moglibyście mi doradzić jaką kartę sieciową kupić, to byłbym wdzięczny. Musi mieć silny sygnał (mam ścianę żużlową, a nie chcę ryzykować zbyt słabym sygnałem).
Znajomy zaproponował mi D-LINK AirPlus DWL-G510. Karta świetna, dziecinnie prosta instalacja, itd. Jednak jak zajrzałem w opinie w necie, to niestety roi się od mniej i bardziej konstruktywnych negatywów (całkiem sporo ich), więc jednak wolałbym coś pewniejszego.
Specyfikacja:
Mam router: Wireless-G Broadband Router WRT54GL
Oba komputery są stacjonarne.
Odległość jednostek: ok. 15 metrów
ilość ścian pomiędzy: 2-3
Poszukuje karty wewnętrznej (PCI).
Będę bardzo wdzięczny, za wszelką pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Kupno karty sieciowej do routera
Spimex jeśli chodzi o tą kartę to osobiście też z niej korzystałem na starszym kompie i na nowszym i nie miałem problemów z nią. D-Link robi ogólnie słabe routery, ale ta karta WiFi jest ok.
W sumie wszystkie te karty mają odkręcane anteny więc problem nie jest wymienić na większą.
Dobre karty będą oparte na chipsecie Atheros. Np. TP-Link takie robi.
Np. taka:
http://allegro.pl/item1025944106_karta_ ... 20dbm.html
[ Dodano: 2010-05-11, 23:27 ]
Router to 802.11g więc praktycznie wszystkie kary będą działać z tym.
W sumie wszystkie te karty mają odkręcane anteny więc problem nie jest wymienić na większą.
Dobre karty będą oparte na chipsecie Atheros. Np. TP-Link takie robi.
Np. taka:
http://allegro.pl/item1025944106_karta_ ... 20dbm.html
[ Dodano: 2010-05-11, 23:27 ]
Router to 802.11g więc praktycznie wszystkie kary będą działać z tym.
-
O, co do tej co mi podałeś w linku. Jak się jakiś czas temu gdzie indziej pytałem, to też mi na początku dokładnie ten model polecono (28zł), a później cenowo dwukrotnie droższe.
Czy ta za 30zł i te za 50-60, są jakościowo takie same? Bo właśnie się zastanawiam, czy jest jakaś różnica i czy warto przepłacać.
Poza tym, zależy mi na w miarę bezproblemowej instalacji i konfiguracji.
Czy ta za 30zł i te za 50-60, są jakościowo takie same? Bo właśnie się zastanawiam, czy jest jakaś różnica i czy warto przepłacać.
Poza tym, zależy mi na w miarę bezproblemowej instalacji i konfiguracji.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Instalacja i konfiguracja będzie zawsze podobna (lub taka sama jeśli skorzystasz z Windowsowej usługi do łączenia się z siecią).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moim zdaniem TP-Link wystarczy w zupełności.
-
Hej,
zamówiłem tego TP-Linka. Odbieram paczkę, a tam Pentagram HorNET P 6121-l6 Klik
I teraz nie wiem, czy informować sprzedawce i im odsyłać (czekając z tydzień, zanim przyślą mi właściwe), czy ten Pentagram jest równie dobry jak ten model TP-Linka i lepiej zostawić i pentagramu używać. Pomóżcie.
zamówiłem tego TP-Linka. Odbieram paczkę, a tam Pentagram HorNET P 6121-l6 Klik
I teraz nie wiem, czy informować sprzedawce i im odsyłać (czekając z tydzień, zanim przyślą mi właściwe), czy ten Pentagram jest równie dobry jak ten model TP-Linka i lepiej zostawić i pentagramu używać. Pomóżcie.

-
Żyjecie jeszcze? Bo w ogóle nie odpowiedzieliście.
Sprawa jest taka, urządzenie wymieniłem, przysłali mi prawidłowy model TP-Linka. Kartę podłączyłem, zainstalowałem sterowniki, sprawdziłem, czy działa (działało, był max. kresek zasięgu/mocy). Więc go (kompa) przeniosłem dwa pokoje dalej (jakieś max. 15-20 metrów od routera, dwie ściany pomiędzy, jedna gruba, żużlowa). I co się okazało, zasięgu prawie nie ma, przerywa (choć nie rozłącza), jest jedna do dwóch kresek zasięgu (mocy, czy jak to zwał).
Zarówno router, jak i karta dobra, karta ma przecież fabrycznie mocny sygnał i antenę. Do tego odległość jest niewielka (tylko te ściany...). Mimo wszystko wydaje mi się, że coś jest nie tak. Że przy takich parametrach i odległościach powinno być lepiej. Macie może jakiś pomysł (sterowniki są z tego co patrzyłem aktualne, ostatnie wyszły w 2008 roku...), czego to może być przyczyną, jak to naprawić?
Poważniejszym problemem stało się to, że komputer zaczął się zawieszać notorycznie. Szukałem parę godzin w internecie, przyczyn było multum, ale głównie zazwyczaj wina karty (np. że dany slot na płycie miał nieodpowiednie dla danej karty napięcie). Większość wymieniała karty, co rozwiązywało problem. Ale ja nie mogę sobie na to pozwolić. Naprawdę potrzebuje jakiejś (zbawiennej...) rady.
Proszę o pomoc.
Sprawa jest taka, urządzenie wymieniłem, przysłali mi prawidłowy model TP-Linka. Kartę podłączyłem, zainstalowałem sterowniki, sprawdziłem, czy działa (działało, był max. kresek zasięgu/mocy). Więc go (kompa) przeniosłem dwa pokoje dalej (jakieś max. 15-20 metrów od routera, dwie ściany pomiędzy, jedna gruba, żużlowa). I co się okazało, zasięgu prawie nie ma, przerywa (choć nie rozłącza), jest jedna do dwóch kresek zasięgu (mocy, czy jak to zwał).
Zarówno router, jak i karta dobra, karta ma przecież fabrycznie mocny sygnał i antenę. Do tego odległość jest niewielka (tylko te ściany...). Mimo wszystko wydaje mi się, że coś jest nie tak. Że przy takich parametrach i odległościach powinno być lepiej. Macie może jakiś pomysł (sterowniki są z tego co patrzyłem aktualne, ostatnie wyszły w 2008 roku...), czego to może być przyczyną, jak to naprawić?
Poważniejszym problemem stało się to, że komputer zaczął się zawieszać notorycznie. Szukałem parę godzin w internecie, przyczyn było multum, ale głównie zazwyczaj wina karty (np. że dany slot na płycie miał nieodpowiednie dla danej karty napięcie). Większość wymieniała karty, co rozwiązywało problem. Ale ja nie mogę sobie na to pozwolić. Naprawdę potrzebuje jakiejś (zbawiennej...) rady.
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2010-06-12, 06:17 przez Spimex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na zwiechy spowodowane złym gniazdem PCI raczej rady nie ma. Ale trzeba się upewnić. Poszukaj na jakiej wersji PCI działa karta a jakie masz w płycie głównej (2.0, 2.1).
Co do odległości - z dwiema ścianami, w tym jedna taka gruba to faktycznie 20m może być sporo.
Co do odległości - z dwiema ścianami, w tym jedna taka gruba to faktycznie 20m może być sporo.