Problem z zasięgiem.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
reniferek77
Użytkownik forum

Problem z zasięgiem.

Post autor: reniferek77 »

Witam.
Mam następujący problem.Mam antenę UMTS Panel Max 15 dBi + Przyłącze RF5 5m SMA(m)-N(m) i router Huawei E970. I gdy podłączę tą antenę za nic nie moge złapać dobrego sygnału UMTS, chociaż bez tej anteny jak wystawie za okno działa nawet dobrze. Problem jest praktycznie z każdym operatorem oprócz CP bo nie mam. Moja lokalizacja to Łacha woj mazowieckie, obok Serocka. Kolega w innej lokalizacji sprawdzał tą antenę i mówił że poprawiło mu zasięg. Tak więc myślę że antena jest ok. Chyba że jest za mocna. Proszę o jakieś porady?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z zasięgiem.

Post autor: krystianb »

Jeśli antena u kabel są sprawne to albo jest uszkodzone gniazdo w routerze, albo źle ją ustawiasz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Gicu
Użytkownik forum

Post autor: Gicu »

Z pewnością antena za mocna nie jest. 15dBi to średniak ale jeśli po wystawieniu za okno działa to i słabsza by wystarczyła. Jak jest mocniejsza to nie ma nic do rzeczy. Sprawdz wejście rsma w routerze lub sam router?
Orange Business Everywhere 1Mb/s przez VPN
THETA 20,5dBi
HUAWEI E160E
EDIMAX 3G Router
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

reniferek77 pisze:router Huawei E970
A nie ma gdzieś małego przełącznika Internel/External?
Nie pomagam na PW!
reniferek77
Użytkownik forum

Post autor: reniferek77 »

Mam przełącznik taki i go przełączam na external ale to nic nie daje. Może coś z gniazdem. Zastanawiam się czy to może wejście jest zepsute, ale od nowości,Hmm, jak to sprawdzić czy to gniazdo?! Dziwne jest to, że nadajnik jest 4-5 km ode mnie w linii prostej i jest tak, że jak dobrze wyceluje to znajduje wszystkie sieci 3g zasięg wskakuje ale nie ma żadnych kresek od zasięgu robię to nawet bardzo powoli o się z opóźnieniem odświeża no i jest kiepsko z transferem danych.
ODPOWIEDZ