Zrywanie połączenia int. przy przejściu z 3G/3,5G na 2,5G/2G

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krissj
Użytkownik forum

Zrywanie połączenia int. przy przejściu z 3G/3,5G na 2,5G/2G

Post autor: krissj »

Witam.
Niestety dotyka mnie pewnie problem nie jednej osoby z tego forum...
Każdy z nas jednak posiada często nieco inny sprzęt do łączenia się z internetem.
W moim przypadku jest to obecnie Motorola RAZR2 v9 (HSDPA 3,6). Telefon posiada simlock na siec PLAY i w niej właśnie są problemy.

Sprawa dotyczy zrywania połączenia internetowego w/w modelu telefonu przy automatycznym przechodzeniu pasma z 3G / 3,5G 2100 HSDPA na 2,5G/2G EDGE/GPRS.

Dzieje się to ZAWSZE gdy telefon sam przechodzi z lepszego pasma 2100 Mhz na częstotliwość 900 Mhz.
Do łączności użyto:
Notebook Toshiba Sat. , Win Xp Pro SP3, w/w Motorola RAZR2 v9, połączenie z notebookiem odbywa się za pomocą oryginalnego kabla USB. Użyto do łączności TNI oraz ręcznie konfigurowano wcześniej połączenie internetowe. Ustawiono niezbędne dodatkowe polecenie inicjujące.

Zaznaczam iż telefon nie obsługuje w pełni komend AT w związku z powyższym nie da się "wymusić" pasma 2100 Mhz na stałe w nim przy programowym ustawieniu tego parametru z poziomu jakiegokolwiek softu na PC. Sam software telefonu zapewne modyfikowany / wgrany przez PLAY nie umożliwia również ręcznego ustawienia np tylko pracy modemu w paśmie 2100 Mhz.

I tu zaczyna się właśnie problem, ponieważ mieszkam na granicy zasięgu 3G (pasmo 2100 Mhz), mając przy tym dobre 900Mhz (EDGE/GPRS).
Sprawdzałem ze strony www.btsearch.pl ulokowanie najbliższych nodeB-ów oraz BTS-ów dających sygnał na obrzeżu miasta OLSZTYN. Wskazania mapki dla 3G odzwierciedlają faktyczny poziom sygnału w tej części OLSZTYNA. Jest to sygnał na pograniczu. Sprawdzane były również radiolinie i niestety są one ukierunkowane bardziej na centrum miasta niż na jego obrzeża.

Mam również Motorolę v360 z pasmem 900 Mhz (EDGE/GPRS) dla PLAYa i tu mogę śmiało zaznaczyć, że jest wszystko stabilnie bo jest tylko 2,5G/2G.

Pisałem w sprawie zrywania połączenia z 3G na 2G również przez PLAY 24 do nich, że ta część Olsztyna wymaga lepszego pokrycia dla 3G ze względu na szybko rosnące zaludnienie, wraz z nowo powstałymi blokami i faktyczny widoczny rozwój tej części miasta tzw. "nowego południowego Olsztyna ".

Wydaje mi się, że jedynym sensownym sposobem było by poprawienie obecnych nodeB-ów z nakierunkowanie ich na 2 osiedla które nie mają praktycznie zasięgu 3G lub dostawienie zupełnie nowego w ich części.
Zastanawia mnie jeszcze jedno, 2 nodeB-y dają sygnał dla ponad 50 tyś ludzi + około 15 tys. ludzi syganłu 3G nie ma, ze względu na złą kierunkowość właśnie w/w sygnału.
Są 2 BTSy, ale one przecież sprawy nie załatwią dla bagatela prawie 65 tys ludzi :-/. Przepustowość i prędkość w pasmie 900 Mhz wiadomo nie jest oszałamiająca :-/.

Jednym słowem jest "cyrk".
Czy macie jakieś własne uwagi/porady przy w/w problemie ze zrywaniem połączenia dla przejścia z pasma 3G na 2G?

Za wszelkie uwagi z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 2010-05-24, 19:43 przez krissj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zrywanie połączenia int. przy przejściu z 3G/3,5G na 2,5G/2G

Post autor: wojteks »

Czy to jest karta SIM Play Online czy jakaś głosowa?
Nie pomagam na PW!
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja juz nie mam sily o tym pisac - napisze wiec raz jeszcze zrywanie sesji gdy modem/telefon przelogowuje sie z 3g na 2g w Play jest tylko i wylacznie wina ( celowym dzialaniem) - Play - ta siec nie dorosla jeszcze do powaznego traktowania klientow niestety :dobani:

[ Dodano: 2010-05-23, 20:38 ]
Tak z ciekawosci - czy gdzies w jakims rejonie kraju w Play w czasie handoveru podczas sesji danych 3g-2g polaczenie nie rwie sesji danych ? Wiem ze w odwrotna strone 2g-3g sesja nie jest zrywana ale czemu Play nie moze ( nie chce) tego poprawnie skonfigurowac zeby sesji nie rwalo przy przejsciu z 3g na 2g ??? Dla mnie to jest niepowzne traktownie klientow i tyle.
Awatar użytkownika
krissj
Użytkownik forum

wojteks pisze:Czy to jest karta SIM Play Online czy jakaś głosowa?
Wszystkie testowane karty to karty PLAY FRESH. Z tym, że dwie zawsze logują się na 3G , a jedna zawsze na 3,5G (HSDPA). BARDZO DZIWNA PRZYPADŁOŚĆ swoją drogą.

Problem jednak jest ten sam. Zrywa przy przejściu z 3G na 2G.
nie wspomniałem, że do testowania i połączenia wykorzystano pakiet 100MB za 5 PLN dostępny tylko dla zasięgu macierzystego.

Sprawdzałem zasięg HSDPA bliżej centrum na jednej karcie sim logującej się po włączeniu telefonu do HSDPA.
1,5-2 km od centrum miasta HSDPA chodzi stabilnie* (* czyt. nie zrywa połączenia bo zasięg jest silny. Nadajnik 300m od miejsca testu). Nie ma więc przelogowania z 2100 Mhz na 900 Mhz. Jednak i tak można mieć zastrzeżenia co do prędkości łącza.
Dziś o godzinie 15:30/16:00 w 3,5G przy ściąganiu pliku 1MB ze strony www.noc.gts.pl maksymalny transfer kończył się na 35-37 kb/s :szok: . Przypomnę modem jest 3.6 Mbps i mimo ograniczenia do 1 mbps przez PLAY powinno być lepiej, a nie jest :]
Trochę to wstyd bo w pięknej stolicy Warmii i Mazur, przysłowiowy turysta nie miałby wyjścia kupić chyba konkurencję... :/ Naprawdę to może te 300m nawet zawyżyłem... Nadajnik jest pod nosem i na telefonie widnieje stabilne 5 kresek... :szok:

Tak czy siak podejrzewam, iż sprawa zrywania połączenia na obrzeżach miasta spowodowana jest słabym zasięgiem 3G i spowodowana jest sporym wykorzystaniem istniejącego nodeB-a z ul.Wilczyńskiego 25e).
HSDPA przecież "oddycha" z tego co mi wiadomo, więc i zasięg się ciągle zmienia. A jak jest mocno obciążony to maleje i ZRYWA POŁĄCZENIE przelogowując się na bardzo wolny i wąski EDGE/GPRS w pasmie 900 Mhz.

Chyba nic nie da się zrobić poza dostawieniem nowego nodeB-a w celu poprawy mocy sygnału... :/
szalony

Krissj nie staraj sie Play usprawiedliwiac , napisalem Ci jasno to zrywanie sesji nie ma nic wspolnego z slabym sygnalem 3G tylko z braku poprawnej konfiguracji sieci Play w czasie handoveru 3g-2g , w pozostalych sieciach takie zrywanie sesji po przejsciu z 3g do 2g nie ma miejsca lub ma miejsce tylko czasami jak telefon-modem calkowicie zgubi sygnal sieci .

[ Dodano: 2010-05-24, 21:04 ]
Czyzby huawei ( bo na tym jedzie play ) mial problemy z takimi handoverami ? Czy moze chodzi o kase...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krissj pisze:HSDPA przecież "oddycha" z tego co mi wiadomo, więc i zasięg się ciągle zmienia.
Nie zmienia się, tj. użytkownik tego nie widzi w postaci "kresek".

[ Dodano: 2010-05-24, 21:28 ]
szalony pisze:Czyzby huawei ( bo na tym jedzie play ) mial problemy z takimi handoverami ?
W Orange nie ma najmniejszych problemów.
szalony

Mi to obojetne bo nie uzywam juz Play , ale jakis portal itp moze Pana rzecznika zapyta czemu Play nie potrafi ( nie chce) swojej sieci poprawnie skonfigurowac by sesji nie rwalo podczas handoverow 3g-2g ? :hyhy: Ciekawe czy Play oszczedza na jakis licencjach liczac na to ze klient i tak nie wie o co chodzi - czy moze tam "pracuja" jacys uczniowie co nie wiedza co i jak skonfigurowac ;) ? Naprawde bardzo by mnie oficjalne stanowisko Play interesowalo co by odpowiedzieli :hyhy: Tylko pewnie nikt oficjalnie Play takiego pytania nie zada - ja juz wiem dlaczego :hyhy:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

szalony pisze:Tylko pewnie nikt oficjalnie Play takiego pytania nie zada
Może napisz do gsm.biz.pl - oni są bardzo bezpośredni w kontaktach z opami ;)
Awatar użytkownika
krissj
Użytkownik forum

szalony pisze:Krissj nie staraj sie Play usprawiedliwiac , napisalem Ci jasno to zrywanie sesji nie ma nic wspolnego z slabym sygnalem 3G tylko z braku poprawnej konfiguracji sieci Play w czasie handoveru 3g-2g
Witam.

Nie usprawiedliwiam PLAY. Nie jestem zwolennikiem żadnej z sieci i nikomu "nie kibicuje" :-). Zwyczajnie, korzystam z tego co wydaje mi się w danym czasie konkurencyjne i sentymenty już powyłączałem (bo takowe były jeszcze 4 lata temu). Teraz mogę stwierdzić, że konkurencyjność po mych testach nawet na modemie HSDPA 3,6 mbps w PLAY raczej nie istnieje. Jeśli poprawią zrywanie transmisji to może będzie chodźby dzięki temu, że połączenie jest stabilne, bo poprzycinane i uzyskiwane prędkości niestety kuleją w stosunku do konkurencji. Co więcej, przecież nie od dziś wiadomo, że nawet EDGE w PLAY FRESH jest przycięte o połowę.

I nie chyba, a nawet napiszę więcej: masz rację co do handoverów.
Rok temu też m.in. w tym mieście był szeroko poruszany temat zrywania rozmów głowosych i braku poprawnej konfiguracji handoverów dla uwaga "samego pasma 900 Mhz".
To jednak zrobiono chyba bo z tym już tu nie ma problemu. Problem pozostał jak piszesz prawdopodobnie w handoverach, ale pomiędzy 3G, a 2G.
ODPOWIEDZ