Huawei e160 - WiFi
Moderator: Moderatorzy
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Huawei e160 - WiFi
Posiadam modem e160 z oryginalnym niebrandowanym FW ze strony Huawei. W komputerze zainstalował się program Mobile Partner, ale nie wiem gdzie jest możliwość znalezienia przez modem sieci WiFi. Proszę o pomoc, na FW z sieci o2 była możliwość znalezienia WLAN, a tutaj nie wiem gdzie jest.
grzegorzTST
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Huawei e160 - WiFi
Ale ten modem nie obsługuje WiFi!grzegorzTST pisze:W komputerze zainstalował się program Mobile Partner, ale nie wiem gdzie jest możliwość znalezienia przez modem sieci WiFi.
Dostałem kiedyś wraz z modemem taki software od Vodafone, który też miał opcję obsługi połączeń WiFi, ale to był pic na wodę, bo trzeba było do tego mieć modem, obsługujący także WiFi.
Krzysztof
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Oprogramowanie polskiego orange też obsługuje wifi.
-
- Użytkownik forum
Powiedz co chcesz dokladnie zrobic. Po co Ci wykrywanie przez modem sieci wifi? Chcesz aby polaczenie modemowe bylo wysyłane przez wifi?
- grzegorzTST
- Stały użytkownik forum
Chcę połączyć się z siecią wifi za pomocą modemu. Ale jeśli ten modem nie ma wifi to nie da rady.xantier pisze:Powiedz co chcesz dokladnie zrobic. Po co Ci wykrywanie przez modem sieci wifi? Chcesz aby polaczenie modemowe bylo wysyłane przez wifi?
grzegorzTST
-
- Użytkownik forum
Ha, jestem zaskoczony, bo ten modem ma WiFi!
Posiadam E160 Ery (blueconnect), i zarówno firmowy soft jak i TNI nic o WiFi nie wspominają. Ale trafił do mnie również E160 z sieci O2. Z niego domyślnie ładuje się "O2 Connection Manager" który ni z tego ni z owego pokazał mi dostępne sieci bezprzewodowe w okolicy.
Po włożeniu E160 z blueconnecta pod kontrolą oprogramowania z O2 - też widzę WiFi! I ciekawe, ze WiFi działa nawet bez SIM (poniekąd - logiczne).
Edit:
Pod ręką mam też E156G oraz E160G z sieci "3". Wszystkie widzą WiFi.
Posiadam E160 Ery (blueconnect), i zarówno firmowy soft jak i TNI nic o WiFi nie wspominają. Ale trafił do mnie również E160 z sieci O2. Z niego domyślnie ładuje się "O2 Connection Manager" który ni z tego ni z owego pokazał mi dostępne sieci bezprzewodowe w okolicy.
Po włożeniu E160 z blueconnecta pod kontrolą oprogramowania z O2 - też widzę WiFi! I ciekawe, ze WiFi działa nawet bez SIM (poniekąd - logiczne).
Edit:
Pod ręką mam też E156G oraz E160G z sieci "3". Wszystkie widzą WiFi.
Pozdrawiam
Artur
Artur
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
zmechu, a testujesz je w laptopie/PCie z kartą WiFi? ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
No właśnie miałem napisać, bo coś mnie zaczęło tu niepokoić :-)
Po kilku testach i kombinacjach programowo - sprzętowych okazało się, że po wyłączeniu karty w komputerze modem "gubi" dostępne sieci. A co więcej - przy aktywnej karcie oprogramowanie widzi sieci WiFi nawet z wyjętym modemem :-D
Rzeczywiście, O2 manager to nic innego jak dodatkowa obsługa zainstalowanych kart WiFi w komputerze. Ale piekielnie sprytnie to wymyślili - nawet instrukcja do modemu jest tak napisana, że użytkownik ma wrażenie że WiFi to właśnie dzięki modemowi ma.
Po kilku testach i kombinacjach programowo - sprzętowych okazało się, że po wyłączeniu karty w komputerze modem "gubi" dostępne sieci. A co więcej - przy aktywnej karcie oprogramowanie widzi sieci WiFi nawet z wyjętym modemem :-D
Rzeczywiście, O2 manager to nic innego jak dodatkowa obsługa zainstalowanych kart WiFi w komputerze. Ale piekielnie sprytnie to wymyślili - nawet instrukcja do modemu jest tak napisana, że użytkownik ma wrażenie że WiFi to właśnie dzięki modemowi ma.
Pozdrawiam
Artur
Artur
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No właśnie to podejrzewałem 

-
- Początkujący użytkownik forum
podbije stary temat zeby nie zakladac nowego.
Mianowicie, czy jak kupie modem huawei (np e-176) z wyjsciem na antene zewnetrzna i do tego dokupie antene kierunkowa, czy poprawi to zasieg odbioru sieci WiFi??
Czy musze kupic osobno karte sieciowa na usb z wyjsciem na antene zewnetrzna?
Mianowicie, czy jak kupie modem huawei (np e-176) z wyjsciem na antene zewnetrzna i do tego dokupie antene kierunkowa, czy poprawi to zasieg odbioru sieci WiFi??
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie, nie poprawi zasięgu sieci WiFi, gdyż modem nie obsługuje sieci WiFi. Musisz kupić sobie sprzęt do odbioru sieci WiFi, np. Karta USB, router, jakiś outdoor (jest to zintegrowana antena, wraz z wbudowanym już AP). Jeżeli wybierzesz kartę USB albo router, i do tego chcesz antenę, to koniecznie musi być do WiFi.sajfer pisze:Mianowicie, czy jak kupie modem huawei (np e-176) z wyjsciem na antene zewnetrzna i do tego dokupie antene kierunkowa, czy poprawi to zasieg odbioru sieci WiFi??
-
- Początkujący użytkownik forum
Ok, dzieki. Mialem taka cicha nadzieje, ze te modemy moga tez pracowac jako karta sieciowa, ale widze, ze w takim razie czeka mnie zakup dwoch urzadzen. Modemu i karty sieciowej z wejsciem na antene i do tego antena do wifi.
Wielkie dzieki i pozdr.
Wielkie dzieki i pozdr.