Play Online z anteną zewnętrzną

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ravir
Stały użytkownik forum

Re: Play Online z anteną zewnętrzną

Post autor: Ravir »

1. Polecam zakup Anteny firmy DIPOL, cena panelowej, małej (115 x 115 mm) to 80 zł - doskonała antena, zresztą większość anten z Alledrogo czy w Sklepach to właśnie produkt Dipolu.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm

Jest mała, płaska, dyskretna, dodatkowo należy kupić przejściówkę z gniazda (antenę można zamówić z trzema gniazdami FME, SMA R/P lub SMA) na gniazdo modemu, to doskonałe rozwiązanie, bo po zmianie modemu wymieniamy kosztujący 20 zł kabelek i nie musimy się bawić w zarabianie wtyczek.
2. Antena działa z każdym operatorem.
3. Sądząc po odległości w granicach 8 km jeśli nie będziesz miał przeszkód to panel powienien wystarczyć, ale najlepiej było by spróbować gdzie tracisz sygnał 3G. W razie kłopotu możesz kupić antenę kierunkową też w Dipolu np : http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm
4. Generalnie antena znacznie poprawia zasięg, w pomieszczeniu nie ma 3G, po za pomieszczeniem jest na granicy - zanika i pojawia się, po zastosowaniu panelowej anteny zasięg jest stały w okolicach 70% maksymalnego. Ale wiele zależy od terenu, przeszkód.
5. Ja używam zwykłego, normalnego Dashboardu, w przypadku Sierry oryginalnego (mam nie brandowaną, kupioną "luzem: Sierrę 309, w przypadku ADU-635 uzywam oryginalnego bashdoardu Orange, prosty w obsłudze, dziala stabilnie, nie jest duży i nie zamula kompa) :D
6. Antena Panelowa odpiera sygnał z dużego kąta, może więc "złapać" kilka stacji nadawczych (BTS-ów), jej stosowanie ma sens w tedy, gdy musimy wzmocnić sygnał o małą wartość, dodatkowo jeśli jeden BTS jest obciązony to przełączy nas na drugi wolny. Dodatkowo nie musimy jej DOKŁADNIE "wycelować" w BTS. Anteny panelowa mają DUŻO MNIEJSZY ZYSK ENERGETYCZNY - potocznie mówiąz słabiej wzmacjanią.
Antena Kierunkowa musi być dokłądnie wycelowana, ma DUŻo WIĘKSZE wzmocnienie, umożliwia działanie z większej odległości. Nalezy pamiętać, że więcej NIE znaczy lepiej, wzmacnając sygnał wzmacniamy też zakłócenia, tak więc nie powinno się stosować anteny z dużym zyskiem tam gdzie wystarczy ta z mniejszym. W twoim przypadku kierunkowa antena nie zaszkodzi. :D
7. Może Play NIE ma tam zasięgu? Może coś zasłania/zakłóca sygnał? Sam w firmie w Bochni mamy tak, że Orange NIE ma w jednym TYLKO pomieszczeniu w całym budynku :D a pozostałe sieci są :D - Czary jakoweś Panie. :D
8. A pozo Ci dwie ANTENY? :D - Jedna dobra, a druga tania :D Polecam firmę DIPOL, wyżej Ci podałem linki. Ceny mają bardzo przystępne, a jakość DOSKONAŁĄ. Z firmy Dipol kupuję już ponad 20 lat - od lat 90 kupowałem konwertety z RS232 na RS 485 do automatyki, konwertery, kupowałem anteny WiFi, GSM, kupowałem reapetery sygnału GSM. I ani razu się nie zawiodłem.

W Twoim przypadku w modemie MAsz wtyk MODEM MATE, w Dipolu test on oznaczany jako OPTION.

Kup sobie jedną z tych anten, z naciskiem na tą kierunkową, jeśłi chcesz jej używać po za miastem. :

Panelowa : http://www.dipol.com.pl/antena_atk-p1-2 ... _A7044.htm

Kierunkowa : http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm

Konektor : http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_f ... E83207.htm

Co do konektora nie jestem pewien, niech ktoś z forum Ci potwierdzi rodzaj wtyku, zawsze Możesz zadzwonić do Dipolu, oni zawsze Ci pomogą.
Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 11:57 przez Ravir, łącznie zmieniany 1 raz.
Sierra Wireless USB 309 + AD ADU-635 WA + Draytek Vigor 2910G
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ravir pisze:Anteny panelowa mają DUŻO MNIEJSZY ZYSK ENERGETYCZNY
Proszę nie wprowadzać w błąd czytających. To co napisałeś to bzdura totalna.

Do UMTSu (2100MHz) nie są polecane anteny typu Yagi (a każda rura to taka antena schowana wewnątrz).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ravir pisze:Antena Kierunkowa musi być dokłądnie wycelowana, ma DUŻo WIĘKSZE wzmocnienie
A panel niby nie kierunkowy? :]
Twoim zdaniem panel o zysku np. 23dBi dla 5Ghz ma jakie kąty połowy mocy?
ziomek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ziomek »

Ravir pisze:3. Sądząc po odległości w granicach 8 km jeśli nie będziesz miał przeszkód to panel powienien wystarczyć, ale najlepiej było by spróbować gdzie tracisz sygnał 3G. W razie kłopotu możesz kupić antenę kierunkową też w Dipolu np : http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm
W Polkowicach jest UMTS, HSDPA więc tam służyłaby jako ewentualne wzmocnienie natomiast Kęszyca to miejscowość pośrodku lasów (teren nie górzysty ale pagórkowaty ponieważ jest to teren MRU - Międzyrzecki Rejon Umocniony czyli niemieckie bunkry) ogólnie czy jest tam 3G nie wiem jestem ponad 200 km od tej miejscowości nie mam jak sprawdzić. Nie bardzo chce kupować i panel i antenę bo to zbędny wydatek. Co to jest WCDMA i jaką to ma prędkość?

Ravir pisze:4. Generalnie antena znacznie poprawia zasięg, w pomieszczeniu nie ma 3G, po za pomieszczeniem jest na granicy - zanika i pojawia się, po zastosowaniu panelowej anteny zasięg jest stały w okolicach 70% maksymalnego. Ale wiele zależy od terenu, przeszkód.
Taką sytuację mam teraz z Playem we Wrocku niby jest a go nie ma i to strasznie denerwuje tym bardziej że to jest spore miasto i inne sieci potrafią sobie z tym poradzić a inne nie.

Ravir pisze:5. Ja używam zwykłego, normalnego Dashboardu, w przypadku Sierry oryginalnego (mam nie brandowaną, kupioną "luzem: Sierrę 309, w przypadku ADU-635 uzywam oryginalnego bashdoardu Orange, prosty w obsłudze, dziala stabilnie, nie jest duży i nie zamula kompa) :D
No ja używam programu dostarczonego przez Playa w modemie.

Ravir pisze:8. A pozo Ci dwie ANTENY? :D - Jedna dobra, a druga tania :D Polecam firmę DIPOL, wyżej Ci podałem linki. Ceny mają bardzo przystępne, a jakość DOSKONAŁĄ. Z firmy Dipol kupuję już ponad 20 lat - od lat 90 kupowałem konwertety z RS232 na RS 485 do automatyki, konwertery, kupowałem anteny WiFi, GSM, kupowałem reapetery sygnału GSM. I ani razu się nie zawiodłem.
No właśnie nie chce dwóch bo po co? Chciałbym kupić jakąś uniwersalną i nei wiem co zrobić...

Ravir pisze:W Twoim przypadku w modemie MAsz wtyk MODEM MATE, w Dipolu test on oznaczany jako OPTION.
Nie mam pojęcia o czym mówisz...

Ravir pisze:Kup sobie jedną z tych anten, z naciskiem na tą kierunkową, jeśłi chcesz jej używać po za miastem. :
Fakt chce jej używać poza miastem ale nie będzie to często (z reguły wakacje czy dłuższe wolne).

Czyli reasumując kierunkowa jednak jest lepsza (ale trzeba wiedzieć gdzie stoi BTS), natomiast panelowa jest bardziej uniwersalna ale zysk zasięgu jest dużo mniejszy (minimalny) tak?
Powiem szczerze, że jak widziałem antenkę w Playu myślałem, że będzie fajnie jak gdzieś pojadę zabiorę ze sobą antenkę i będę miał lepszy zasięg a teraz widzę, że za bardzo to mi nic nie da. Czy ta cała dookolna może polepszyć zasięg chociaż znikomo?

Jo_gurt pisze:A panel niby nie kierunkowy? :]
Twoim zdaniem panel o zysku np. 23dBi dla 5Ghz ma jakie kąty połowy mocy?
Kolego możesz rozwinąć to o czym mówisz? Jaką miarą się posługujesz, co ona znaczy i jakie wartości powinny być najlepsze?

///EDIT///
A mam jeszcze pytanie, a jeżeli kupie kierunkową i nie wyceluje ją bezpośrednio w nadajnik to co wtedy pomoże ona coś (chociaż we wzmocnieniu sygnału)? Jeżeli zabiorę antenę w podróż skąd mam wiedzieć gdzie jest BTS? Dodam, ta antena nie ma być na stałe w jednym miejscu ale służyć bardziej jako pomoc podczas podróży - tu i ówdzie. A ta moja propozycja w porównaniu ze sprzętem zaproponowanym przez Ravir`a jak wypada?
Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 15:46 przez ziomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ziomek pisze:Co to jest WCDMA i jaką to ma prędkość?
To UMTS czyli do 384kbps a HSxPA to jego rozwinięcia. Generalnie to 3G albo 3.5G
ziomek pisze:Czyli reasumując kierunkowa jednak jest lepsza (ale trzeba wiedzieć gdzie stoi BTS), natomiast panelowa jest bardziej uniwersalna ale zysk zasięgu jest dużo mniejszy (minimalny) tak?
Nie. Akurat tutaj kolega Ravir pisze bzdury więc się nie sugeruj jego opisem anten.
ziomek pisze:A ta moja propozycja w porównaniu ze sprzętem zaproponowanym przez Ravir`a jak wypada?
Bardzo dobry wybór, jeszcze możesz uwzględnić podobną antenę Cybertech'a http://allegro.pl/item1053511584_antena ... _e176.html
Nie pomagam na PW!
ziomek

wojteks pisze:
ziomek pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie. Akurat tutaj kolega Ravir pisze bzdury więc się nie sugeruj jego opisem anten.
Czy w takim razie będziesz tak miły i sprostujesz jego wypowiedź?
wojteks pisze:Bardzo dobry wybór, jeszcze możesz uwzględnić podobną antenę Cybertech'a http://allegro.pl/item1053511584_antena ... _e176.html
A te panele (mój i Twój) też są kierunkowe?

A) Jeżeli kupie jeden z nich i nie wyceluje go bezpośrednio w nadajnik to co wtedy pomoże ona coś (chociaż we wzmocnieniu sygnału - wystarczy kierunek czy jak to się ustawia)?
B) Jeżeli zabiorę antenę w podróż skąd mam wiedzieć gdzie jest BTS i jak wycelować?
C) W jaki sposób porównujesz te anteny? Na co mam zwrócić uwagę?
D) Średnio z jakiej odległości ściągnę nadajnik?
E) O co chodzi z polaryzacją cytuję "Antenę ustawiamy w polaryzacji pionowej (strzałka skierowana góra/dół)" ?
F) Czy jeden z tych paneli będzie dobrym wyborem Waszym zdaniem?
G) W miejscu gdzie nie będzie UMTS ta antena coś pomoże?

Z góry sorrki za banalne pytania ale nie znam się na tej materii. Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-25, 17:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 16:48 przez ziomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

ziomek pisze:Czy w takim razie będziesz tak miły i sprostujesz jego wypowiedź?
Pozwól, że ja to zrobię :] Antena typu YAGI nie działa tak samo dobrze, jak panelowa antena kierunkowa, w technologii UMTS. Miałem okazję się o tym osobiście przekonać, więc kupuj antenę panelową,
ziomek pisze:A te panele (mój i Twój) też są kierunkowe?
Anteny panelowe, to są właśnie anteny kierunkowe :),
ziomek pisze:Jeżeli kupie jeden z nich i nie wyceluje go bezpośrednio w nadajnik to co wtedy pomoże ona coś (chociaż we wzmocnieniu sygnału - wystarczy kierunek czy jak to się ustawia)?
Jeżeli antena ma spełniać swoje zadanie, to ma być skierowana w kierunku node B, z którego będziesz miał sygnał. Antena ma swoje kąty promieniowania, więc małe niedociągnięcia są dopuszczalne, ale staraj się ustawić taką antenę jak najdokładniej. Najłatwiej jest podłączyć antenę, włączyć Top NetInfo, kręcić anteną, i patrzeć, gdzie jest najlepszy sygnał ;),
ziomek pisze:Jeżeli zabiorę antenę w podróż skąd mam wiedzieć gdzie jest BTS i jak wycelować?
Antena panelowa niezbyt nadaje się w podróż, ale jeżeli to pilne, to wchodzisz na http://mapa.btsearch.pl włączasz filtracje sygnału UMTS Play'a, i patrzysz, gdzie znajduje się stacja bazowa, wtedy celujesz anteną w jej kierunku, i jeżeli warunki terenowe itp. pozwolą Ci na połączenie się z siecią, to będziesz miał internet. Wcześniej też zobacz czy na mapie zasięgu operatora jest zaznaczony sygnał UMTS, bo na mapce Btsearch są zaznaczone wydane pozwolenia na uruchomienie danej stacji bazowej, co nie oznacza, że ona już działa,
ziomek pisze:Na co mam zwrócić uwagę?
Zysk anteny, jakość anteny (działanie), długość kabla - najlepiej jak najkrótszy,
ziomek pisze:Średnio z jakiej odległości ściągnę nadajnik?
Fachowo nie można nazwać stacji bazowej "nadajnikiem", gdyż jest to transmisja dwustronna, a nie jednostronna. Jeżeli chodzi Ci o zasięg stacji bazowej, to niestety nie ma odpowiedzi na to pytanie, trzeba każdą sytuacje osobno przeanalizować, i zobaczyć jak wyglądają warunki terenowe, na jak wysokim obiekcie są zainstalowane anteny operatora itp. Wiele czynników wpływa na zasięg danej stacji bazowej jak np. lasy, pagórki itp. przeszkody. Z reguły połączenie się z siecią na większą odległość jak 15 km (UMTS), nie jest możliwe, nawet jak będziesz łapał sygnał danego operatora,
ziomek pisze:Czy jeden z tych paneli będzie dobrym wyborem Waszym zdaniem?
Ja bym wybierał pomiędzy panelem od Bestpartnera a Cybertecha. Od Dipola jeszcze nie testowałem, więc się nie wypowiem, ale jest to równie dobra firma,
ziomek pisze:W miejscu gdzie nie będzie UMTS ta antena coś pomoże?
Nie, bo nie będzie sygnału UMTS.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sp6huk pisze:Od Dipola jeszcze nie testowałem, więc się nie wypowiem, ale jest to równie dobra firma,
Mały panel ATK-P1 od Dipola to dobra konstrukcja, ale Yagi...pożal się Boże niestety.
ziomek

sp6huk pisze:Najłatwiej jest podłączyć antenę, włączyć Top NetInfo, kręcić anteną, i patrzeć, gdzie jest najlepszy sygnał ;)
I to jest to o co mi chodzi :)
sp6huk pisze:Antena panelowa niezbyt nadaje się w podróż, ale jeżeli to pilne, to wchodzisz na http://mapa.btsearch.pl włączasz filtracje sygnału UMTS Play'a, i patrzysz, gdzie znajduje się stacja bazowa, wtedy celujesz anteną w jej kierunku, i jeżeli warunki terenowe itp. pozwolą Ci na połączenie się z siecią, to będziesz miał internet. Wcześniej też zobacz czy na mapie zasięgu operatora jest zaznaczony sygnał UMTS, bo na mapce Btsearch są zaznaczone wydane pozwolenia na uruchomienie danej stacji bazowej, co nie oznacza, że ona już działa
Powiedz w takim razie kolego, skoro taki rodzaj anteny nie daje się w podróż to jaki inny? Na stronie operatora nie ma lokalizacji BTSów tak więc skąd mam się upewnić czy dana stacja to plany czy już działający maszt - jest inny sposób niż celowanie i próbowanie?
sp6huk pisze:Zysk anteny, jakość anteny (działanie), długość kabla - najlepiej jak najkrótszy,
Zysk czyli? Co to są te dBI i inne cyferki?
sp6huk pisze:Fachowo nie można nazwać stacji bazowej "nadajnikiem", gdyż jest to transmisja dwustronna, a nie jednostronna. Jeżeli chodzi Ci o zasięg stacji bazowej, to niestety nie ma odpowiedzi na to pytanie, trzeba każdą sytuacje osobno przeanalizować
Sorrki za pomyłkę :) interesuje mnie odległość ok 10km ale nie koniecznie Play może być Era
sp6huk pisze:Ja bym wybierał pomiędzy panelem od Bestpartnera a Cybertecha.

Któryś z nich jest w czymś lepszy? Czy to już bez różnicy i mogę kierować się rozmiarami i wagą ewentualnie ceną?
sp6huk pisze:Nie, bo nie będzie sygnału UMTS.
Rozumiem, że do wzmocnienia innego sygnału (GPRS, EDGE - jakkolwiek się to pisze :P) potrzebna jest inna antena (wskażesz przy okazji jaka)?

P.S.
Co to jest CDMA?

Dzięki wielkie fachowa i szczegółowa pomoc :)
Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 17:33 przez ziomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ziomek pisze:Kolego możesz rozwinąć to o czym mówisz? Jaką miarą się posługujesz, co ona znaczy i jakie wartości powinny być najlepsze?
Każda antena charakteryzuje się kilkoma parametrami, ale do najważniejszych można zaliczyć wzmocnienie wyrażone w dBi (czyli skala logarytmiczna w odniesieniu do hipotetycznej anteny izotropowej - idealnie dookólnej - która to ma zysk 0dBi).
Zwiększając wzmocnienie "zagęszcza" się pole EM wokół anteny zniekształcając kulę anteny izotropowej. Im bardziej ograniczona wiązka tym większe wzmocnienie, ale tylko w wybranym fragmencie przestrzeni, czyli w wybranym kierunku.
Kąt połowy mocy to kąt między takimi punktami wiązki, dla których natężenie pola EM spada o połowę (-3dB). Czyli można powiedzieć jest to w uproszczeniu szerokość efektywnej wiązki.
I tak np. wspomniana antena panelowa 23dBi ma kąt połowy mocy ~10 stopni, a np. yagi-uda o zysku 16dBi kilkanaście czy nawet ponad 20 stopni (nie pamiętam), więc panel jest w tym przypadku bardziej kierunkowy.
ziomek

Jo_gurt pisze:I tak np. wspomniana antena panelowa 23dBi ma kąt połowy mocy ~10 stopni, a np. yagi-uda o zysku 16dBi kilkanaście czy nawet ponad 20 stopni (nie pamiętam), więc panel jest w tym przypadku bardziej kierunkowy.
Czyli im więcej dBI tym lepiej? Owe 15 dBI jakie są w wymienionych propozycjach jest dobre i wystarczy?
Pytanie jeszcze techniczne, ewentualne przerobienie uchwyty mocowania na nic nie wpłynie, podobnie jak fakt, że antena była by o coś oparta? - sam nie wierze że pytam o coś takiego he he he :niepewny: :/ :gwiazdki: :zawstydzony:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ziomek pisze:Powiedz w takim razie kolego, skoro taki rodzaj anteny nie daje się w podróż to jaki inny?
Może źle to zinterpretowałem :zawstydzony: Nadawać się będzie, ale możesz mieć problem z zamontowaniem takiej antenki w terenie, chyba, że masz już plan, to bierz śmiało panelówkę i w teren. Do UMTS'u taka antena jest właśnie najlepsza. Bo w teren to bardziej antena magnesowa, ale ona nie zbyt dobrze działa w UMTS, jak już to do EDGE'a. Jak widzisz wszystko ma swoje plusy i minusy,
ziomek pisze:Na stronie operatora nie ma lokalizacji BTSów tak więc skąd mam się upewnić czy dana stacja to plany czy już działający maszt - jest inny sposób niż celowanie i próbowanie?
Na mapie operatora nie ma zaznaczonych stacji bazowych UMTS, ale masz kolorem zaznaczone czy sygnał na danym terenie jest dostępny, czy nie,
ziomek pisze:Zysk czyli? Co to są te dBI i inne cyferki?
Kolega wyjaśnił :),
ziomek pisze:interesuje mnie odległość ok 10km ale nie koniecznie Play może być Era
Podaj dokładną lokalizację, gdzie chcesz korzystać z technologii UMTS,
ziomek pisze:Któryś z nich jest w czymś lepszy? Czy to już bez różnicy i mogę kierować się rozmiarami i wagą ewentualnie ceną?
Nie wiem jak ten "nowy" panel od Bestpartnera, (wcześniej był inny, przynajmniej z wyglądu), który osobiście testowałem, i muszę Ci powiedzieć, że wypadł nieco lepiej niż antenka od Cybertecha, była to też pewnie zasługa kabla dobrej jakości. Podsumowując - jak masz dużo kasy to kupuj antenę od Bestpartnera, ale wtedy osobno trzeba kupić kabel i konektor, a w antenie od Cybertecha masz już to w zestawie,
ziomek pisze:Rozumiem, że do wzmocnienia innego sygnału (GPRS, EDGE - jakkolwiek się to pisze ) potrzebna jest inna antena (wskażesz przy okazji jaka)?
Tak, do GPRS/EDGE potrzebna jest antenka działająca w paśmie 900 MHz, np. TAKIE antenki,
ziomek pisze:Co to jest CDMA?
CDMA to technologia za której pomocą od pewnego czasu również w naszym kraju jest świadczony dostęp do sieci internet. Usługę taką świadczy Orange i Nordisk. W Orange CDMA działa na częstotliwości 450 MHz, a w Nordisku 420 MHz. Głównym atutem tej technologii jest duży zasięg, oraz dobre przenikanie przez przeszkody - a to wszystko dzięki działaniu na niskiej częstotliwości. Są też tego oczywiście minusy - mała pojemność. Orange teoretycznie ogranicza swoje CDMA do 1 Mb/s, ale w rzeczywistości można uzyskiwać transfery do 3,1 Mb/s ( w teorii), praktyka to ok. max. 2,8 Mb/s - ale stacja bazowa, z której byś korzystał nie może być obciążona, oraz musisz mieć dobre parametry połączenia tj. moc sygnału.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

ziomek pisze:Czyli im więcej dBI tym lepiej?
Im więcej dBi tym większy zysk (3dB = dwukrotny wzrost mocy) i większa kierunkowość. Większa kierunkowość oznacza trudniejsze wizowanie (ustawienie w odpowiednim kierunku).
Czy lepiej - to zależy. Czasem zwyczajnie nie ma sensu stosować anten o większym zysku, bo niewiele to da.
ziomek

sp6huk pisze:Może źle to zinterpretowałem :zawstydzony: Nadawać się będzie, ale możesz mieć problem z zamontowaniem takiej antenki w terenie, chyba, że masz już plan, to bierz śmiało panelówkę i w teren. Do UMTS'u taka antena jest właśnie najlepsza. Bo w teren to bardziej antena magnesowa, ale ona nie zbyt dobrze działa w UMTS, jak już to do EDGE'a.
Plan mam zmontować jakąś podstawkę lub stojaczek o ile to nie będzie utrudniać pracy anteny?
sp6huk pisze:Podaj dokładną lokalizację, gdzie chcesz korzystać z technologii UMTS,
Kęszyca Leśna (woj. lubuskie okolice Międzyrzecza)
Polkowice
Uciechów (woj. wielkopolskie okolice Krotoszyna, 25 km od Ostrwa Wlkp.)
Karpacz, Szklarska Poręba
No i Wrocek
sp6huk pisze:Nie wiem jak ten "nowy" panel od Bestpartnera, (wcześniej był inny, przynajmniej z wyglądu), który osobiście testowałem, i muszę Ci powiedzieć, że wypadł nieco lepiej niż antenka od Cybertecha, była to też pewnie zasługa kabla dobrej jakości. Podsumowując - jak masz dużo kasy to kupuj antenę od Bestpartnera, ale wtedy osobno trzeba kupić kabel i konektor, a w antenie od Cybertecha masz już to w zestawie,
Kasy za wiele też nie mam, a na aukcji pisze, że kabel Cybertecha jest "niskostratny kabel antenowy z FME" to zakładam ,że jakiś dobry.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ziomek pisze:Kęszyca Leśna (woj. lubuskie okolice Międzyrzecza)
Widzę, że na drodze mamy dość duży gęsty las, który może skutecznie utrudniać odbiór sygnału 3G :] Z Kęszycy Leśnej, do najbliższego node B Play'a masz ok. 7 km - stacja bazowa znajduje się w Międzyrzeczu, przy ul. Krasińskiego 7, jest też druga nieco dalej (~8,5 km) w Międzyrzeczu przy ul. Staszica 18,
ziomek pisze:Polkowice
W Polkowicach to i bez anteny będzie działać ;),
ziomek pisze:Uciechów (woj. wielkopolskie okolice Krotoszyna, 25 km od Ostrwa Wlkp.)
Nie liczyłbym tu na sygnał UMTS Play'a nawet z anteną zewnętrzną :/,
ziomek pisze:Karpacz, Szklarska Poręba
W tych rejonach to trudno powiedzieć cokolwiek o zasięgu, z uwagi na ukształtowanie terenu,
ziomek pisze:No i Wrocek
Tu tak samo nie można nic wywnioskować - trzeba sprawdzić osobiście.
ziomek

A wszystko to samo ale na Erze?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ziomek pisze:A wszystko to samo ale na Erze?
ziomek pisze:Kęszyca Leśna (woj. lubuskie okolice Międzyrzecza)
Tak samo jak wcześniej, duże przeszkody na drodze, które utrudniają, korzystanie z sieci 3G. Najbliższa stacja bazowa UMTS Ery znajduje się w Międzyrzeczu, przy ul. Staszica 18,
ziomek pisze:Polkowice
Będzie działać bez problemów, nawet bez anteny,
ziomek pisze:Uciechów (woj. wielkopolskie okolice Krotoszyna, 25 km od Ostrwa Wlkp.)
Trudna sytuacja, ale może dałoby radę "jakoś" złapać sygnał 3G z Ostrowa Wielkopolskiego,
ziomek pisze:Karpacz, Szklarska Poręba
UMTS jest w tych miejscowościach,
ziomek pisze:No i Wrocek
We Wrocławiu tak samo, tylko sam musisz sobie dokładnie sprawdzić.
ziomek

Jak czytam Twój post to zastanawiam się czy ta antena jest mi potrzebna... :/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ziomek pisze:Jak czytam Twój post to zastanawiam się czy ta antena jest mi potrzebna... :/
Wcześniej (jeżeli to możliwe) proponowałbym sprawdzić w powyżej wymienionych miejscowościach, za pomocą telefonu działającego w technologii 3G, czy łapiesz sygnał UMTS, jeżeli byłby nawet słaby, to wtedy zakup anteny zewnętrznej jest wskazany. Jeżeli jednak nie łapałbyś nawet słabego sygnału to anteny wtedy byś nie kupował.
ziomek

W miarę możliwości postaram się tak zrobić :)
szymonrogacki
Użytkownik forum

Post autor: szymonrogacki »

Mam pytanko czy eternit może zakłócać sygnał ???
Ostatnio zmieniony 2010-05-30, 22:25 przez szymonrogacki, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

szymonrogacki pisze:Mam pytanko czy eternit może zakłucać sgnał ???
To też rodzaj przeszkody dla sygnału także również może zakłócać sygnał zwłaszcza gdy jest dość słaby.
szymonrogacki
Użytkownik forum

czy można coś zrobić aby internet niee korzystał z technologii wcdm tylko hsdpa??
<reklama usunięta przez administrację>
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

HSDPA opiera się na wielodostępie WCDMA, więc nie wiem, jak to sobie wyobrażasz...
szymonrogacki
Użytkownik forum

jak mi w play online wyświetla wcdma chodzi bardzo wolno jak hsdpa chodzi dużo lepiej ;/
<reklama usunięta przez administrację>
ODPOWIEDZ