Neo512 bezprzewodowo.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lafar
Początkujący użytkownik forum

Neo512 bezprzewodowo.

Post autor: lafar »

Witam chciałbym podzielić neostradę 512 bezprzewodowo w moim domu, na dwa stare komputery i jednego laptopa. Router stałby u mnie, laptop i drugi komp oddalone będą od routera o dwie ściany :). Pomóżcie mi w wyborze routera bo na allegro jest tego od groma, a ja specjalista jakiś to nie jestem (chcę wydać tak koło 200-250zł).
Może coś z tego wybrać?
link 1 link 2 link 3 link 4

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Neldrin
Stały użytkownik forum

Re: Neo512 bezprzewodowo.

Post autor: Neldrin »

Powiem tak... Mam D-Linka DI-524 i na początku była z nim masa problemów... Po skonfigurowaniu chodzi świetnie (przyszli do mnie kumple z 5 laptopami i jak gralismy to nic nawet nie drgnęło), ale to NIE JEST router pod neostradę (chyba, ze wykorzystuje ona port ethernet RJ-45). Sprawdź to. Jeżeli "jedziesz" na modemie, to konieczny bedzie router z modemem ADSL (sa sporo droższe)

Podobno Linksys jest lepszy, a ja nie chcę Cie pakować w D-Linki, które... Delikatnie mówiąc są dość cienkie (ja akurat musiałem trafić na dobry model... Wziąłem go bo nic innego nie było :) )

Popytaj się innych forumowiczów, bo ja tak naprawdę niewiele wiem...

Pozdro!
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

Potrzebny Ci router z modemem adsl (anex A), polecam ten lub cos z linksysa
lafar
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lafar »

A w tym routerze ktory polecasz jest dynamiczne dzielenie lacza? Np jak ja bede sciagal film a druga osoba bedzie siedziec tylko na GG a trzecie przegladac strony WWW to zeby podzielil to sensownie a nie po rowno.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

W tym i w wielu innych z tej połki jest dzielenie na zasadzie kto wiecj ciagnie ten wiecej dostaje. Zeby podzielic powiedzmy "po równo" lub po usługach potrzebujesz routera z QoS np ten
Router ten posiada QoS działający w oparciu o priorytety, co pozwala na ustalenie nadrzędnych aplikacji, które będą miały pierwszeństwo w wykorzystaniu łącza.
ODPOWIEDZ