Medytuję z bratem nad taką sprawą - netbook z preinstalowanym windows 7 starter, w chęci optymalizacji skasowana partycja recovery i chęć instalacji "czystego systemu". I tu niespodzianka

Pozdrawiam, M.
Moderator: Moderatorzy
Kupić w sklepie to najlepsze rozwiązanie.pasza_sadyka pisze:Czy ktoś ma pomysł skąd wziąć instalkę takiego windowsa?
Tego nie kupisz w sklepieJaco pisze:Kupić w sklepie to najlepsze rozwiązanie.
Nie doczytałem że chodzi o starteraPatryk pisze:Tego nie kupisz w sklepie
Gratulujepasza_sadyka pisze:w chęci optymalizacji skasowana partycja recovery i chęć instalacji "czystego systemu".
Nie. Pakiety językowe są tylko do wersji Ultimate.pasza_sadyka pisze:2. czy jeśli zadziała klucz to można później win7 jakoś spolszczyć?
Nie skomentujępasza_sadyka pisze:Tak, była to pierwsza czynność optymalizacyjna
A po co wydawać kasę na antyczny system?pasza_sadyka pisze:może nie warto win7starter zaprzątać sobie głowy i postawię na nim XPeka
Nie. Ten system jest już bezużyteczny.pasza_sadyka pisze:mam wersję oem kupioną niegdyś w sklepie a z komputera na którym był zainstalowany została mi tylko myszka. Podejrzewam że wystarczy telefon do MS przy aktywacji i odblokują licencję.
No to jednak nie wiesz, bo chociażby taki Vobis sprzedaje netbooki ze Starterem, w Komputroniku też kiedyś widziałem.artureal pisze: z tego, co wiem, to nie były one sprzedawane w Polsce
Są z netbookami.artureal pisze:A skądżeś wytrzasnął Win7 Starter?- z tego, co wiem, to nie były one sprzedawane w Polsce.
No nie, nie dlategoartureal pisze:Dlatego nie ma też polonizacji do niego.
Mogą dać. A klucz z obudowy prawie na pewno nie był aktywowany.artureal pisze:Kombinacje z instalką z innej płyty nic nie dadzą, chyba że masz do niej klucz, który nie był aktywowany,
Czy się da to jedno. Inna sprawa, że jest to niezgodne z licencją.artureal pisze:Z tym OEM nie byłbym taki pewien: mojego XPka OEM po zmianach sprzętowych typu wymiana płyty głównej, procesora czy karty graficznej, musiałem za każdym razem aktywować, lecz odbywało się to bez problemu przez internet, w sumie chyba czterokrotnie. Moim zdaniem warto spróbować.
A po co ładować się w XP jak można już mieć Windowsa 7 za 200zł. ? Wystarczy tylko uaktualnić swój system XP bądź Vista i gotowe.paweliplus pisze:Nowy Windows XP to nie jest jakiś mały wydatek
Ja nie mampaweliplus pisze:Nie będę prorokował, ale i tak większość ma pirata, wiec się nie oszukujmy.
paweliplus pisze:ale i tak większość ma pirata, wiec się nie oszukujmy.
Pewnie nie jesteś większościąJaco pisze:Ja nie mam
No tak ale to też jest wydatek swego rodzaju.Jaco pisze:jak można już mieć Windowsa 7 za 200zł
Od czego są reklamacje . Idź do sklepu gdzie go kupiłeś.paweliplus pisze:Ostatnio kupiłem komputer i też mi pirata dali , miałem do wyboru vista albo xp więc oczywiście, że wybrałem to drugie . A po aktualizacji komunikat o nielegalnościi tak to jest.
Jo_gurt, no kurczę nie masz racji, a ja nie jestem piratem:Jo_gurt pisze:artureal, podzespoły jedno a cały zwarty komputer (laptop) drugie. Przeniesienie licencji OEM na inny komputer nie jest możliwe i kropka. Że można to sobie obchodzić na różne sposoby to ja wiem, to się nazywa piractwo i równie dobrze można zassać iso z torrenta.
Całość tutajSuccessfully implemented, SLP uses information stored in an OEM PC's BIOS to protect the installation from casual piracy. No communication by the end customer to Microsoft is required and no hardware hash is created or necessary. At boot, Windows XP compares the PC's BIOS to the SLP information. If it matches, no activation is required.
Every single piece of hardware could be changed on a PC with SLP and no reactivation would be required — even the motherboard could be replaced as long as the replacement motherboard was original equipment manufactured by the OEM and retained the proper BIOS. In the unlikely scenario that the BIOS information does not match, the PC would need to be activated within 30 days by contacting the Microsoft activation center via the Internet or telephone call — just as in a retail scenario.
Nie ma się czym chwalić.paweliplus pisze:Nowy Windows XP to nie jest jakiś mały wydatek.Wiem pewnie powiecie,że może jestem piratem [...]Każdy się boi i wie,że to nie zgodne z prawem ale ja osobiście mam tylko systemy pirackie na płytach i nie mam zamiaru inwestować w to
... tysiące much nie może się mylić.paweliplus pisze:Nie będę prorokował, ale i tak większość ma pirata, wiec się nie oszukujmy.
paweliplus pisze:Nowy Windows XP to nie jest jakiś mały wydatek.Wiem pewnie powiecie,że może jestem piratem , ale już lepiej przeznaczyć takie pieniądze na jakieś inne rzeczy niż nowy windows , który i tak będzie nieużyteczny [wersja OEM] bo jest przypisany do sprzętu.Każdy się boi i wie,że to nie zgodne z prawem ale ja osobiście mam tylko systemy pirackie na płytach i nie mam zamiaru inwestować w to. Wy owszem macie inne poglądy na ten temat. Ale powiedzmy sobie tak na prawdę , kto to skontroluje ? Do użytku osobistego wystarczy i taki zassany z torrentów. Nie będę prorokował, ale i tak większość ma pirata, wiec się nie oszukujmy.
Ok rozumiem dlatego też nie mam zamiaru nikogo namawiać do piractwa bo to przestępstwo .Więcej nie będę ciągnął takich wątków. SoryJaco pisze:Na tym forum pamiętaj że nie pomagamy piratom i będziemy ich ignorować,zamykać wątki. Tu zaraz się wydzieli to co niepotrzebne i też się go .
A ja dodam, że na tym forum nie popieramy wszelkich objawów piractwa czy to związanego z oprogramowaniem czy kradzieżą "sygnału wifi" i każdy wątek do tego zachęcający będzie zamykany.Jaco pisze:Skoro już wszystko wyjaśnione zamykam.