Radiówka

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kokonos
Początkujący użytkownik forum

Radiówka

Post autor: kokonos »

Witam
Jest to mój pierwszy post więc jak coś nie tak napisałem to proszę o wyrozumiałość.
No więc mam internet od kolesia z sąsiedniej wsi prowadzi on małą firmę i udostępnia internet innym osobom w okolicy.Mam 512Mb ale chodzi jak by chciał ,a nie mógł czy da się go jakoś przyspieszyć??? Podobno zmiana adresu IP w pewnym stopniu go przyspiesza ale nie wiem jak to się robi :/.A jak odpalam to połączenie sieciowe to mi pokazuje że chodzi z prędkością 100 Mb/s czy to tak powinno być???
Czekam na odpowiedź.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Radiówka

Post autor: Jaco »

kokonos pisze:A jak odpalam to połączenie sieciowe to mi pokazuje że chodzi z prędkością 100 Mb/s czy to tak powinno być???
Prędkością w trayu się nie sugeruj. To jest prędkość portu a nie twojego internetu.
kokonos pisze:No więc mam internet od kolesia z sąsiedniej wsi prowadzi on małą firmę i udostępnia internet innym osobom w okolicy.Mam 512Mb ale chodzi jak by chciał ,a nie mógł
No jeśli się ma słabe łącze i dzieli się je na bardzo wielu użytkowników to tak będzie.
Ja mam radiówkę 512 i zwykle testy pomiaru pobierania plików robię na tej stronie http://noc.gts.pl/ i pobieram 100 MB plik. Przy mojej 512 tak się to pobiera:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

kokonos pisze:Jest to mój pierwszy post więc jak coś nie tak napisałem to proszę o wyrozumiałość
OK ;),
kokonos pisze:Mam 512Mb
Tu właśnie popełniłeś błąd, nie 512 Mb/s, tylko 512 kb/s, a właściwie to do 512 kb/s.

Zrób tak jak Jaco. Wejdź na www.noc.gts.pl i pobierz jakiś plik, patrz z jaką prędkością jest pobierany (w KB/s). Jeżeli twój dostawca nie "oszukuje" (choć jest to i tak transfer do x kb/s) to powinieneś mieć ok. ~60 KB/s, a w teorii 64 KB/s.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

sp6huk pisze:to powinieneś mieć ok. ~60 KB/s, a w teorii 64 KB/s.
U mnie teoria jest rzeczywistością bez względu na porę dnia. :cwaniak:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

kokonos pisze:A jak odpalam to połączenie sieciowe to mi pokazuje że chodzi z prędkością 100 Mb/s czy to tak powinno być???
Z taką prędkością jest twoja karta sieciowa połączona z AP zapewne. To nie ma wpływu.
ODPOWIEDZ