Wielkie problemy z orange free
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wielkie problemy z orange free
Witam mam orange free z limitem transferu 1gb. Internet chodzi w edge na 4 kreski. Ostatnio zauważyłem znaczne pogorszenie szybkosci(choc i tak zawsze chodzil tragicznie), nie mam wykorzystanego limitu transferu. Do podlaczenia orange free uzywam modemu usb icon 225.
Moje pytanie to czy predkosc mojego neta
http://www.speedtest.pl/results/8776069.jpg
nie jest za mala na standardy edge
Test szybkosci moze byc troszeczke zawyzony gdyz robilem go ok 23 i internet troszke lepiej chodzil.
Z gory dzieki za odp
Moje pytanie to czy predkosc mojego neta
Test szybkosci moze byc troszeczke zawyzony gdyz robilem go ok 23 i internet troszke lepiej chodzil.
Z gory dzieki za odp
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Wielkie problemy z orange free
Z tego to nie można nic wywnioskować. Pobierz plik z www.noc.gts.pl i patrz z jaką prędkością jest pobierany.lukas1212 pisze:Moje pytanie to czy predkosc mojego neta
Skąd ta pewność ?lukas1212 pisze:nie mam wykorzystanego limitu
-
Witam wiem ze nie wykorzystalem limitu bo moj okres rozliczeniowy dopiero sie zaczal a nic nie sciagalem nawet stron duzo nieotwieralem
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to teraz sprawdź z jaką prędkością pobierany jest dowolny plik z serwera www.noc.gts.pllukas1212 pisze:Witam wiem ze nie wykorzystalem limitu bo moj okres rozliczeniowy dopiero sie zaczal a nic nie sciagalem nawet stron duzo nieotwieralem
-
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie otoz sciagnelem plik 1mb z tej strony co mi podaliscie. Predkosc jest ok 3,5 KB/s
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-06-02, 23:43 ]
Wycięcie dubla.
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-06-02, 23:43 ]
Wycięcie dubla.
Ostatnio zmieniony 2010-06-02, 22:42 przez lukas1212, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiesz co, mi to na limit wygląda, zadzwoń do Orange, i dowiedz się czy jest założony tzw. "lejek", wtedy rozwiejesz swoje wątpliwości. Inna opcja to:lukas1212 pisze:Predkosc jest ok 3,5 KB/s
1. Jesteś tylko w zasięgu GPRS,
2. Masz bardzo słaby sygnał,
3. Coś innego.....

Jeżeli masz możliwość to sprawdź jak wygląda sytuacja, kiedy łączysz się z inną stacją bazową.
-
mam 4 kreski w edge a jak przelaczyc sie na inna stacje bazowa??
Chcialbym dodac ze ten moj pseudointernet takze co pare minut zrywa lacze
Chcialbym dodac ze ten moj pseudointernet takze co pare minut zrywa lacze
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Przełączyć na inną stację bazową można np. przy pomocy anteny kierunkowej (ale tego nawet nie uczynisz, bo nie ma złącza na antenę zewnętrzną), lub będąc w zasięgu innej niż ta (czyli przemieścić się w inne odleglejsze miejsce),lukas1212 pisze:mam 4 kreski w edge a jak przelaczyc sie na inna stacje bazowa?
Może to problem z zasilaniemlukas1212 pisze:Chcialbym dodac ze ten moj pseudointernet takze co pare minut zrywa lacze

Najpierw sprawdź czy to na pewno nie limit - zadzwoń do Orange.
-
Dziekuje za pomoc zadzwonie do orange i jak sie czegos dowiem to napisze
Używam tego "internetu" w komputerze stacjonarnym
Używam tego "internetu" w komputerze stacjonarnym
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tu masz numery http://www.orange.pl/portal/map/map/con ... ET=CONTACTlukas1212 pisze:Dziekuje za pomoc zadzwonie do orange i jak sie czegos dowiem to napisze
-
Dzwonilem sie do orange. Konsultantka probowala cos zdzialac ale odeslala mnie najpierw na sprawdzenie modemu i karty do salonu. Taki problem co ja maja moi koledzy. Z kolei konsultantka mowi ze nie moge mniec transmisji edge a chodzi u mnie zwykly gsm, ale mimo to powinienem miec transfer ok 30 kB/s.Czy to mozliwe????? Od poczatku mojej przygody z orange free nie mialem jeszcze takiego transferu(ok 8-10kB/s srednio).
Z gory dzieki za odp.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-27, 23:19 ]
zapomnielem dodac ze nie mam przekroczonego limit transferu
Z gory dzieki za odp.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-05-27, 23:19 ]
zapomnielem dodac ze nie mam przekroczonego limit transferu
-
- Mistrz bezprzewodowy
Dokładniej, to chyba GPRS.lukas1212 pisze:Z kolei konsultantka mowi ze nie moge mniec transmisji edge a chodzi u mnie zwykly gsm,
Może ona mówiła o kilobitach (Kb), a nie o kilobajtach (KB)?ale mimo to powinienem miec transfer ok 30 kB/s.Czy to mozliwe?????
1 KB = 8 Kb
Maksymalna teoretyczna prędkość GPRS to 57,6 kb/s, czyli ok. 7 KB/s, a dla EDGE wynosi ona 236,8 Kb/s, czyli niecałe 30 KB/s.
To by wskazywało, że faktycznie łączysz się po GPRS, a nie po EDGE.Od poczatku mojej przygody z orange free nie mialem jeszcze takiego transferu(ok 8-10kB/s srednio).
Krzysztof
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
lukas1212 podaj swój kod pocztowy.
-
Dziekuje za zainteresowanie moja sprawa
oto moj kod pocztowy
87-602 Chrostkowo
oto moj kod pocztowy
87-602 Chrostkowo
-
- Mistrz bezprzewodowy
Z mapy wynika, że pod nosem (Chrostkowo 13) masz działający nadajnik GPRS, a tuż przy niej jest przewidziany nadajnik EDGE, na który Orange ma już zezwolenie.lukas1212 pisze:oto moj kod pocztowy
87-602 Chrostkowo
Być może ten nadajnik EDGE w ramach testów pracuje obecnie ze zmniejszoną mocą.
Jeśli masz chęć powalczyć z tym tematem, to zainstaluj sobie program Top_NetInfo http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557&postdays=0&postorder=asc&start=0, on Ci pomoże wyśledzić, skąd bierzesz sygnał, z jaką mocą i w jakiej technologii.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Chris-Kr Z jakiej mapy korzystasz? Bo mi oranege nie wchodzi,a na btsearch przecież nie ma rozróżnienia na edge i gprs? Z tego co wiem 100% btsów 900MHz ma edge w orange. A to dotakowe pozwolenie na 1800 to na 90% może być nawet jeden sektor skierowany na zabudowania i ten właśnie może być z demobilu i mieć samego gprs bo będzie przeznaczony głównie do rozmów głosowych i nawet beacon'a nie emitować.
Być może coś się u orange pokwasiło i transmisje właśnie na 1800 przenosi na gprs'a.
Być może coś się u orange pokwasiło i transmisje właśnie na 1800 przenosi na gprs'a.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Więc najwidoczniej, z mapy BTSearch wyciągnąłem zbyt daleko idące wnioski 

Krzysztof
-
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na mapie btsearch widnieją dwa pozwolenia radiowe w jednej lokalizacji (to, że się minimalnie różnią współrzędnymi to nic nie znaczy, ot błąd pomiaru) - jedno na pasmo 900, drugie na DCS.Chris-Kr pisze:Więc najwidoczniej, z mapy BTSearch wyciągnąłem zbyt daleko idące wnioski
Zlokalizowana jest tylko stacja 900, ale to nie znaczy, że 1800 nie ma - może już dołożyli, tylko nikt z Celltrackiem nie przejeżdzał w okolicy

W Orange 99,9% stacji, czy to 900, czy 1800, ma EDGE - GPRS mają jedynie mikrokomórki wewnętrzne w centrach handlowych, itp., i do każdego sektora można się zalogować, ba ! Zazwyczaj jeśli poziom sygnału DCS jest większy od -85 dBm, to wymuszane jest użycie sektora DCS.
Inna sprawa, jak to EDGE w Orange działa...i tu pewnie właśnie jest taki problem natury wydajnościowej.
W pojedyńczych sektorach DCS lubuje się Era, natomiast Plus to specjalista od stacji w konfiguracji 900-EDGE+1800-GPRS i Common-BCCH (czyli sektory DCS są niewidoczne i "przerzuca" na nie dopiero w momencie zestawienia połączenia, zazwyczaj głosowego).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Faktycznie, jakaś duża kicha jest z tym Twoim połączeniem!lukas1212 pisze:oto screen z programu ktory mi poleciliscie
Jesteś bez wątpienia połączony w trybie EDGE, sygnał ma moc -81 dBm, czyli ok. 51%, a wg TNI maksymalna prędkość jaką w tej sesji osiągnąłeś, to tylko:
DL - 2 KB/s
UL - 3 KB/s
Wydaje mi się, że tutaj Orange coś zawaliło.
Reklamuj w BOK-u, podaj im numery BTS-a, z którego korzystasz:
CID: 16181, LAC: 9005
oraz te odczytane z TNI wartości mocy sygnału oraz uzyskanego transferu.
Krzysztof
-
Czyli jak Chris-KR mam uzasadnione pretensje do orange i moge dochodzic u nich swoich praw???
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Już tyle razy było pisane...Orange niczego nie gwarantuje, nawet zasięgu, a tym bardziej szybkości.Czyli jak Chris-KR mam uzasadnione pretensje do orange i moge dochodzic u nich swoich praw???
Masz wszystko czarno na białym w regulaminie świadczenia usług telekomunikacyjnych, który zaakceptowałeś.
-
No coz zadzwonie do BOK i dowiem sie dokladnie co i jak. Jak nic nie wskóram to wytrzymam jakos z tym netem do grudnia. Byc moze zamienie neta na wimax od ery. Z mapki wywnioskowalem ze bedzie u mnie dzialac. Wszystkiego dokladnie dowiem sie w erze.
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim problemem
Pozdrawiam
Dziekuje wszystkim za zainteresowanie moim problemem
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-06-02, 09:38 przez lukas1212, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Swoich praw możesz dochodzić zawsze, tylko najpierw musisz upewnić się, jakie te Twoje prawa są. Ja umowy abonamentowej nigdy nie podpisywałem, unikałem tego jak zarazy, więc nie wiem co tam u Ciebie może być w niej zapisane.lukas1212 pisze:Czyli jak Chris-KR mam uzasadnione pretensje do orange i moge dochodzic u nich swoich praw???
Dzwoń do BOK-u i próbuj coś tam załatwić, nie dając sobie wcisnąć, że wina leży po Twojej stronie lub po stronie Twojego komputera.
Zasięg masz, czyli chyba coś jest u nich zawalone po stronie konfiguracji BTS-a, zwłaszcza że ten sam problem maja Twoi koledzy.
A w ostateczności możesz dążyć do rozwiązania umowy z winy operatora, chociaż to może być ciężki bój.
Krzysztof