Nokia E51 / E52 - internet GPRS, EDGE itd.

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Nokia E51 / E52 - internet GPRS, EDGE itd.

Post autor: Alcatraz »

Czy ktoś z Was używa tych modeli telefonów jako modemu? Jestem ciekawy jak te maszyny pracują w różnych warunkach, jak się konfigurują, jak długo wytrzymuje bateria przy pracy jako modem itp. Z moich obserwacji wynika, że zastosowanie telefonu w roli modemu sprawdza się znakomicie! Pracuję z Nokią 6310i przez bluetooth i brakuje mi tylko jednej jedyne rzeczy - EDGE! Mam nadzieję, że wątek rozwinie się i przeczytamy tu wiele cennych informacji. Tytułowe telefony to modele biznesowe o dobrej renomie więc przynajmniej w teorii powinny radzić sobie znakomicie nawet w trudnych warunkach (słaby sygnał). Jednak nic nie zastąpi praktyki... stąd taki temat! Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Nokia E51 / E52 - internet GPRS, EDGE itd.

Post autor: ja.michal »

Ja testowałem E51. I dłużej na HSDPA a na EDGE krótko. Na GPRS/EDGE trzyma dłużej, że to innego rodzaju transmisja i procesor w telefonie nie musi tak tego młócić.
Na HSDPA przy średnio intensywnym użytkowaniu przez BT bateria poszła w około 1.5h.

W sumie telefon ma dużo większą czułość niż modemy. Należy jednak pamiętać, że telefon służy głównie do krótkich stosunkowo transmisji. Dzwonisz średnio 6min jedna rozmowa i koniec transmisji, SMS/MMS i koniec transmisji, odbierzesz maile czy przejrzysz wiadomości i koniec transmisji. Faktycznie lepiej chodzi, ale można załatwić końcówkę mocy w telefonie przy używaniu go ciągle do transmisji. Zwłaszcza w HSDPA gdzie danych trochę leci.
Nie musi tak być, ale może.

A E51 bardzo dobry telefon tylko nieco ta bateria krótko trzyma. ;)
Alcatraz
Stały użytkownik forum

No z tą końcówką mocy to chyba zbytnia ostrożność :cfaniak: Nie słyszałem jeszcze o przypadku spalenia przy używaniu telefonu jako modem. Przecież są tacy, którzy rozmawiają całymi godzinami - szczególnie w dobie darmowych tysięcy minut. No i jakos się nie palą :) Tym bardziej, że przy rozmowac transmisja idzie bez przerwy a przy pakietowej nie. Najbardziej martwi mnie to co napisałeś o baterii... to katastrofa. Nie wiem ile wytrzymałaby na EDGE. Moja Nokia 6310i przy transmisji GPRS po kilku godzinach "spada" może o jedną kreseczkę! Ech te nowe telefony. Podobno bateria w Nokii E52 ma byc prawdziwym potworem - OBY!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja pisałem o WCDMA (UMTS, HSDPA) gdzie niema siły i baterie będzie żarło. Tak samo jak rozmowy telefoniczne w sieci 3G. Producenci sami podają, że krócej można gadać.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Tak, tak wiem doczytałem o jaką transmisję chodziło. Dlatego jestem ciekawy jak byłoby na EDGE. Jeśli posiadasz taki telefon może dasz namówić się na test :ok:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja będę miał czasu trochę i praktyki mi się skończą to może coś potestuję. ;)
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Fajnie :zdrowko: Bateria na full i próby: ile wytrzymuje przy gprs a potem ile przy edge. Trzeba tylko wymusić czymś konkretną transmisję. I jeszcze coś. Ile "kresek" siły sygnału musi być na telefonie, żeby łączył się w EDGE. To jest bardzo istotne jeśli jest się "na granicy". Czasami łapie tylko GPRS.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Alcatraz ciekawa jestem jak wymusisz samo GPRS. Wycieczka pod sygnał tylko z tym?

Czytałam ostatnio w jakieś mądrej gazecie, że według producenta bateria w e52 ma wytrzymać 28 dni :zdziwko: Ciekawe jak to bedzie w praktyce.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Przede wszystkim włączenie w TNI "tylko GPRS/EDGE" a później to albo wycieczka albo na tyle słaby sygnał, że będzie tylko GPRS - i to od razu łączy się z drugim testem (jaki sygnał potrzebny jest do EDGE w Nokii E51)

Też czytałem o tej baterii... Mam nadzieję, że dorówna chociaż mojej w 6310i (14 dni bez ładowania, włączony 24h) :ok:
Ostatnio zmieniony 2009-07-24, 10:41 przez Alcatraz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
songohou
Użytkownik forum

Post autor: songohou »

E51 na kablu nie na BT przy 3G - równe 3 godziny, na EDGE również 3h bez paru minut (BT jak i WiFi żre baterie jak głupi), co do końcówek mocy... Samsung Z630 podłączony 24/24 przez ostatnie 3 miesiące nie spalił się więc chyba nie ma problemu, w przypadku Z630 olbrzymi "+" to ładowanie właśnie z kabla USB.
Alcatraz
Stały użytkownik forum

Ciekawe, że jednak nie ma różnicy między 3G a EDGE. Trzy godziny brzmi lepiej ale... jeszcze nie dobrze. Fakt, że jednoczesne ładowanie przy podłączonym USB to spora zaleta. Nie wiem czy czasami E52 nie będzie tego posiadała. Bluetooth jest dla mnie zaletą w miejscu gdzie mam kiepski sygnał. Wtedy telefon leży tam gdzie "kresek" jest najwięcej a notebook może być wszędzie (oczywiście w zasięgu BT). Przy kabelku traci się tą zaletę ale jednocześnie zyskuje sporo dłuższą pracę.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Alcatraz pisze:Przy kabelku traci się tą zaletę ale jednocześnie zyskuje sporo dłuższą pracę.
Nie widzę problemu podłączenia ładowarki do telefonu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

ja.michal pisze:Ja pisałem o WCDMA (UMTS, HSDPA) gdzie niema siły i baterie będzie żarło. Tak samo jak rozmowy telefoniczne w sieci 3G. Producenci sami podają, że krócej można gadać.
Takie krótkie porównanie przy średnio 2 godzinach przegadanych dziennie:

SE k510i @ GSM, ładujemy co 3dni
SE k800 @ UMTS, ładujemy codziennie
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Nie ma opcji że telefon tyle samo wytrzyma w gsm a 3g... Przy ciągłej transmisji 3.5g i słabym zasięgu bateria wytrzymała ok 2h i 15min przy edge bardzo dobrym zasięgu prawie 5h. Wyznacznikiem edge nie jest zasięg z wyświetlacza możesz mieć 1kreskę i będzie edge i będzie działać dobrze a mogą też być 3kreśli i będzie rwac ale w e51 bardzo dobrze działa internet i tym nie ma się co przejmować telefonem a raczej terenem/miejscem. Co do końcówek mocy... W telefonach nigdy nie pogorszył mi się transfer /zasięg ,kiedyś kupiłem nowego samsunga działał jak krew z nosa a od znajomego działał bardzo dobrze ten sam model i w dodatku używany.w obecnym telefonie który używam jako modem na mc po edge idzie jakieś 15G do tego 2h rozmów dziennie... Działa jak nowy tylko 3 baterie już poszły do śmietnika przez 13mc w 6120c , wcześniej używałem też 6120c w której urwalem usb.Przy ciągłym uploadzie np pliku na serwer nokie podłączone do ładowarki nie mogą bateri doladowac i grzeja sie ,bateria i okolice anteny dla tego używam 6120 bo mi szkoda e51.przy normalnym kozystaniu www ściąganie plików jest ok .Zadko kto uploaduje pliki tak jak ją więc nie na ma sie czego obawiać.
conductor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: conductor »

Sundance_kid pisze:bateria w e52 ma wytrzymać 28 dni
Z wielu wypowiedzi wynika,ze bateria trzyma ok tyfodnia, mnie sie nie udalo przekroczyc 5 dni.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

conductor, wątek ma prawie rok. Niezły archeolog z ciebie.
conductor

Coz, jestem tu niedawno. Szukalem czegos o nokii, otworzylo sie. Kto by dociekal daty! Na przyszlosc bede szukal dat.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

conductor pisze:Z wielu wypowiedzi wynika,ze bateria trzyma ok tyfodnia, mnie sie nie udalo przekroczyc 5 dni.
A mi jak miałem ten telefon do testów udało się 10 dni spokojnie uzyskać mimo intensywnego używania.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

conductor pisze:Z wielu wypowiedzi wynika,ze bateria trzyma ok tyfodnia, mnie sie nie udalo przekroczyc 5 dni.
W 3G czy 2G?
BliSki pisze:A mi jak miałem ten telefon do testów udało się 10 dni spokojnie uzyskać mimo intensywnego używania.
To samo pytanie. Na 3G czy 2G chodził przeważnie?

E51 to 2 dni i po baterii jak się mocno używa.
conductor

No i prosze temat choc stary ciagle wzbudza emocje! Pozdrawiam! mi E55 trzyma okolo 4 dni.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:To samo pytanie. Na 3G czy 2G chodził przeważnie?
Na 3G. Ale intensywne używanie miałem też na myśli WiFi (czasami) i zabawy w menu, konfiguracji itd. Zatem podświetlanie działało czasami po kilka godzin.
Ale prywatnie go nie mam, więc aż tak dokładnych wniosków nie mogę wyciągać.
Powiem jedno, Nokia 6310i mimo tego, że maj już chyba z 8 lat ciągle trzyma ponad 7 dni :ok: :super:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli yt nie chodził. ;) To to zjada energię jak po 3g leci.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Przy słabym zasięgu E51 to masakrator i nie miałem nic lepszego do internetu wliczając w to niby dobre modemy ,dla porównania w tym samym miejscu play fresh 90-94dB(na E51) E52(95-99dB)miała max 60KB/s i to szarpanie gdzie E-51 jechało spokojnie ponad 200KB/s ale to tylko i wyłącznie w słabym zasięgu bo w dobrym ta nokia działa dobrze i ma dobre transfery .

Bateria wytrzymuje mi od rana do wieczora gdzie w E51 rozładowana była w połowie dnia a jak leży i sporadycznie użyć to 4-8dni,ma bardzo dobry moduł wi-fi co widać nawet na wykresie energyprofiler-a zjada 50%mniej prądu niż e-51 a zasięg(wi-fi) u mnie jest taki sam na obu telefonach z tym ze w e-51 potrafi się zaciąć :)

Dodam jeszcze,że gdy położyć telefony obok siebie i zasięg jest marny(2-3kreski E51 0-2 kreski E52 [wiem ,ze nie powinno się tak podawać ale nie sprawdzałem dB]) i włączyć 2G z E51 można normalnie toczyć rozmowę za to w E52 będzie to udręka przerywa,gubi siec .
ODPOWIEDZ