Cześć
Posiadam internet radiowy z PPPoE, bez zabezpieczen MAC i TTL.
Łącze się przez antenę do karty sieciowej (kablem rpsma) z dostawcą, potem jeszcze loguje przez pppoe.
Chciałem sobie podpiąć pod to AP ovisa 5470, robie tak:
Odkrecam antenke, podłączam zewnętrzną antene, potem ap lanem do kompa.
Ustawiam tryb WISP, łącze się z anteną nadawcy, na WAN daje PPPoE wpsiuje dane (wszystko dostaje automatycznie, potrzeba tylko uzytkownika i hasla).
Wlączam dhcp, zeby ap sam przydzielał ip.
I internet hula problem w tym, że tylko port 80 i pinig nie wychodzą na zewnątrz(nie wiem czy to dobrze czy źle, normalnie jak mam neta bez AP to pingi wychodzą)
Cała reszta portów jest jakby wyłączona (ftp, ssl itd.).
Firewalle powyłączane (ovis chyba nie ma, nie moge znaleźć żadnych ustawień). Sprawdzalem na Windows XP, Windows 7 oraz Ubuntu. Wszedzie to samo, internet dziala ale tylko http, no i te pingi tylko na brame idą.
Nie mam pojęcią w czym problem, zaznaczam ze bez AP wszystko chodzi (probowalem także konfiguracji tryb APC + dodatkowy router z ustawionym PPPoE na WAN ale jest dokładnie to samo).
Jeszcze jedno taka sama sytuacja wystepuje kiedy nie mam podpiete AP, a próbuje podzielić internet kablem skoroswanym po LANie (przez to windowsowe udostępnianie), wtedy na kompie któremu udostępniam połączenie, dziala również tylko port 80 i pingi nie idą).
Nie wiem czy wszytko sprawdzilem i dobrze opisałem.
Prosze o pomoc bardziej ogarniętych, z góry dzieki.
edit: patrze po podobnych tematach, może problem z DNSami?? tylko gdzie to powpisywać skoro dostaje automatycznie?
Ovislink 5470ap blokuje porty?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Ovislink 5470ap blokuje porty?
Możliwe że na tych dwóch routerach masz takie same IP. Zmień w Ovislink 5470ap adres tego urządzenia ip na np 192.168.2.1
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie jeśli HTTP działa po adresach domenowych.krzywyzzz pisze:patrze po podobnych tematach, może problem z DNSami??
Jakich dwóch? Jest Ovis i już.krzywyzzz pisze:Możliwe że na tych dwóch routerach masz takie same IP.
Ja bym obstawiał jednak na konfigurację dostawcy. Może limituje MAC/TTL nie dla każdego ruchu? Próbowałeś bawić się MACiem?
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Upss. Przepraszam przeczytałem bez zrozumienia.Jo_gurt pisze: Jakich dwóch? Jest Ovis i już.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A, jeszcze - ten Ovis ma jakiś firewall? Może SPI?
-
- Początkujący użytkownik forum
No właśnie nie moge znaleźć żadnych ustawień firewalla, w specyfikacji jest napisane że ma, ale nie ma gdzie tego włączyć czy wyłączyć, znalazłem jakies tam "801.x protection" (enable, disable) ale to chyba nie to.Jo_gurt pisze:A, jeszcze - ten Ovis ma jakiś firewall? Może SPI?
Bo wygląda że AP to blokuje na WAN, gdyż jak ustawie go na tryb Client i połącze LANem z kompem to wystarczy tylko na kompie pppoe połączyć i działa wszystko.
Jeśli to firewall czy jest możliwe, że domyślnie ma ustawione blokowanie wszystkich portów oprócz 80?
Co do MACa to wychodze z założenia, że skoro wszystko działa na niezgłaszanych karta to nie ma filtrowania (wystarczy przez PPPoE i jest ok). W komputerze karta od operatora sie posula wstawilem swoją - działa. Podłączam się laptopem swoim czy brata - działa.
TTL sprawdzałem tym sposobem z FAQ i wszystko co pinguje jest w okolicach 50-60.