Problem z USSD i Netinfo (Dell D630+HSPA5530)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
color1

Problem z USSD i Netinfo (Dell D630+HSPA5530)

Post autor: color1 »

Witam, włożyłem do Della D630 modem HSPA 5530 - po kilku godzinach walki ze sterownikami ostatecznie udało mi się skonfigurować modem do połączeń z internetem.
Pierwsza próba z aplikacją ControlPoint (connection manager), druga próba z poziomu programy Top Netinfo... i tu zaczynają się schody.

W systemie mam zainstalowane następujące sterowniki (widziane z poziomu Top Netinfo):
1. Modem Dell Wireless 5530 HSPA Mobile Broadband Minicard modem - COM4
2. Modem Dell Wireless 5530 HSPA Mobile Broadband Minicard modem 2 - COM5
3. Modem Dell Wireless 5530 HSPA Mobile Broadband Minicard - COM6

I teraz pytania:
- który port mam wybrać w konfiguracji i czy ustawić typ połączenia RAS czy NDIS ?
- jak mam ustawić pozostałe parametry aby program działał poprawnie (teraz mam w gprs/umts wybrany Ericsson F3507g).
- w żadnym z ustawień nie działają mi komendy USSD ani sms - program się wiesza.
- przy ustawieniu RAS nie pokazuje mi stan sygnału 0% -113db, przy NDIS jest OK ale przy nawiązaniu połączenia nie działają statystyki i status połączenia.
(przy połączeniu via dial up networking nie ma problemów z nawiązywaniem połączeń przez port COM4, z Netinfo poprawnie łączy się via port COM6)

Zainstalowany system Vista Business 32bit. Czy jest jakaś inna sprawna aplikacja do wysyłania wiadomości i kodów USSD niż wspomniany wyżej Netinfo ?

Z góry dzięki za wskazówki, zwłaszcza od osób z tym samym sprzętem
(Dell D630+Dell HSPA 5530, model F3507g na znaczniku)
ODPOWIEDZ