SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Mam wreszcie Orange FredoomPro i powiedzcie czemu przy sygnale 86 dBm i zasiegu maksymalnym w/g AxessManager swieci sie pomaranczowa dioda i osiagam predkosci:
Download: 452 kbps (56.5 KB/s)
Upload: 181 kbps (22.6 KB/s)
Czy dodajac antene zewnetrzna cos to da?
Mam rozumiec ze ta predkosc jest zwiazana z moim zasiegiem?
Choc i tak to dziala najszybciej z innych opcij (operatorzy) jakie stosowalem
sp6huk pisze:Według mnie jak na taką technologię to prędkość przyzwoita.
To jest marny wynik dla tej technologii. Powinno być download koło 1Mbps.
grzechootnik pisze:swieci sie pomaranczowa dioda
Z jakiego serwera testowałeś transfery?
Przemieść router w inne miejsce, na strych/balkon/dach/parapet dla testów Jeżeli zobaczysz zielono świecącą diodę to sprawdź transfery. Możesz/powinieneś również zastosować antenę zewnętrzną umocowaną nad dachem i skierowaną na stację bazową CDMA
A jak masz podłączony ruter??u mnie przez kabel ethernet też były mniejsze prędkości,a jak teraz mam przez wi-fi jest lepiej ,wcześnie rano net meter pokazywał nawet 1,16Mb , zasięg mam 3kreski-czasem 4 dioda pomarańczowa - 95-101dBn i 8 km.do nadajnika ,lasy dookoła
To jest marny wynik dla tej technologii. Powinno być download koło 1Mbps.
Kolego bierz pod uwagę obciążenie danego bts-a łącze nie jest z gumy, zasięg nie jest maxymalny i kolega grzechootnik korzysta (chyba) z anteny wewnętrznej więc czego tu więcej oczekiwać a transfer 1mb/s to tylko formalność biorąc pod uwagę to co wyszczególniłem. [/code]
onimusza666 pisze:A jak masz podłączony ruter??u mnie przez kabel ethernet też były mniejsze prędkości,a jak teraz mam przez wi-fi jest lepiej ,wcześnie rano net meter pokazywał nawet 1,16Mb , zasięg mam 3kreski-czasem 4 dioda pomarańczowa - 95-101dBn i 8 km.do nadajnika ,lasy dookoła [url=http://img242.imageshack.us/img242/469/20090125080446ka2.th.jpg]Obrazek[/URL]
Testowalem prze ethernet i usb predkosci byly zblizone nie testowalem jeszcze przez wi-fi bo jak pisalem mam to cudo dopiero jeden dzien .Test byl wykonany na stronie www.speedtest.pl i www.dsl.cz i predkosci sa zblizone wiec moim zdaniem wynik jest wiarygodny.Uzywam anteny wewnetrznej i uzalezniam utrzymanie tej oferty od wyniku dostepnosci ERY WIMAX jezeli nic z tego nie bedzie zainwestuje w antene zewnetrzna.
Mieszkam w miejscu tak wyizolowanym ze zaden sygnal tu nie dociera oprocz marnej ERY-wiec i tak juz jest sporo ze to tu dziala.
A co ze speedtest.net? ale pewnie będzie podobnie. Przydałaby się antena zewnętrzna żeby polepszyć osiągi. Tylko pozostaje problem limitu jak pojawi się więcej użytkowników.
wojteks pisze:
Potwierdza to potrzebę zakupu anteny zewnętrznej albo przynajmniej przeniesienia routera na strych/balkon/okno
Strych, balkon odpada budynek parterowy , ale stoi przy oknie.
Czasami zapali sie zielona lampka ale przewaznie na krotko i to czesto przy wylaczonym kompie wiec nie ma jak przetestowac
antena powinna pomoc, nie wiem tylko ktora tansza czy drozsza.
Tadeusz pisze:W ogóle to dziwię się, że wszystkich użytkowników NMT w głębi kraju (nie mówię gdzieś nad morzem, gdzie rybacy z tego korzystają), nie zmigrowano już dawno do GSM.
Po 1 dużo firm korzysta z NMT z analogowych urządzeniach w transporcie.
Po 2 NMT ma duży zasięg. Rybacy mieliby kiszkę z GSM na morzu. No są nadajniki GSM na platformach Petrobaltic, ale normalny GSM. BTSy na Bornholmie mają Extended Range czyli powiększony zasięg na koszt ilości kanałów.
Kolego bierz pod uwagę obciążenie danego bts-a łącze nie jest z gumy, zasięg nie jest maxymalny i kolega grzechootnik korzysta (chyba) z anteny wewnętrznej więc czego tu więcej oczekiwać a transfer 1mb/s to tylko formalność biorąc pod uwagę to co wyszczególniłem. [/code]
O godz 3 nad ranem trudno mowic o zapchanej sieci i obciazeniu bts-a, a biorac pod uwage ze testy robilem pare razy w roznych porach dnia i nocy i zawsze byly takie samy wiec jest to problem raczej zasiegu.Wiec czesciowo zgadzam sie z wypowiedzia powyzej.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-26, 08:37 ] Wycięcie zbędnego cytatu.
Proszę nie cytować wielopoziomowo bez potrzeby.
Ostatnio zmieniony 2009-01-26, 08:36 przez grzechotnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Odkopałem zakurzony wątek już jako posiadacz anteny,lecz niestety poza poprawą zasięgu 73-78 transfer sie nie_poprawił.
Lecz zaobserwowałem ciekawą sprawę w/g mapy sa dwa nadajniki koło mnie Konstancin i Wolica lecz antena ma najlepszy zasięg na Warszawe, może powinienem skierować jednak na któryś z w/w btsów i nie_patrząc na zasieg mierzyc transfer?
Może macie inne dane dotyczące nadajników?
Co o tym myslicie??
Nawet jeśli masz super mocny sygnał, ale z bts-a korzysta wielu użytkowników i jest mocno obciążony to transfery i tak będą słabe. Dlatego czasami lepszym rozwiązaniem jest ustawienie anteny na bardziej oddaloną, za to nie tak obciążoną stację bazową, może to przynieść poprawę osiągów. Jednak da się to sprawdzić tylko metodą prób i błędów.
czerwon pisze:grzechootnik
Jeśli kupiłeś antenę i poprawnie ją skierowałeś na stacje to na pewno zmniejszył Ci się ping. W moim przypadku zmniejszył się o 30-40ms.
Na ping tak naprawde nie zwracałem uwagi bardziej na prędkość i moc sygnału ,chociaż jak pokazały doświadczenie jedno z drugim ma mało wspólnego.
Właśnie skierowałem antene na inny nadainik oddalony dalej o 3 km (czyli w sumie 8 odemnie),ale postawiony w mniej zaludnionym miejscu i na razie wynik jest zadowalający
Oby tak dalej będe testował i dam znać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez grzechotnik, łącznie zmieniany 1 raz.