Oszczędzanie danych - porady

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Czy te porady przydały Ci się?

Tak
2
33%
Nie
4
67%

Liczba głosów: 6

STALKER52
Stały użytkownik forum

Oszczędzanie danych - porady

Post autor: STALKER52 »

Wiem, że w FAQ jest temat o oszczędzaniu danych, ale stanowczo zabrakło kilku porad, którymi chciałbym się podzielić z innymi użytkownikami (szczególnie pre-paidowcami):
1. Pierwsza porada jest następująca:
Skorzystać z oprogramowania kompresujące dane odbierane i wysyłane przez komputer (tekst, obrazki, e-mail). Ja znalazłem nasepujące i uważam że bardzo dobrze oszczędza dane, poprostu rejestrujemy się na stronie http://www.propel.com/ , na darmowy okres próbny 14 dni, po jego przekroczeniu konto jest blokowane, więc nie trzeba się martwić o żadne opłaty, ale można zakładać nowe konta, po zarejestrowaniu trzeba aktywować konto poprzez e-mail, następnie wystarczy ściągnąć program, po zainstalowaniu trzeba zrestartować komputer, poziom kompresji obrazków można regulować w programie, zwykle zysk wynosi od 50% do 79% (zależy od poziomu kompresji obrazków). Jeśli ktoś chce to zamieszczam inne programy kompresujące:
http://en.wikipedia.org/wiki/Web_accelerator
2. Osobiście wiem że przeglądarki lubią kasować pamięć podręczną, albo ciągle uaktualniać jej zawartość, ściągając całe strony od nowa. Więc radzę używanie programów do cachingu zawartości stron, tekst, obrazki oraz skrypty. Propel doskonale radzi sobie z tym zadaniem.
3. Także przydatne okazuje się blokowanie reklam iż oszczędzamy kilobajty i nie musimy oglądać uciążliwych okienek. Najlepszym programem do blokowania reklam jest AdMuncher http://www.admuncher.com/. Mogę wrzucić pełną wersję programu.
4. Przeglądarka Google Chrome pozwala na wyszukiwanie przez Google interesujących nas rzeczy, wystarczy wpisać w pasek adresu interesującą nas rzecz np. "gry" i wcisnąć klawisz ENTER, przy czym zaoszczędzamy kolejne kilobajty. A przy tym Google Chrome jest przeglądarką szybką, wydajną i bezpieczną. http://www.google.com/chrome/?hl=pl
Myślę że moje porady możnaby dołączyć do FAQ, gdyż nie ma jeszcze takich porad.
I pomyśleć że na załadowanie tej strony albo naszej klasy zużyłem mniej więcej 20 - 30 kilobajtów.
Awatar użytkownika
rio bravo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Oszczędzanie danych - porady

Post autor: rio bravo »

1 i 2 wskazówka OK, ale...
STALKER52 pisze:Najlepszym programem do blokowania reklam jest AdMuncher http://www.admuncher.com/. Mogę wrzucić pełną wersję programu.
Pełną wersję bezpłatną? :hyhy: Nie używałem tego programu (nawet w wersji trial), jest lepszy od ad block'a? Jak tak to czemu?
STALKER52 pisze:4. Przeglądarka Google Chrome pozwala na wyszukiwanie przez Google interesujących nas rzeczy, wystarczy wpisać w pasek adresu interesującą nas rzecz np. "gry" i wcisnąć klawisz ENTER, przy czym zaoszczędzamy kolejne kilobajty. A przy tym Google Chrome jest przeglądarką szybką, wydajną i bezpieczną.
Ja nie jestem zwolennikiem tej przeglądarki. Trzeba ją pobierać przy instalacji, firefox też posiada tą funkcję związaną z paskiem adresu co opisałeś.. Chrome jest wydajna, ale czy bezpieczna? Każda przeglądarka jest bezpieczna w mniejszym lub większym stopniu. Może napiszesz, która przeglądarka jest najbezpieczniejsza. Bez antywirusa się nie obejdzie, może podpowiesz, który antywirus jest najbardziej oszczędny jeśli chodzi o zużycie transferu, chociaż ja na tym nie mam zamiaru oszczędzać. Zdajesz sobie sprawę ile danych zbiera o Tobie google? Pytanie retoryczne, tego nikt z nas nie wie, przeczytaj np. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=24167 , google nic nie robi za darmo, pamiętaj o tym.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ja tam zaproponuje prostsze rozwiązanie. Opera + turbo + zwiększenie pamięci podręcznej + ewentualnie zwiększenie czasu pomiędzy sprawdzaniem obrazków + dobry urlfilter.ini :cwaniak:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
STALKER52
Stały użytkownik forum

rio bravo Tak moge zamieścić pełną wersję programu który kupiłem, wraz z gazetą komputerową, w pełnej licencjonowanej wersji, sądzę że jest lepszy od adblocka gdyż nie musze być skazany na Mozille tylko dlatego że na niej chodzi adblock, dlatego zamieściłem ten program, bo nie każdy przepada za Mozillą, ogólnie Internet Explorer jest nadal najczęściej używaną przeglądarką Wiem że google zbiera statystyki, ale do jednej gazety był program do powstrzymania tej funkcji. Najgorszym antywirem które zużywa według mnie najwięcej kilobajtów jest G Data Internet Security, prawie zawsze ściągał mi podwójne dane jedne do skanu, jeśli nic nie było, to normalnie przeglądarka stronę. Tak wiem że Mozilla ma też tę funkcję którą opisałem, poprostu nie wiedziałem czy uwzględnić tę informację. Co dziwne Chrome większość ustawień ładuje z Internet Explorera.
Jeśli ktoś korzysta z mozilli albo chrome może zainstalować rozszerzenie flashblock, nie będę tłumaczył bo chyba każdy wie do czego służy.
Co do Google Chrome, to ja korzystam z wersji 5 beta gdyż normalnie instaluje sie bez pobierania, także dołączony do gazety. Gdyby co moge uploadować go.
krystianb pisze:Ja tam zaproponuje prostsze rozwiązanie. Opera + turbo + zwiększenie pamięci podręcznej + ewentualnie zwiększenie czasu pomiędzy sprawdzaniem obrazków + dobry urlfilter.ini
No tak, ale w programie do kompresji masz regulator stopnia jakości obrazków. Wiesz nie każdy lubi bardzo skompresowane obrazki. Osobiście używam bardzo dużego stopnia kompresji żeby jak najmniej danych szło, chociaż mam internet na abonament ale ten limit musze oszczędzać.
A i jeszcze jedna porada, można pobawić się z plikiem hosts, i pododawać numery IP serwisów z których korzystamy, żeby komputer nie musiał wysyłać zbędnych zpytań do serwera DNS, może niedużo to nam da, ale zamieszczam te porady z których korzystam.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

STALKER52 pisze:Tak moge zamieścić pełną wersję programu który kupiłem, wraz z gazetą komputerową
To nie możesz. W 99% taki soft może być użytkowany tylko przez posiadaczy czasopisma.
STALKER52
Stały użytkownik forum

No dobra, to tylko polecam Wam ten program i jest wart kupna licencji.
ODPOWIEDZ