Problem z iPlusem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marcysiek9
Początkujący użytkownik forum

Problem z iPlusem

Post autor: Marcysiek9 »

Witam.

Niedawno zepsuł mi się modem ZTE MF100 w sieci iPlus, pomijając fakt wmówienia mi w salonie mojej winy i odmowy naprawy w ramach gwarancji zdecydowałam się na zakup nowego modemu na własną rękę. . Zaznaczę na samym początku, że jestem kobietą, której wiedza na tego typu tematy jest nikła, wręcz zerowa, dlatego też jestem tutaj z moim problemem. Zakupiłam nowy modemik bez locka, a program do łączenia się z nowego modemu (O2) co prawda wykrywa sieć Plus, ale odmawia połączenia się z tą siecią i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje skoro modem nie posiada simlocka... Nie wiem, co zrobić, by móc się połączyć. :( Wcześniej łączyłam się za pomocą iPlus managera i nie wiem co zrobić, aby móc znów łączyć się w ten sposób.

Błagam o pomoc i z góry dziękuję. :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z iPlusem

Post autor: Sundance_kid »

Marcysiek9 jaki modem po pierwsze. Po drugie jakiego managera do łączenia uzywasz? Prawdopodobnie ustawienia nie te są co trzeba. Napisz krok po kroku lub daj screeny z konfiguracji.
Marcysiek9

Modem ZTE MF 100, a program do łączenia z angielskiej sieci O2 jak mniemam...

[ Dodano: 2010-06-04, 18:26 ]
Normalnie po włożeniu modemu zainstalowały się wszystkie sterowniki, manager do łączenia to O2 jak pisałam wyżej, po włożeniu modemu z kartą iPlusa pojawia się prośba o kod Pin, widzi sieć, ale nie da się połączyć, pisze , że jest niepoprawna konfiguracja, czy coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Marcysiek9 szczerze mówiąc to nie wiem jaki jest manager o2. A próbowałaś uzywac tego oprogramowania iPlusa? Same stery, wskazac tam uządzenie i wsio. Swoją droga to szkoda, że kupiłas drugi raz ZTE :dobani:
A co do konfiguracji to utwórz nowy profil i wpisz ustawienia które znajdziesz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#81956 :)
Marcysiek9

Też nie znam tej sieci O2... modem był kupiony w Anglii więc pewnie dlatego. A co do ZTE to szczerze mówiąc jakoś się tak złożyło, że był najtańszy z dostępnych mi w chwili zakupu, a zależało mi na czasie.

Ok, próbuję zastosować się do Twoich rad, a jak nie pomoże to nie wiem co zrobię... :)
Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 17:35 przez Marcysiek9, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Marcysiek9 daj znać a jak nie to będziemy kombinować dalej.
Marcysiek9

Nic z tego... :( Nie wiem, bo jestem laikiem w tych sprawach, ale czy można się np. jakoś pozbyć tego oprogramowania sugerowanego przez nowy modem i łączyć sięza pomocą innego?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Możesz zrobic sam <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> albo uzyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> . A iPlusManager nie daje rady?
Marcysiek9

iPlus manager w ogóle nie widzi modemu. Próbowałam znaleźć w nim jakieś ustawienia, które przyporządkowałyby nowe urządzenie, ale nie znalazłam... ale powtarzam, że ja jestem zielona jeśli chodzi o tego typu rzeczy, a nie mam do kogo zwrócić się o pomoc.

Próbuję zatem Twoje dwie kolejne rady...
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Oczywiście modem ejst widoczny w managerze i przechodzi kwerende?
Marcysiek9

A jak mogę to wiedzieć? Do mnie trzeba jak do małego dziecko, bo naprawdę nie znam się na tym. :/ Myślę, że iPlus manager nie widzi modemu, ale pewności nie mam.

A z poprzednimi dwoma poradami nie mogę sobie poradzić niestety...
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Marcysiek9 odbierz PW.
ODPOWIEDZ