problem z netem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z netem
Witam.
Mam łącze radiowe 4/1 MB. Łącze działa całkiem sympatycznie do pewnego momentu. Wpadają do mnie znajomi, podłączamy 5 kompów żeby grać sobie (Steam- counter-strike) mixy/pcw/esle. No i jak przystało na normalnych graczy używamy VENTRILLO(program ala teamspeak) no i gramy... zagraliśmy 2 mecze i na 3cim nagle coś się stało - ping leci do 500 każdy ma zwisy nie wiemy co jest... Restart kompa, modemu i dalej to samo, nagle jak chcemy wejść na VT łączy nas nie wiadomo jak długo, jak już łaskawie połączy to ping 500-4000... No i steam 1 osoba może połączyć się na serwer a za to nikt inny nie może, ta osoba wychodzi z serwera nagle kolejna może... Dodam jeszcze że jak po tej akcji 1 osoba grała na necie sobie mimo pingu 20 a uczucie jest jak by ping był 200... Czy ktoś mi może wyjaśnić na czym to polega? Robiliśmy już parę razy takie spotkania i za każdym razem było to samo...
Chciałbym żeby to działało a nie bardzo wiem jak to naprawić, bardzo proszę jak ktoś wie o co może chodzić o informacje.
modem mam z firmy internetowej ethernet adapter: model: hs12-12010003eu
wygląda to tak: http://i46.tinypic.com/ifxruo.jpg
w chwili obecnej nie korzystam z routera tylko prosto z adaptera internet leci do switcha i rozdziela internet
Mam łącze radiowe 4/1 MB. Łącze działa całkiem sympatycznie do pewnego momentu. Wpadają do mnie znajomi, podłączamy 5 kompów żeby grać sobie (Steam- counter-strike) mixy/pcw/esle. No i jak przystało na normalnych graczy używamy VENTRILLO(program ala teamspeak) no i gramy... zagraliśmy 2 mecze i na 3cim nagle coś się stało - ping leci do 500 każdy ma zwisy nie wiemy co jest... Restart kompa, modemu i dalej to samo, nagle jak chcemy wejść na VT łączy nas nie wiadomo jak długo, jak już łaskawie połączy to ping 500-4000... No i steam 1 osoba może połączyć się na serwer a za to nikt inny nie może, ta osoba wychodzi z serwera nagle kolejna może... Dodam jeszcze że jak po tej akcji 1 osoba grała na necie sobie mimo pingu 20 a uczucie jest jak by ping był 200... Czy ktoś mi może wyjaśnić na czym to polega? Robiliśmy już parę razy takie spotkania i za każdym razem było to samo...
Chciałbym żeby to działało a nie bardzo wiem jak to naprawić, bardzo proszę jak ktoś wie o co może chodzić o informacje.
modem mam z firmy internetowej ethernet adapter: model: hs12-12010003eu
w chwili obecnej nie korzystam z routera tylko prosto z adaptera internet leci do switcha i rozdziela internet
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z netem
To jest tylko zasilacz - najprawdopodobniej do jakiejś platformy Mikrotika, lub czegoś pokrewnegok1ki pisze:modem mam z firmy internetowej ethernet adapter: model: hs12-12010003eu

Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 19:15 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest tylko zasilacz, co masz na dachu?k1ki pisze:wygląda to tak:
Czy działa wszystko na kilku komputerach równocześnie, jakie mają IP <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> ?k1ki pisze:w chwili obecnej nie korzystam z routera tylko prosto z adaptera internet leci do switcha i rozdziela internet
Nie pomagam na PW!
-
na dachu mam aktywna antene 5ghz - jak wrócę do domu to wyślę wam fotkę tej anteny...
Tak działa wszystko na kilku komputerach równocześnie - co do IP to nie bardzo wiem co mam ci podać
więc podaje wszystko po wpisaniu "ipconfig"
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.194
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Karta Ethernet {9118923E-1206-4CCA-9D9D-04614C2EFA69}:
Pozostałe komputery mają tylko inne ip sieciowe
Tak działa wszystko na kilku komputerach równocześnie - co do IP to nie bardzo wiem co mam ci podać

Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.194
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Karta Ethernet {9118923E-1206-4CCA-9D9D-04614C2EFA69}:
Pozostałe komputery mają tylko inne ip sieciowe
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyli antena (CPE) jest już aktywnym routerem.k1ki pisze:Pozostałe komputery mają tylko inne ip sieciowe
Pewnie dostawca ogranicza (zaczął ograniczać) ilość PPS (pakietów) czy kolejkować transmisję co powoduje wzrost pingów czy brak możliwości gry więcej niż jednej osoby.
Nie pomagam na PW!
-
I działa to na takiej zasadzie że najpierw na 5 kompach działa dobrze i po jakimś czasie zaczyna się psuć?
A powiedz mi teraz jak najlepiej pójść do niego i co mu powiedzieć żeby się to zmieniło?
Czy trzeba coś zmienić? Co zrobić żeby to poprawił mi dostawca?
A powiedz mi teraz jak najlepiej pójść do niego i co mu powiedzieć żeby się to zmieniło?
Czy trzeba coś zmienić? Co zrobić żeby to poprawił mi dostawca?
- wojteks
- *** Administrator ***
Dostawca doszedł do wniosku że dzielisz łącze więc Cię ograniczył. Nie wiem jakie opcje łącza oferuje dostawca.k1ki pisze:I działa to na takiej zasadzie że najpierw na 5 kompach działa dobrze i po jakimś czasie zaczyna się psuć?
Powiedzieć że czasami gracie grupowo w CSa w Twoim lokalu, może uwierzy i polepszy łącze/kolejkowanie czy co tam stosuje.k1ki pisze:jak najlepiej pójść do niego i co mu powiedzieć żeby się to zmieniło?
Nie pomagam na PW!
-
takie akcje mogą się dziać święta nie święta?chodzi mi o to że on musi mieć jakiś program i jak to wyczai że zaczyna używać więcej kompów z tego łącza to zaczyna coś zmieniać? możliwe jest w takim razie że strony, ściaganie ze stron działa wtedy normalnie? Bo to jest problem tylko z tymi programami/grami co napisalem...
robiłem tak parę razy i za każdym razem coś się psuło... tym bardziej w umowie mam napisane że mogę sobie dzielić łącze na ile chce maszyn... ;o
robiłem tak parę razy i za każdym razem coś się psuło... tym bardziej w umowie mam napisane że mogę sobie dzielić łącze na ile chce maszyn... ;o
- wojteks
- *** Administrator ***
To zapytaj wprost dostawcę dlaczego są problemy. Inna sprawa to serwery CS'a na których gracie, może one maja ograniczenia na ilość połączeń z tego samego IP.k1ki pisze:Bo to jest problem tylko z tymi programami/grami co napisalem...
Nie pomagam na PW!