Nanostacja a router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nanostacja a router
Witam , mam taki problem. Posiadam nanostację2 która służy jako antena do odbioru neta radiowego. Kupiłem teraz router d-link dir-300 i mam problem z konfiguracja. Od ISP dowiedziałem sie ze nano działa jako bridge wiec nie powinno byc problemów z routerem ale są. Niby wszystko wygląda dobrze po sklonowaniu mac pobiera odpowiedni adres IP ale na kompach ani przez wi-fi nie działa. Nie wiem jak ustawic router aby działało. Pomocy:D
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Nanostacja a router
Co z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>karolekus91 pisze:Niby wszystko wygląda dobrze po sklonowaniu mac pobiera odpowiedni adres IP ale na kompach ani przez wi-fi nie działa.
Nie pomagam na PW!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Gdzie podłączasz kabel, który leci od Ubiquiti ? Do portu WAN czy LAN ? Serwer DHCP włączony czy nie ?
-
Tak DHCP włączony, i adres przypisuje do routera tak jak przypisywało na kompa bez niego czyli niby wszystko ok. Kabel on nano podłaczam pod wan-internet. Podłaczyłem również równolegle pod LAN i kabel od nano i od kompa ale wtedy nie wiem czy da się korzystac z wireless gdyz wówczas router działa jako AP.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wyłącz serwer DHCP w D-LINK'u, i kabel, który leci od Nano wepnij do któregoś LAN'a.
-
No podpiąłem ale działa wówczas tylko LAN a nie ma sieci bezprzewodowej!! a to na niej mi zalezy
Ostatnio zmieniony 2010-06-04, 23:56 przez karolekus91, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
No to ja już bym za to "winił" ustawienia D-LINK'a, że nie masz neta po WiFi, jeżeli po lanie Ci śmiga przez tego D-LINK'a. W ogóle jest fizyczne połączenie Komp <--> router (przy połączeniu przez WiFi, nie po kablu) ? Zapuść pinga na adres routera.karolekus91 pisze:No podpiołem ale działa wówczas tylko LAN a nie ma sieci bezprzewodowej!! a to na niej mi zalezy
-
Tak jest połaczenie ping na poziome 2ms. Ale mysle ze to smiga po lanie tylko daltego ze komp który mam podpięty ma takiego mac'a jaki jest uzyty do wejscie do sieci. No własnie wiem ze problem jest z routerem i dlatego pytam. Nawet na laptopie status siecie to połaczony!!
[ Dodano: 2010-06-05, 09:28 ]
Ma ktos jeszcze jakies inne pomysły jak rozwiązac ten problem???
[ Dodano: 2010-06-05, 19:48 ]
Jak macie jakies pomysły to piszcie, bo sam chyba nie dam rady!!!
[ Dodano: 2010-06-05, 09:28 ]
Ma ktos jeszcze jakies inne pomysły jak rozwiązac ten problem???
[ Dodano: 2010-06-05, 19:48 ]
Jak macie jakies pomysły to piszcie, bo sam chyba nie dam rady!!!