Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam mam problem z ustawieniem anteny .... na tarasie domu bez anteny łapię hsd+upa w domu niestety tylko edge po podłączeniu anteny nie odczułem jakiejś oszałamiającej różnicy (latałem z nią po całym tarasie i nic (wychodzi na to ze sygnał zbiera modem nie antena)
wybaczcie jeśli pisze jak laik ale temat jest mi zupełnie obcy natomiast internet niezbędny do pracy..... wdzięczny będę za jakiekolwiek sugestie ..... może sprzedawca źle dobrał mi antenę?? mieszkam w grodzisku mazowieckim ul.nadarzyńska
jeśli możecie pomóżcie
No to antenka jest OK. Sprawdź jak masz możliwość, na innym modemie. Jeżeli sygnał się polepszy, to będzie oznaczać, że złącze w twoim modemie nie działa.
Czy istnieje jakiś sposób sprawdzenia tego złącza??? Czy od razu mam "napastować" ludka z plusa?
[ Dodano: 2010-05-06, 19:25 ]
mam jeszcze jedno pytanko łapie hsupa (bez anteny ) nie mogę namierzyć nadajnika z którego łapał bym ten sygnał ... może mi ktoś podpowiedzieć gdzie najbliżej mnie znajduje się nadajnik? .... grodzisk maz. nadarzyńska
Ostatnio zmieniony 2010-05-06, 12:36 przez Fuzzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Fuzzy, sprawdzałem temat anteny w E1820 bardzo dokładnie - zobacz sobie ten post.
marek4614, E1820 grzeje się dość mocno (przynajmniej mój) - zwłaszcza wtedy, kiedy intensywnie wysyłasz informacje i/lub jesteś w miejscu o słabym sygnale sieci.
Ale czy ta temperatura jest na tyle wysoka, że jest niemożliwe złapanie modemu gołymi rękoma ??? Właśnie mankamentem tych szybkich modemów jest grzanie się ich ;/ czy to nie działa niekorzystnie na kartę sim albo na sprzęt ??? proszę o poradę jaki modemik naj, naj ???
marek4614 pisze:możesz mi polecić jakiś fajny modemik?
Mam od niedawna Option iCON 505 i jestem bardzo zadowolony. Porównując do Huawei E156G - ten potrafił zerwać połączenie wiele razy a Option trzyma równo pomimo słabego ostatnio sygnału . Mankamentem jest brak wyjścia na antenę zewnętrzną.
marku troche dałes ciała z tym E1820 modem obsługuje tylko UMTS 2100Mhz i nie działa w nim złącze anteny zewnetrznej,jeśli juz kupowac na przyszłość to huawei E182e lub sierra wireles USB 309 np poczytaj sobie o tym E1820 bylo na forum ze antena nie
Po pierwsze nie zależy mi na podłączaniu anteny zewnętrznej, dlatego to nie działało na niekorzyść modemu, po drugie cena wydała się bardzo dobra porównując w VOBISie za 549 zł, a po trzecie nie poleciliście nic lepszego ;/
Więc poradziłem sobie sam i jestem zadowolony ;p