Linksys WRT54GS jak podłączyć z TP-link
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Linksys WRT54GS jak podłączyć z TP-link
Na WR340G sąsiad ma neta z kablówki ,za przysłowiowe piwo udostępnia neta poprzez owy router po DHCP,więc na laptopie komórce itp.. mam wifi ale wpadł mi w ręce router WRT54GS V4 wgrałem tomato 1.21 i chciałem sobie zrobić osobną sieć w domu poprzez tego routera żebym mógł się łączyć po kablu i wifi , jak mam go ustawić bo kombinuje i nic z tego nie wychodzi mam tryby w tomato AP ,AP+WDS ,Wireless Client ,Wireless Ethernet Bridge ,WDS czy w ogóle się takie coś da czy trzeba zakupić jeszcze jakieś urządzenie ?
Na WR340G ustawiłem AP+Bridge i wpisałem MAC adres WRT natomiast w WRT ustawiłem tryb Wireless Client WAN DHCP i nic się nie dzieje.
Na WR340G ustawiłem AP+Bridge i wpisałem MAC adres WRT natomiast w WRT ustawiłem tryb Wireless Client WAN DHCP i nic się nie dzieje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Linksys WRT54GS jak podłączyć z TP-link
Tu ustaw tylko AP, wykasuj MAC WRT (pewnie zły wpisałeś bo takie urządzenie ma 2 lub 3 adresy MAC) i wyłącz kontrolę MAC.devb pisze:Na WR340G ustawiłem AP+Bridge
Jeszcze musi być takie samo szyfrowanie ustawione. Żadne WDSy czy inne Bridge nie są potrzebne.devb pisze:natomiast w WRT ustawiłem tryb Wireless Client WAN DHCP
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Dałem same AP ,Wykasowane MAC WRT, kontrola MAC wyłączona.
na razie nie dawałem żadnego szyfrowania chce to odpalić czy w ogóle się da.
I dalej nic ,nawet nie można spingować tego WRT w ogóle nie mogę go wyszukać po wifi
na razie nie dawałem żadnego szyfrowania chce to odpalić czy w ogóle się da.
I dalej nic ,nawet nie można spingować tego WRT w ogóle nie mogę go wyszukać po wifi
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale do WRT jeżeli pracuje jako AP Client możesz być połączony tylko po kablu.devb pisze:I dalej nic ,nawet nie można spingować tego WRT w ogóle nie mogę go wyszukać po wifi
Nie wiem czy Tp-Link ma WDS a jeżeli ma to jak on działa i czy byłby kompatybilny z WDS Linksysa (AP+WDS)
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
faktycznie podłączyłem kabel i ruszyło
niestety ten TP-Link nie ma WDS więc nie zmieniając tego routera u sąsiada co muszę u siebie taniego dokupić żeby była łączność po kablu i wifi ? bo tak jak jest teraz to mnie nie urządza 

- wojteks
- *** Administrator ***
Tp-Link WA501G powiedzmy że może być jako AP.devb pisze:co muszę u siebie taniego dokupić żeby była łączność po kablu i wifi ?
Ale wtedy z WA501G zrobiłbym AP Client a WRT niech pracuje jako router i AP.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
czyli musi posiadać funkcję AP Client i być podłączony po lanie z tym WRT żeby to chodziło ?
W sklepie mają tylko TP-LINK TL-WR543G czy on też się bedzie nadawać ?
W sklepie mają tylko TP-LINK TL-WR543G czy on też się bedzie nadawać ?
- wojteks
- *** Administrator ***
To bedzie kolejny router, ma tryb WISP (AP Client router). Moim zdaniem szukaj innego sklepu albo zamów ten sprzęt.devb pisze:W sklepie mają tylko TP-LINK TL-WR543G czy on też się bedzie nadawać ?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Było by, to prawie to samo co WA501G.devb pisze:a takie coś z alledrogo było by
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
WA500G działa znakomicie z WRT ,dzięki za pomoc
a teraz kolejne pytanko jaka antena była by odpowiednia bo chce też odbierać sygnał z McDonald-a hotspot odl.ok 200m w lini prostej sygnał w surive mam ok 17dbi i powiem strasznie szarpie pingami ale da się korzystać , są też sieci niezabezpieczone od 5 do 27dbi ale to chyba z bloku są te sygnały.
jaką antenkę najlepiej kupić ?

a teraz kolejne pytanko jaka antena była by odpowiednia bo chce też odbierać sygnał z McDonald-a hotspot odl.ok 200m w lini prostej sygnał w surive mam ok 17dbi i powiem strasznie szarpie pingami ale da się korzystać , są też sieci niezabezpieczone od 5 do 27dbi ale to chyba z bloku są te sygnały.
jaką antenkę najlepiej kupić ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>devb pisze:są też sieci niezabezpieczone