Jak zwiększyć zasięg konsoli?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
100ml
Użytkownik forum

Jak zwiększyć zasięg konsoli?

Post autor: 100ml »

Witam, sprawa wygląda tak:
Obrazek

Macie jakieś pomysły w jaki sposób można zwiększyć zasięg? Kolega ma router Asus RT-G32 ze standardowym wyposażeniem, antena skierowana w stronę naszych konsol czyli w lewo. Dodam, że do konsol nie można podpiąć dodatkowej anteny. Myślałem już nad dziwnymi rozwiązaniami, np. kupić WIFI pod USB do PC dzięki czemu w jakimś stopniu poprawiłby się zasięg w PS3 (wiem głupie rozwiązanie ale jestem zdesperowany ;P). Myślałem także żeby zafundować jakąś silniejsza antenę sąsiadowi (obecnie chyba 2-3 dbi). Aha, nie mamy żel betonowych ścian ;). Czekam na waszą pomoc z góry dzięki za każdy pomysł.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jak zwiększyć zasięg konsoli?

Post autor: Jo_gurt »

100ml pisze:antena skierowana w stronę naszych konsol czyli w lewo.
Jak to skierowana? Przecież standardowo jest tam patyk.

Hm, może AP w trybie Client? Ewentualnie jakiś repeater.
100ml
Użytkownik forum

ten patyk to chyba też jakiś rodzaj anteny? Właśnie sprawdziłem zasięg przy samej ścianie z prawej strony i wynosi ~70%. Też myślałem kiedyś nad reapeterem ale to chyba dosyć droga sprawa? Co masz na myśli AP w trybie Client? Możesz to rozwinąć bo nie wiem czy dobrze kombinuje - mam kupić router z funkcja AP client?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

100ml pisze:ten patyk to chyba też jakiś rodzaj anteny?
Tak. To jest taki rodzaj, którego nie ustawia się "w kierunku". Ma być do góry i tyle :P
100ml pisze:Też myślałem kiedyś nad reapeterem ale to chyba dosyć droga sprawa?
100zł
100ml pisze:Co masz na myśli AP w trybie Client? Możesz to rozwinąć bo nie wiem czy dobrze kombinuje - mam kupić router z funkcja AP client?
Nie router tylko AP. W zasadzie dowolny. Podpinasz go potem kablem pod konsolkę. Myślę, że złapie lepszy zasięg niż samą konsolką.
100ml
Użytkownik forum

a czy to nie będzie problem, że sygnał będzie puszczany teraz przez 2bramy? (router + AP) gdzieś kiedyś czytałem, że zmienia to typ NAT na 3
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

100ml pisze:a czy to nie będzie problem, że sygnał będzie puszczany teraz przez 2bramy?
No ale gdzie masz 2 bramy? :roll:
100ml pisze:gdzieś kiedyś czytałem, że zmienia to typ NAT na 3
To nieprawda.
ODPOWIEDZ