dell 5530 - raz widzi raz ine widzi karte SIM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
elmo
Początkujący użytkownik forum

dell 5530 - raz widzi raz ine widzi karte SIM

Post autor: elmo »

Witam.

Problem mam jak w tytule.
Kupilem modem Dell 5530 (KM266).
Sterowniki weszly bez klopotu. Oprogramowanie dellowskie(Mobile Broadband Manager).
Po pierwszej inastalacji sterow wlozylem karte PLAY i ok. Karte widzi. Podalem PIN - polacz i smiga. Teraz chcialem sprawdzic ERE. Wkladam - brak karty SIM :( Nastepnie wkladam znow PLAYA - brak karty sim :( Restart kompa - wkladam PLAYA - okej. Wkladam ERE - brak karty SIM. Obecnie nie widzi juz zadnej karty. NIe wiem co robie zle... Czy to moze wina oprogramowaina do modemu??

Pozdrawiam elmo
hedm
Użytkownik forum

Re: dell 5530 - raz widzi raz ine widzi karte SIM

Post autor: hedm »

Spróbuj podkleić cienką taśmą karte sim by była 'grubsza".Styki karty przemyj alkoholem (usuwa tłuszcz).Miałem ten sam problem na dell studio 1535 i dopiero podklejenie spowodowało zobaczenie karty (może luźny styk)
elmo

Dzieki kolego za porade :)
Powod okazal sie inny (podejrzewalem ze tak bedzie).

Z podklejaniem tasmy etap mam za soba za sprawa Telewizji na Karte (tez jest chip na karcie w czytniku), ktora nie chciala wspolpracowac do konca z Fergusonami - bezskutecznie.

W przypadku "nie widzenia" kart SIM przez modem 5530 (dodam, ze w lapku studio XPS 1340) pomoglo lamerstwo..... mianowicie reinstalka systemu. W zwiazku z tym ze walczylem z roznymi sterownikami (nie wszystkie mozna tak naprawde z systemu wyrzucic na amen) był bajzel i nie bylem w stanie wgrac odpowiednich. A co do tasmy i podklejania..... nie wiem czy to pomga.... nie sadze, aby karty ERY byly ciensze od PLAYA ;)

Dzieki za wszelka pomoc.

AHA.
P.S. :)
Dodam, ze program Mobile Broadband Manager jest do bani. Pobralem dedykowany do modemu Ericssona(KM266) i i tak widnieje jako DELL, ale mozna lepiej skonfigurowac szczegoly polaczenia z netem.

Pozdrawiam
Elmo
color1

Post autor: color1 »

elmo pisze: Dodam, ze program Mobile Broadband Manager jest do bani. Pobralem dedykowany do modemu Ericssona(KM266) i i tak widnieje jako DELL, ale mozna lepiej skonfigurowac szczegoly polaczenia z netem.
a jaki dokładnie program do km266 masz na myśli ? czy ew. możesz zapodać link do pobrania ?

pozdr.
elmo

Prosze bardzo

LINK

Dodam, ze moj problem powrocil. Po dwoch tygodniach po wyjeciu karty, znow nie widzi zadnej z kart SIM. Nie wiem co robic. Prosze o pomoc kogos kto mial podobny przypadek!!!

Pozdrawiam
color1

Post autor: color1 »

Dzięki za link - ten manager faktycznie działa z D630+5530 mimo iż nie jest przeznaczony do tego modelu lapka. Ale jest też dodatkowy mankament - zaliczyłem dwa razy zwis laptopa i to w dodatku był bluescreen... Ewidentnie coś się gryzie - może uda mi się coś wydedukować...

Pozdr
madcap

Post autor: madcap »

Witam mam ten sam problem moduł 5530 dell D630

Mam taką prośbę jeżeli komuś działa ten moduł to proszę aby napisał jakie zastosował sterowniki i jaki program.

Planuję podłączyć do tego modułu kartę AERO2
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

madcap pisze:Planuję podłączyć do tego modułu kartę AERO2
To się nie uda, ten modem nie obsługuje umts900.
Co do reszty to opisz dokładnie swój problem. Soft z linku wyżej nie działa?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
madcap

Post autor: madcap »

Ok jeżeli AERO nie będzie działać to 40zł w plecy i ten modem nie jest mi już potrzebny:/, bo był kupiony tylko z nadzieją że będzie działał z AERO

a jest może jakaś możliwość aby na tym wewnętrznym slocie SIM uruchomić AERO??
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

madcap pisze:a jest może jakaś możliwość aby na tym wewnętrznym slocie SIM uruchomić AERO??
Oczywiście, u mnie w d630 śmiga option GTM 382e. Tylko trzeba uważać na model bo nie wszystkie mają umts 900. Musi być chyba M00401.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Dla jasności. To nie slot SIM (bo ten jest na kartę SIM), a port mPCIe WAN (taki jak zwykły mPCIe do kart WiFi, ale z większym natężeniem prądu i podłączeniem z czytnikiem kart SIM).
ODPOWIEDZ